Nikolai Leskov - Mtsensk İlçesi'nin Lady Macbeth'i

Nikolai Leskov, 19. yüzyıl Rus yazarları arasında belki de en az tanınanlardandır. Ancak “Mtsensk İlçesi'nin Lady Macbeth'i” başlıklı uzun öyküde, Rus toplumundan kısa bir anı çok etkileyici bir tarzda sunuyor bize. Bu uzun öykü ise ana karakterin kadın olması ve bir kadının planlayarak işlediği cinayetleri anlatması dolayısıyla farklılık gösteriyor.

Eserin ana karakteri Katerina Lvovna İzmaylova, üçüncü sınıf bir tüccar ile evlenen bir kadındır. Kendisi zengin olmayan bir aileden geliyor. Zinoviy Borisıç ile tüccar olduğu ya da başka bir seçeneği olmadığı için evlenmiştir. Ancak evliliği çok da mutlu değildir. Kocasının ilk eşinden çocuğu olmamış, şimdi de Katerina Lvovna kendisi de birkaç yıl geçmesine rağmen çocuk sahibi olamamıştır. Evde ise kocası dışında sadece kayınpederi ile birlikte yaşıyor.

Katerina Lvovna’nın günleri çok sıkıcı geçiyor. Bir çocuğu olsa en azından ilgileneceği birisi olurdu. Ancak bu da olmadı. Kocası ise çoğu zaman işleri için ev dışında bulunuyor. İşte olaylar da böyle bir günde başlar. Daha önce çalıştığı başka evlerde ev sahibinin hanımını baştan çıkardığı için kovulan kâhya Sergey, şimdi de gözünü bu evdeki ev sahibesine dikmiştir. Günün birinde bin bir türlü hile ile eve girer ve zorla Katerina Lvovna ile birlikte olur.

Günlerdir kocası evde olmayan, sürekli canı sıkılan Katerina Lvovna ise başlangıçta zorla da olsa Sergey’le kocasının evinde, bahçesinde ve yatağında gününü gün eder. Hatta Sergey’e âşık olur ve onun için her şeyi göze almaya karar verir. Sergey ise bu durumu nasıl kullanacağını iyi bilir. Katerina Lvovna, aşığını tüccar yapmaya, her şeyi ele geçirip onunla birlikte olmayı aklına koyar.

Rus yazar Nikolai Leskov’un bu eserinde aldatma, zina, aşığı için her şeyi göze alan kadın ana karakterin soğukkanlı bir şekilde yaptığı planlar ve işlediği cinayetler var. Her şey tüccar olan kocasının malını ele geçirmek ve kendisini sevdiğini düşündüğü aşığını memnun etmek içindir. Ancak başta her şey planlandığı gibi gitse de sevgilisi ile geçirdiği mutlu günler bir gün sona erecektir.

Nikolai Semyonoviç Leskov (1831 - 1895), belki de en az bilinen 19. yüzyıl Rus yazarlardandır. Ancak Leskov, özellikle Rus halkını en iyi ve ayrıntılı bilen yazar olarak nitelendiriliyor. Bu gerçek olaylara dayanan kısa öyküde de Leskov çok çarpıcı bir hikâyeyi bize ulaştırıyor.

Nikolai Leskov
Mtsensk İlçesi'nin Lady Macbeth'i
Örgün adı: Леди Макбет Мценского уезда
Çev: Günay Çetao Kızılırmak
İstanbul
Okuyan Us Yayınevi
2012
84 sayfa.

Next Post Previous Post
2 Comments
  • ışınonur
    ışınonur 7 Ekim 2017 10:59

    Çarpıcı bir öyküymüş :)

    • Cavanşir Gadimov
      Cavanşir Gadimov 7 Ekim 2017 14:52

      Teşekkürler :-)

Add Comment
comment url

Benzer yayınlar