Ursula K. Le Guin - Atuan Mezarları (Yerdeniz Serisi - 2. Kitap)

“Atuan Mezarları”, Amerikalı yazar Ursula K. Le Guin’in Yerdeniz Serisi’nin ikinci kitabıdır. Birinci kitapla bağlantılı, ancak Yerdeniz’in farklı bir bölgesinde geçiyor olaylar. Le Guin, yine fantastik edebiyatın en iyi yapıtlarından biri olan serinin bu kitabında fantastik öğeler ile korku/gerilim öğelerini mükemmel bir uyum içinde okura sunuyor.

Yerdeniz’in birinci kitabı Yerdeniz Büyücüsü’nde büyü gücü olan bir çocuğun, çocukluktan gençliğe kadar geçen yaşamına tanıklık ediyoruz. Yazar, ilk kitabın konusunun “büyümek” olduğunu söylüyordu. İkinci kitabın konularını ise “doğum, yeniden doğum, yıkım ve özgürlük” şeklinde sıralıyor.

Kitabın arka kapağında Ursula K. Le Guin, “Atuan Mezarları” ile ilgili şu açıklamayı yapıyor:

"Atuan mezarlarının konusu tek kelimeyle söylemek gerekirse cinselliktir. Kitapta bir sürü simge var, tabii ki yazarken bunları bilinçli bir şekilde çözümlemedim; bu simgelerin hepsi cinsel simgeler olarak okunabilir. Daha açık söylemek gerekirse kitabı bir kadının büyümesi olarak okuyabilirsiniz. Temalar, doğum, yeniden doğum, yıkım ve özgürlük."

Atuan Mezarları, Yerdeniz’in doğusundaki Kargad Diyarı’nda başlıyor. Birinci kitabın ana karakteri Ged’in ülkesine saldıran Karg savaşçıları görmüştük. Ancak bu ülke ile ilgili pek bir şey bilmiyorduk. İkinci kitapta ise yazar bize buradaki bir kızı anlatarak başlıyor.

Gerçek ismi Tenar, ancak onu İsimsizler’in tapınağına getirerek, ölünce hep yeniden doğan bir baş rahibe olduğunu söyleyerek Arha adını verirler. Atuan Mezarları’nın baş rahibesi olur. Beş yaşında ailesinden koparılır ve altı yaşında isimsiz karanlık güçlere hizmetçi olarak verilir. Aslında Ged, bu isimsiz Gölge’lerden biri ile daha önce karşılaşmıştı.

Kitap önerileri: En iyi fantastik kitaplar (25 fantastik roman serisi listesi)

Atuan Mezarları denilen yer çok ilginç bir yerdir. Burada sadece kadınların girebildiği kadim bir mezarlık, mezarlığın altında hep karanlık olması gereken karanlık güçlerin olduğu bir mağara ve onun da gerisinde içinde asırların hazinelerini barındıran sonu nerede olduğu bile bilinmeyen gizem dolu bir labirent var. Bütün bu yapıların üstünde ise tapınaklar ve sadece rahibelerin olduğu yapılar var.

Tenar, böyle bir yerde, karanlık mağaralar ve labirentlerin baş rahibesi olarak 15 yaşına kadar yetiştirilir. Her ne kadar ona yeni isim verilip, geçmişi silinmeye çalışılsa da hala içinde buna isyan eden bir tarafı vardır. Ayrıca çok meraklıdır da. Bir gün kimsenin giremediği, hep karanlık olan karanlık güçlerin mezar mağarasında ışığı ve “Büyücüyü” görecek ve kaderi bundan sonra değişecektir.

“Benimkini (eski ismini) nasıl buldun?"
Bir an için adam kıza baktı; aralarındaki gölgeleri delerek geçen derin, açık bir bakış; bir an duraladı. "Sana bunu söyleyemem. Sen sarılıp sarmalanmış, üstü örtülmüş, karanlık bir yere gizlenmiş bir fener gibisin. Yine de ışığın parıldıyor; ışığını söndürememişler. Seni gizleyemiyorlar. Işığı bildiğim gibi, seni bildiğim gibi, senin ismini de biliyorum Tenar.”

Kitabın büyük bir bölümünde Karg ülkesini, buranın geçmişini, daha önce Adalar Diyarı ile Karglar arasındaki savaşı, Karg İmparatorluğu’nun kuruluşu ve kendilerini Tanrıkral ilan eden rahiplerin yönetmeye başlamasını öğreniyoruz. Tenar’ın Arha olarak olağan yaşamı da devam eder.

Çevik Atmaca adı ile bilinen Büyücü Ged’in Atuan’a gelmesi ile artık değişim rüzgârı başlar. Bu hem bölge, İsimsizler’in mezarlığı hem de Tenar için yaşamını değiştirecek olayların başlangıcı anlamına gelir. Bir de yüzyıllar önce kaybolan çok güçlü bir büyülü nesnenin de artık bulunmasının vakti gelmiştir.

Ursula K. Le Guin
Atuan Mezarları
Yerdeniz Serisi - 2. Kitap
Özgün adı: The Tombs of Atuan
Earthsea Cycle – Second Book
Çev: Çiğdem Erkal İpek
Metis Yayınları
152 sayfa.
Next Post Previous Post
5 Comments
  • Gül Akça
    Gül Akça 8 Temmuz 2018 14:54

    Çok güzel bir seridir bu, tamamını okudum. Yazarın Marifetler, Sesler ve Güçler serisi de çok iyidir, okumadıysanız ona da bir bakın. Elinize sağlık.

    • Cavanşir Gadimov
      Cavanşir Gadimov 8 Temmuz 2018 19:04

      Le Guin'den okuduğum ilk kitap ve çok beğendim. Bahsettiğiniz seriye de mutlaka göz atarım. Teşekkürler.

  • KİTAPLARA KAÇANLAR
    KİTAPLARA KAÇANLAR 8 Temmuz 2018 21:05

    Ursula'nın bu serisini blogları takip etmeye başlayınca farkettim. Her okuyan olumlu yorum yapmış. Şu an elimde henüz okuma fırsatı bulamadığım "Mülksüzler" var. Bu serisinde Mülksüzler'den sonra okurum artık. Bu nitetikli paylaşım için teşekkürler.

    • Cavanşir Gadimov
      Cavanşir Gadimov 9 Temmuz 2018 20:23

      Ben de Mülksüzleri çok okumak istiyorum ama şimdiye kadar fırsat olmadı. Artık bu seriden sonra okurum.

Add Comment
comment url

Benzer yayınlar