David Eddings - Efsuncunun Son Oyunu (Belgariad - 5. Kitap)

“Efsuncunun Son Oyunu”, Amerikalı fantastik edebiyat yazarı David Eddings’in Belgariad serisinin beşinci ve son kitabıdır. Bir öksüz çocuk olan ve bir çiftlikte bulaşık yıkayan Garion’un sonunda tüm Batı’nın hükümdarı olduğu ve bir dizi maceraya atıldığı yolculuğu sonra eriyor. Tabii sonunda kaderi olan kötülüğün başı ile yüzleşmesi gerekiyor.

Kitabın sonunu, daha doğrusu hikâyenin sonunu söylemeden, sonda bir dizi kişinin evlendiğini söylemekle okura spoiler vermiş olmayız. Zaten bundan önceki kitapları okuyan herkes ana karakterlerden Garion (Kral Belgarion) ile prenses Ce'Nedra’nın evleneceğini biliyordu. İşte bu çiftin evlilik törenlerinin ardından yaptıkları ilk dansta ikisi arasında şöyle bir diyalog geçer:

"Garion," dedi Ce'Nedra bir süre sonra.
"Efendim?"
"Beni sahiden seviyor musun?"
"Tabii seviyorum. Ne saçma bir soru."
"Saçma mı?"
"Yanlış kelime kullandım," dedi delikanlı telaşla. "Kusura bakma."
"Garion," dedi Ce'Nedra yeniden, birkaç adım sonra.
"Evet?"
"Ben de seni seviyorum biliyorsun."
"Tabii biliyorum."
"Tabii mi? Beni çantada keklik olarak görüyorsun galiba."
"Niye kavga ediyoruz?" diye sordu Garion yalvarırcasına.
"Kavga etmiyoruz Garion," dedi kız havalı bir tavırla. "Tartışıyoruz."
"Ha," dedi Garion. "Tamam öyleyse."

Bu kitapla Belgariad efsanesi sona eriyor ancak Garion’un maceraları daha bitmiyor. Eddings, Garion’un maceralarına beş kitap daha eklemiştir. Bu maceralara da Malloryon ismini veren yazar, okuruna beş kitaplık bir seri daha sunuyor.

Kitap önerileri: En iyi fantastik kitaplar (25 fantastik roman serisi listesi)

DAVİD EDDİGS VE TOKİEN’İN YÜZÜKLERİN EFENDİSİ

Bu yazıda son kitapta neler olduğunu yazmak yerine Edding’in kurmaca dünyası ile J. R. R. Tolkien’in Yüzüklerin Efendisi dünyası arasındaki benzerlikler üzerinde duracağım. Eddings’in yazmaya başlamadan önce Tokien’in kitabının ilgi gördüğünü görerek kendi eserlerini yazmak için cesaret aldığı bilinen bir şeydir.

Okuduklarımdan anladığım kadarıyla Eddings her zaman kurmaca dünyalar oluşturmaya ve fantastik öyküler yazmaya meraklıydı. Ancak yazdıklarının ilgi görmeyeceğinden, saçma olarak bulunacağından endişe ediyordu. Ancak bir gün eline Tolkien’in Yüzüklerin Efendisi kitabı geçer ve bu kitabın da artık yirmi sekizinci baskısının yaptığını görünce şaşırır. İşte bu olay da Eddings’e kendi fantastik dünyalarını yazmak konusunda beklediği cesareti verir.

Tolkien’in fantastik dünyası ondan sonra gelecek yazarları etkilemiştir. Eddings’in bu serisinde de bunun izlerini görmek mümkün. Belgariad’ı okurken sık sık Yüzüklerin Efendisi ile benzerlikler dikkatimi çekti. Onlardan bazılarına bu yazıda değineceğim.

Baştan söylemek gerekir ki her ne kadar iki eser arasında benzerlikler olsa da Eddings’e haksızlık edip tamamen Tolkien’i kopyaladığı ya da eserinde hiç özgünlük olmadığını söylemeği amaçlamıyorum. Sadece iki eser arasındaki benzerliklere dikkat çekmektir amacım.

Her iki fantastik edebiyat romanı arasındaki dikkat çeken ilk benzerlik, yazarların işe başlamadan önce bu kurmaca dünyaları ile ilgili bir harita sunmasıdır okura. Her ikisinde de iyi ve kötü taraf var. Kötü tarafın başında tüm dünyayı ele geçirmek isteyen bir kötü güç bulunuyor. Yüzüklerin Efendisi’nde bu kötülüğün adı Sauron, Belgariad’da ise bir tanrı olan Kal Torak’tır.

Her iki eserde de bu kötülüğü durdurmak için bir grup insan sihirli ve güç kaynağı olan bir nesne için yolculuğa çıkarlar. Tokien’de bu yüzüğü yok etmek için başlatılan yolculuk, Belgariad’da ise Aldur Taşı’nı bulmak için yapılan yolculuk. Her ikisinde de yola çıkan grupta farklı ırklardan birer temsilci var. Tek farkı Tolkied’de elf, cüce, insan ve hobbit gibi ırklar varken, Eddings’te bu tür fantastik halklar yoktur sadece farklı insan ırkları vardır.

Bu arada her iki fantastik seride kötülüğü durdurmak için yola çıkan gruba büyücüler rehberlik ediyor. Tolkien’in Gandalf’ının yerine, Eddings’in de Büyücü Belgarath’ı var. Bir de her iki romanda da kötülüğü yenecek kişi bir kral soyundan geliyor. Her ikisinin de krallığını uzun süredir vekilharçlar idare ediyor. Tabii maceraların sonunda her ikisi de istemeseler de kral olarak tahta çıkacaklar. Bu ana karakterlerin ismi birinde Aragorn diğerinde ise Garion’dur.

Tabii Tolkien ve Eddings’in eserleri arasındaki benzerlikler bununla sınırlı değildir ancak yazıyı daha fazla uzatmadan iki eser arasındaki temel benzerlikleri saymakla yetinelim.

David Eddings
Efsuncunun Son Oyunu
Belgariad - 5. Kitap
Özgün adı: Enchanters' End Game
Çev: Bülent Somay
Metis Yayınları
320 sayfa.

Next Post Previous Post
2 Comments
  • deeptone
    deeptone 20 Mayıs 2018 22:26

    heeey eddings aklıma geldi şimdi, yenilerde var mı hiç acaba türkçe çevirisi :)

    • Cavanşir Gadimov
      Cavanşir Gadimov 20 Mayıs 2018 22:34

      Metis yeni baskılarını yaptı iki serisinin. Diğer serileri çok önceden okumuştum. Şu an baskısı var mı bilmiyorum.

Add Comment
comment url

Benzer yayınlar