James Dashner - Labirent: Son İsyan (3. Kitap)

Amerikalı yazar James Dashner’in Labirent (The Maze Runner) üçlemesinin son kitabı. Ancak Dashner, Labirent serisini üçlemedeki olayların öncesini anlatan iki kitap ile devam ettirdi.

Büyük felaketlerin yaşandığı dünyada artık insanlık hayatta kalma savaşı veriyor. Birincisi kavurucu güneşe -artık etkisi azalmaya başlasa da- karşı, ikincisi ise insanları deliye döndüren bir virüsü karşı. Son İsyan’da (orijinal ismi Death Cure) olaylar kaldığı yerden devam ediyor. Labirentten ve İSYAN’dan kaçtıklarını zanneden gençler -onları kullanan İSYAN’a göre denekler- ikinci kitapta İSYAN’ın yeni bir deneyinde kullanılırlar. Ancak bu deney sonunda gönüllü olarak (çünkü virüsü kaptıkları ve deneyi başarıyla tamamlarlarsa İSYAN onlara tedavi vaat etmiştir) İSYAN’a teslim olurlar.

Bu kitapta olaylar İSYAN’ın merkezinde başlar. Tabii bu sefer de İSYAN gençlere vaatler ve sözler verir. Peki hangisi doğrudur? Pek karar veremez ve güvenemezler. İSYAN’a karşı son mücadeleleri başlar.

Her üç kitapta da ortak olarak bize sık sık hatırlatılan ifade “İSYAN iyidir” olmuştur. Gerçekten iyi midir? İSYAN nasıl ortaya çıkmıştır ve amacı nedir. Şimdiye kadar yaptıkları deneylerde pek çok gencin öldüğünü gördük. Bunca ölümden sonra İSYAN nasıl iyi olur? Bunu kendilerini şöyle açıklıyor:

“Tüm dünyada insanların beyinlerini yiyen bir hastalıkla karşı karşıya olduğumuzun farkındasındır. Şu ana kadar yaptıklarımızın yalnızca tek bir amacı vardı: beyin modellerinizi incelemek ve onlardan bir taslak çıkarmak. Hedefimiz, bu taslağı kullanarak Işıl için tedavi geliştirmek.” (s. 14)

“Senin gibi -virüs içlerine yerleşmiş ama buna rağmen herhangi hastalık belirtisi göstermeyen- başkaları olduğunu da keşfettiğimizde içinizdeki en iyi ve zekileri aramaya koyulduk. İSYAN bu şekilde ortaya çıktı.” (s. 17)

İSYAN’ın ana hedefi virüse karşı bir tedavi geliştirmek. Ancak tedaviyi ararken de birkaç kişinin ölmesini kabul edilebilir olarak görüyorlar. Sonuçta birkaç kişi ölecek ancak milyonlarca kişi kurtulacak.

Güneş patlaması yaşandıktan sonra ikinci bir felaket olan virüs salgını nasıl yaşanmıştır. Bunu İSYAN’dakiler bir açıklama getiriyor. Ancak söyledikleri çoğu şey yalan ve aldatma olan İSYAN’ın bu açıklamalarına ne kadar güvenebilir gençler.

“Güneş ışınları dünyayı vurdu. Birçok hükümet binasındaki güvenlik ihlal edildi. Biyolojik savaş çıkarma amaçlı, insan yapımı virüs, askeri bir salgın önleme merkezinden sızdı. Bu virüs, başlıca şehir merkezlerine vurup hızla yayıldı. İnsanlar arasında Işıl olarak biliniyordu. Kurtulan devletler tüm kaynaklarını bağışık olanlar içinde en iyi ve en zeki olanları bulan İSYAN’a yatırdılar. Bilinen tüm insani duyguları tetiklemek ve taslağını çıkarmak ve beynimizin, Işıl virüsü yerleşmesine rağmen nasıl çalıştığını incelemek üzere planlarına başladılar.” (s. 122 - 123)

Üçüncü kitap okura yeni gizemler sunmuyor, tam tersine önceki kitaplardan kalan cevaplanmamış sorulara açıklama getiriyor. Birçok soru gençlerin hafızalarını kaybetmesi sonucu doğmuştur. Ancak şimdi hafızalarını geri kazanma şansları var. Tabii kabul edenler için.

Bilim kurgu, kıyamet sonrası ve gençlik romanın bu kitaptaki ana karakterleri yine Thomas, Minho ve Newt oluyor. İkinci kitapta onlara katılan Jorge ve Brenda da onlara maceralarında eşlik eder. Kitabın başları (İSYAN merkezinde geçen olaylar) okuru biraz sıkıcı olsa da sonunda özellikle yeniden labirente dönülmesi gereken anlarda heyecan artar.

Son olarak üçlemeyi bitirdikten sonra yazar James Dashner labirent deneyi başlamadan önceki olayları anlatan iki roman (prequel) daha yayınladı: Ölüm Emri (Kill Order) ve The Fever Code. Böylece üçleme iki roman ile devam ediyor.

James Dashner
Labirent: Son İsyan (3. Kitap)
Özgün Adı: Death Cure
Çev: Gizem Yeşildal
2. Baskı
Pegasus Yayınları
İstanbul
2014
381 sayfa

James Dashner - Labirent: Ölümcül Kaçış (1. Kitap)
James Dashner - Labirent: Alev Deneyleri (2. Kitap)
Next Post Previous Post
No Comment
Add Comment
comment url

Benzer yayınlar