David Eddings - Sihirbazın Tuzağı (Belgariad - 3. Kitap)

Fantastik edebiyat yazası David Eddings’in Belgariad serinin üçüncü kitabı “Sihirbazın Tuzağı”nda olaylar kaldığı yerden devam ediyor. Okur tam da artık olayların nasıl gelişeceğini tahmin ettim derken, hikâyeni zannettiğinden daha karışık olduğunu görecektir.

"O kadar karmaşık mı?" / "Hayır. Aslında çok basit, ama basit şeyleri açıklamak daima daha zordur."

Romanın iki ana karakteri arasında geçen bu diyalog da olayların nasıl olduğunu açıklıyor. Birinci ve ikinci kitapta okur, çalınan çok önemli bir taşın peşinden giden bir grup kahramanın maceralarını okur. Öyle ki bu taş için bir zamanlar dünya yıkımın eşiğine gelmiş, ikiye bölünerek birbiri ile savaşmıştı.

Bir okur olarak şimdi de taş için bir savaş beklerken, olayların bundan daha büyük olduğunu öğreniyoruz. Dünya yaratılırken yolundan sapan bir şey olduğunu ve kahramanlarımız da bunu düzeltmek için uğraştığını anlıyoruz. Aksi durumda dünyanın sonu olacaktır. Tabii bununla ilgili de iki kehanet var.

"Öyleyse dikkatle dinle, ikisi de aynı olayı öngören iki kehanet var. Grolimler ve bütün Angaraklar bunlardan birini izliyor, biz ötekini izliyoruz. Kehanetlerin her biri, olay için başka bir sonuç öngörüyor."
"Anladım."
"İki kehanet de, aynı olayda buluşmalarına kadar olacaklarda hiçbir şeyi atlamıyor," diye devam etti Pol. "Daha sonra olacak her şeyin yönünü, o olayın nasıl sonuçlanacağı belirleyecek. Kehanetlerden biri kazanacak, öbürü kaybedecek. Olmuş olan ve olacak olan her şey, o noktada birleşecek. Hata silinecek ve evren bir yönde ya da öteki yönde yoluna devam edecek, sanki en baştan beri zaten o yönde gidiyormuş gibi. Tek fark şu ki, eğer başaramazsak çok önemli bir şey hiç olmayacak."

Kitap önerileri: En iyi fantastik kitaplar (25 fantastik roman serisi listesi)

SEÇİLMİŞ KİŞİ: GARİON/BELGARİON

Bu arada üçüncü kitap olmasına rağmen yazar halen en önemli ana karakter genç Garion’un (diğer ve asıl adı Belgarion) gerçekte kim olduğu, asıl görevinin ne olduğunu açıklamıyor. Ancak arada sırada karşılaştıklar kişiler ve olaylar sonucu ona “Seçilmiş Kişi” diye hitap etmelerinden dolayı önemli bir rolü olduğunu anlıyoruz.

Garion, bir çiftlikte Pol Teyze çağırdığı, basit bir aşçı olarak bildiği kadın tarafından büyütülür. Kendisinin de normal bir çocuk olduğunu düşünür. Ancak gelişmeler sonucu olayın iç yüzünün böyle olmadığını öğrenir. Pol Teyze dediği dünyadaki en güçlü büyücülerden biri olan Polgara’dır. Çiftlikte yaşamaları ise orada bazı gözlerde uzakta olmak içindir.

Tabii macera başlarken yavaş yavaş Garion ile ilgili gerçekler de ortaya çıkar. O sadece bir çocuk değil, Büyücü Belgarath ve Polgara’nın soyundandır. Özel güçleri olduğunu öğrenir ve aslında onu ele geçirmek isteyen kişiler ve güçler de vardır.

Bu arada romanda bir görev için bir araya gelen farklı kişilerin hepsinin bir özelliği ve misyonu vardır. Bunu bu kitapta öğreniyoruz. Aslında bahsedilen kehanette onların hepsinin ismi var ve şöyle:

Koruyucu Şövalye - Mandorallen, Vo Mandor Baronu
Kılavuz - Drasniyalı Prens Kheldar
Korkunç Ayı - Trellheim Kontu Barak
Atların Efendisi - Algaryalı Ço-Hag'ın oğlu Hettar
İki Kere Yaşayan Adam - Sendaryalı Durnik
Dünyanın Kraliçesi - Ce'Nedra, Tolnedra İmparatorluğu Prensesi
Ve
Belgarion - Seçilmiş Kişi, Hükümdarlar Hükümdarı, dünyanın umudu.
2-
,
Tabii bir de bu ekibi bir araya getiren Belgarath ve Polgara var.

Bu arada romanın ve karakterlerin en hoşuma giden yönü bir aile olmalarıdır. Belki yola koyulduklarında bir birini tanımayan yabancılardı ancak zaman geçince bir aileden daha yakın oldular. Eğer karşılarında bir düşmen, bir tehdit varsa savaşçılar öne atılıp diğerlerini koruyor. Yaralanan olursa hep birlikte yardıma koşuyorlar. Birbirlerinin hem acılarını hem de kederlerini paylaşıyor ve ortak oluyorlar. Bu arkadaşlıktan ve oluşa n “aile” ortamından yayılan pozitif enerji ve duygu da okurun içini ısıtıyor, onların bir parçasıymış gibi hissetmesini sağlıyor.

Öte yandan bu kitapta yazar farklı yaratıklar ve canavarları tanıtır. At gibi görünen ama ağzında sivri dişleri olan etobur Hrulgalar, bildiğimiz kurtlara benzemeyen Kaya Kurtları ve bir de korkunç ve çok güçlü ve hatta konuşabilen başka bir yaratık da Eldrak.

Bu kitapta kahramanlar yola çıktıkları görevleri konusunda önemli bir ilerleme kaydederler ancak önlerinde yapılacak daha çok şey var. Nereden biliyoruz diye soranlar için “Çünkü daha iki kitap daha var.” diye cevap verebiliriz.

Bu da kitaptan korku ve sıradan insanlar üzerine bir alıntı.

“Durnik ekşi bir gülümsemeyle, "Ben sıradan bir insanım Mandorallen," dedi. "Sıradan insanlar sürekli korku içinde yaşarlar. Bunu bilmiyor muydun? Havadan korkarız, güçlü insanlardan korkarız, geceden korkarız, karanlıkta dolaşan canavarlardan korkarız, yaşlanıp ölmekten korkarız, yaşamaktan bile korkarız. Sıradan insanlar hayatlarının her anında korkarlar.”

David Eddings
Sihirbazın Tuzağı
Belgariad - 3. Kitap
Özgün adı: Magician's Gambit
Çev: Bülent Somay
Metis Yayınları
280 sayfa.
Next Post Previous Post
No Comment
Add Comment
comment url

Benzer yayınlar