David Eddings - Büyücüler Kraliçesi (Belgariad - 2. Kitap)

Fantastik edebiyatın en beğendiğim yazarlarından biri olan David Eddings’in “Büyücüler Kraliçesi” başlıklı kitabı beş kitaptan oluşan Belgariad serisinin ikinci kitabı. Bu kitaptaki olaylar, serinin ilk kitabında kaldığı yerden devam ediyor. Eddings, ilk kitabın başlarında olduğu gibi burada da Belgariad dünyasıyla ilgili mitoloji tadındaki öyküyü vererek başlıyor.

Eddings bu sefer kurmaca dünyasında yaşanan büyük bir savaşı anlatarak başlar. Kal Torak (bir tanrı) kendisine bağlı halklar ve ordusu ile diğer krallıkları işgal etmeye başlar. Son ve en büyük savaş da Vo Mimbre şehri önünde gerçekleşir ve burada Kal Torak, Riva Vekilharcı ve kalkanına konan Aldur Taşı’nın gücü sonucu öldürülür (aslında uykudadır).

Bu savaştan yüzyıllar sonra Torak’ın bir müridi onu uyandırmak için Aldur Taşı’nın çalar. Romanın kahramanları olan Bay Kurt, Pol Teyze, Garion, Barak, İpek ve Durnik taşı geri almak için onun peşinden dünyayı dolaşırlar. Tabii bu yolculukları sırasında onlarca tehlike ve macera da onları bekliyor.

BELGARİAD - 2. KİTAP - BÜYÜCÜLER KRALİÇESİ

İkinci kitapta yukarıda ismini verdiğim gruba birkaç kişi daha eklenir. Atlarla konuşabilen ve Algar olan Hettar, Mimbreli şövalye Mandorallen ve Asturyalı Lelldorin (kısa süre sonra yaralandığı için ayrılmak zorunda kalır).

İkinci kitapta artık ana kahramanlarımızın gerçek kimliklerini biliyoruz. Bay Kurt (Büyücü Belgarath), Pol Teyze (Belgarath’ın kızı Büyücü Polgara), Garion, Barak (bir Çerek ve Trellheim Kontu), İpek (Drasniyalı Prens Kheldar), Durnik (Sendaryalı demirci) Mandorallen (Vo Mandor Baronu, Mimbreli) ve Algaryalı Hettar.

Sendarya’da başlayan yolculukları onları önce onları kuzeye, karla kaplı Çerek ülkesine götürse de bu kitapta sürekli güneye giderler. Bu arada yazar bize adım adım kurduğu dünyayı, buradaki ülkeleri, krallıkları, durumlarını ve insanlarını tek tek tanıtır. Sırayla ilk önce Arendiya’yı gezer okur (Asturya ve Mimble), devamında Tolnedra ve en son da çok sıcak bir ülke olan Nyissa’ya varır. Her bir ülkeyi o kadar ayrıntılı ve güzel anlatır ki David Eddings, okur bu olmayan ülkeleri kendisi gidip görmüş ve gezmiş gibi olur.

Kitap önerileri: En iyi fantastik kitaplar (25 fantastik roman serisi listesi)

Öte yandan kahramanlarımız maceraları sırasında birçok yeni yaratıkla karşılaşırlar. İlk defa bu kitapta okuduğum yaratıklardan biri keçi suratlı ancak Trollerle uzaktan akraba olan “Algrot” oldu. Diğer bir yaratık ise çamurdan yaratıklar.

Eddings’in kitaplarının en sevdiğim yanı zekice kurgulanmış ve zaman zaman da okuru tebessüm ettiren, güldüren diyaloglarıdır. Mesela, Garion’u sıkıştıran ve tuzağa düşürerek evlenme sözü almak isteyen kontesi Pol Tezye zekice yaklaşımı ile hem uzaklaştırır, hem de bir daha yaklaşmamasını sağlar.

“Pol Teyze yanında etrafa gülücükler saçan Kraliçe Mayaserana ile taht salonuna girdiğinde, Garion açıkça kaçmayı planlıyordu. Mandorallen yanına yaklaşıp bir şeyler söyleyince, Pol Teyze hemen menekşe gözlü kontesin Garion'u esir tuttuğu köşeye doğru ilerledi. "Garion, canım," dedi yanlarına vardığında. "İlaç vaktin geldi."
"İlaç mı?" dedi Garion kafası karışmış bir halde.
"Ne unutkan çocuk," dedi Pol kontese. "Heyecandan unuttu herhalde, ama iksiri günde üç kere almazsa deliliğin geri geleceğini çok iyi bilir o da."
"Delilik mi?" dedi Kontes Vasrana irkilerek.
"Ailenin laneti," diye içini çekti Pol Teyze. "Bütün erkek çocuklarda vardır. İksir bir süre için etkili oluyor, ama geçici ne yazık ki. Bugünlerde sabırlı ve fedakâr bir hanım bulmamız gerek; böylece beyni tamamen erimeye başlamadan evlenip çocuk sahibi olabilir. Ondan sonra da tabii zavallı karısı hayatının sonuna kadar ona bakmak zorunda kalacak." Genç kontese onu tartar gibi bakarak, "Düşündüm de," dedi, "acaba bekâr mısınız? Uygun yaşta görünüyorsunuz da." Uzanıp Vasrana'nın kolunu tuttu. "Hem güzel hem de güçlü," dedi takdirle. "Babam Lord Belgarath ile bu konuyu hemen görüşeceğim."
Kontes irileşmiş gözlerle geri geri gitmeye başladı.
"Gitmeyin," dedi Pol Teyze. "Krizin başlamasına daha beş on dakika var."
Kız ortadan yok oldu.”

David Eddings
Büyücüler Kraliçesi
Belgariad - 2. Kitap
Özgün adı: Queen of Sorcery
Çev: Bülent Somay
Metis Yayınları
307 sayfa.

Next Post Previous Post
2 Comments
  • deeptone
    deeptone 11 Mayıs 2018 22:21

    eddings in galiba üç ayrı kitap serisini okudum çok iyi tabiiii bi de çok komik kitaplar. sparhawk :)

    • Cavanşir Gadimov
      Cavanşir Gadimov 12 Mayıs 2018 10:03

      Sparhawk da benim çok sevdiğim bir karakter. Eddings'in iki serisinde var. Yıllar önce 6 kitabı da okumuştum.

Add Comment
comment url

Benzer yayınlar