Samed Behrengi - Küçük Kara Balık


Samed Behrengi’nin “Küçük Kara Balık” başlıklı hikâyesi, başta çocuklara ve genelde de bütün insanlara, bulundukları şartları kendi çabaları ile değiştirme konusunda ilham olacak bir eserdir.

Bu kitabı çok görmeme rağmen, yazarı ve eserleri ile ilgili hiçbir bilgim yoktu. Ancak yazarın yaşam öyküsü, çok genç yaşta (28 yaşında) ölmesi ve diğer ayrıntılar çok ilgimi çekti. Behrengi İran’ın Tebriz şehrinde doğmuştur. Yani Güney Azerbaycan’da ve bir Azerbaycanlı ailesinde. Öğretmenlik yapan Behrengi, bir yandan da Azerbaycan folkloru ve masallarını sözlü edebiyat olarak toplayıp bunları yayımlatmak ister. Ancak İran’da Farsça dışında yayıma izin verilmediği için bunları Farsçaya çevirerek yayımlatmak zorunda kalır.

Behrengi, 28 yaşındayken Aras nehrinde boğularak ölür. Ölümünden dolayı rejim suçlanır ve ölümünün şüpheli olduğu üzerinde tartışmalar var.

Behrengi’nin bu hikâyesine dönecek olursak, “Küçük Kara Balık” yazarın en bilinen eseridir. Annesi ile bir derede yaşayan Küçük Kara Balık, çevresini sorgulamaya başlar. En başta yaşadığı derenin nereye ulaştığını öğrenmek ister. Bunu öğrenmek için de bir yolculuğa çıkmağı düşünür ve şöyle der:

“Birçok balığın yaşlanınca, hayatta hiçbir şey yapmadık, hayatımızı boşa geçirdik, diye yakındıklarını biliyorum. Durmadan sızlanıp dururlar. Ben yaşamanın nasıl bir şey olduğunu öğrenmek istiyorum; durmadan aynı şeyleri yapmak, yaşlanana kadar başka bir şey yapmadan yaşamak olamaz; dünyada yaşamanın anlamı bundan daha fazla olmalı!

Tabii bu düşüncesi ve derenin devamında ne olduğunu görme arzusuna ilk önce annesi, sonra komşuları sonra da çevresindeki balıklar karşı çıkar. Onu engellemeye çalışırlar. Ancak bütün bunlar onu durdurmaz. Bu cesur Küçük Kara Balık’ın dereden başlayan, göl, ırmak ve denizde devam eden macerası böyle başlar. Tabii önündeki tek engel deredeki balıklar olmayacaktır. Daha birçok engel, tehlike ile yüzleşmek zorunda kalacaktır.

Behrengi’nin bu hikâyeyi çocuklar için yazdığını düşünürsek ana mesajını, çevrenizdeki koşullar, sınırlamalar ve engeller ne olursa olsun, bunları ve kendinizi aşmaya gayret edin şekilde özetleyebiliriz. Zaten Küçük Kara Balık da sadece bu sınırları aşmakla ve engellerle yüzleşmekle kalmıyor, aynı zamanda balıklarla beslenen kuşlara da meydan okuyor.

Samed Behrengi
Küçük Kara Balık
Özgün adı: Mahi ye siyah e kuçuli
Çev: İlknur Özdemir
İllüstrasyon: Serap Deliorman
6. Basım
Kırmızı Kedi Yayınevi
2015
İstanbul
64 sayfa.

Next Post Previous Post
12 Comments
  • Ebemkuşağı
    Ebemkuşağı 9 Ekim 2018 21:36

    Hem küçüklere hem büyüklere güzel bir hikaye. Emeğinize sağlık...

    • Cavanşir Gadimov
      Cavanşir Gadimov 10 Ekim 2018 12:13

      Teşekkürler

  • KİTAPLARA KAÇANLAR
    KİTAPLARA KAÇANLAR 9 Ekim 2018 23:40

    Çok severim bu kitabı. Çocuklarımla tiyatrosunu da izlemiştik. Bir şahsiyet olma hikayesi.. Bu güzel kitabı tanıttığınız için teşekkürler.

    • Cavanşir Gadimov
      Cavanşir Gadimov 10 Ekim 2018 12:16

      Rica ederim, iyi okumalar

  • feride'sviolet
    feride'sviolet 10 Ekim 2018 09:28

    Çok sevmiştim bu minik güzel kitabı. Hatırlatıcı paylaşımınız için teşekkürler;)

    • Cavanşir Gadimov
      Cavanşir Gadimov 10 Ekim 2018 12:16

      Size de teşekkürler

  • EMİNE ÖZTÜRK
    EMİNE ÖZTÜRK 10 Ekim 2018 11:25

    büyüklere masallar kıvamında bir kitap... defalarca okudum. şimdi de öğrencilerime okutuyorum.

    • Cavanşir Gadimov
      Cavanşir Gadimov 10 Ekim 2018 12:18

      Ben de kızıma anlattım. İyi okumalar

  • Camgüzeli
    Camgüzeli 10 Ekim 2018 23:31

    Ben şimdiye değin duymamıştım. İlginç bir kitap. Küçük Prens modunda bir kitap mı acaba ? Çocuklara yazılan ama büyüklerin de seveceği türden bir eser.

    • Cavanşir Gadimov
      Cavanşir Gadimov 11 Ekim 2018 08:05

      Aynen dediğiniz gibi bir kitap. Tavsiye ederim.

  • Tuğba
    Tuğba 11 Ekim 2018 12:26

    Küçük büyük herkesin okuması gereken bir kitap. Keyifli okumalar.:)

    • Cavanşir Gadimov
      Cavanşir Gadimov 12 Ekim 2018 09:23

      Teşekkürler

Add Comment
comment url

Benzer yayınlar