En iyi polisiye yazarları ve kitapları (40 yazar ve roman listesi) - 2


Polisiye kitaplar, hikâye/öykü ve romanlar türü kendi içinde farklı alt türlere ayrılıyor. Türkçe’de polisiye olarak geçen bu edebiyat türü İngilizce “mystery” olarak adlandırılıyor. Genelde bu tür romanlarda her zaman işlenen bir suç (crime) vardır. Bu cinayetin araştırılma ve anlatma tarzına göre de alt türlere ayrılır.

En başta alt türler olarak gizem (mystery), gerilim (thriller, suspense) vardır. Ayrıca cinayetleri özel detektifin araştırdığı “cozy” ya da geleneksel diye ifade edilen ve ortada pek şiddetin olmadığı polisiye türler var. Geleneksel türden farklı olarak içinde şiddet unsuru ile birlikte çok daha fazla öğenin olduğu polisiye türü ise sert (hard-boiled) polisiye olarak da ifade ediliyor. Polis prosedürü ve casusluk türleri de polisiyenin bir alt türü olarak bulunuyor.

Tabii yukarıda saydıklarımızdan çok daha fazlası var. Mesela aşağıda sıralanan yazarlar arasında işin içinde adli tabiplerin, doktorları da olduğu yeni türler de var. Bu tür özellikle CSI gibi dizilere ilham olmuş ve son yıllarda çok ilgi görüyor.

Sözü çok uzatmadan listenin devamına geçelim.

En iyi polisiye yazarları ve kitapları (40 yazar ve roman listesi)


11 - Nora Roberts (J.D. Robb: 1950 - …)


Nora Roberts, 200’ü aşkın aşk romanının yazarı olarak biliniyor. Roberts’in romanları uzun süre çok satanlar listelerinde yer aldı. Roberts, aşk romanları ile birlikte polisiye de yazıyor. Ancak polisiye romanları J.D. Robb takma adıyla yayımlanıyor. “J.D." kısaltmaları oğulları Jason ve Dan’in adlarından alınırken, Robb ise Roberts’in kısaltılmış halidir. Tabii, yazarın polisiye romanları Türkçe’de de yine Nora Roberts ismiyle basılıyor.

Roberts’in polisiye serisi “In Death” başlığını taşıyor. Türkçe’de ise romanın ana karakteri Eva Dallas’ın ismini alarak Eva Dallas serisi olarak yer alıyor. Seri başlangıçta üçleme olarak planlanırken, 2018 yılına kadar serinin 59 kitabı yayımlandı. Serinin ana karakteri, New York polisinden Eve Dallas’tır ve aynı zamanda eşi Roarke ile olan ilişkilerine odaklanıyor.

Nora Robert’in polisiye serisinin en çok okunan kitapları:


1- Çıplak Ölüm (Eve Dallas Serisi, #1 - Naked in Death, In Death #1)
2- Görkemli Ölüm (Eve Dallas Serisi, #2 - Glory in Death, In Death, #2)
3- Ölümsüz Ölüm (Eve Dallas Serisi, #3 - Immortal in Death, In Death, #3)

12 - Stieg Larsson (1954 - 2004)


Stieg Larsson, İsveçli gazeteci ve yazardır. Larsson, polisiye Millennium Serisi ile biliniyor ve bu serinin kitapları son yılların en çok satılan polisiye kitaplarından biridir. Ancak en önemlisi bu değildir. Yazarla ilgili en ilginç durum ise kitaplarının hepsinin ölümünden sonra yayımlanmasıdır.

Stieg Larsson, 2004 yılında, 50 yaşındayken kalp krizi sonucu yaşamını yitirir. Millennium Serisi’nin ilk kitabı “Ejderha Dövmeli Kız” ise 2005 yılında yayımlanır. Larsson öldüğünde kitabının yayımlanması için yayınevi ile görüşüyordu. Seri ile ilgili toplam 10 kitap tasarlamış ve ilk üç kitabı da bitirmişti. Bu kitaplar da ölümünden sonra yayımlanır.

Ancak dördüncü kitabın sadece dörtte üçü tamamlanırken, bu taslak ve serinin diğer kitapları ile ilgili planlar yazarın hayat arkadaşı Eva Gabrielsson’da bulunuyor. Gabrielsson, serinin devamını yazabileceğini söylese de, yayınevi dördüncü kitabı (Örümcek Ağındakı Kız) başka bir İsveçli yazar David Lagercrantz’e yazdırır. David Lagercrantz ise kitabı, Gabrielsson’da bulunan materyallere erişimi olmadan yazar.

Sonuçta günümüzde Stieg Larsson’un yazdığı ve ölümünden sonra yayımlanan toplam üç kitabı var. Kitap bu kadar popülerlik kazanmışken devamı da mutlaka gelir.

Millennium Serisi:


1- Ejderha Dövmeli Kız
2- Ateşle Oynayan Kız
3- Arı Kovanına Çomak Sokan Kız

13 - Patricia Cornwell (1956 - …)


Patricia Cornwell’in ilk kitabı Postmortem (Otopsi) ilk gerçek adli tıp polisiyesi romanı olarak kabul ediliyor. Bu kitap Edgar, Creasey, Anthony, Macavity ve birçok ödül kazanmıştı. Bu roman aynı zamanda adli tıp konulu film, dizi ve edebiyatın popülerleşmesine ve artmasına yol açmıştı. Kitabı da 1990 yılında Virginia’da adli tabip ofisinde çalışırken yazmıştı.

Cornwell’in romanlarının merkezinde Dr. Kay Scarpetta, teknoloji meraklısı yeğeni Lucy ve detektif Pete Marino bulunuyor. Romanlarda cinayetler daha çok cesetlerin incelenmesi ve bulunan kanıtlar sonucu çözülür. Gerçek hayatta adli tabipler saha araştırmalarına çok fazla katılmasalar da, Dr. Scarpetta sahada çok bulunan ve katillerle sık yüzleyen bir karakterdir. Bu kitabın aynı zamanda “CSI: Crime Scene Investigation” gibi dizilerin çıkmasında da etkisi olduğu düşünülüyor.

Patricia Cornwell’den okuma önerileri:


1- Otopsi (Postmortem, Kay Scarpetta, #1)
2- Morg Çıkmazı (Cruel & Unusual, Kay Scarpetta, #4)
3- Ceset Çiftliği (The Body Farm, Kay Scarpetta, #5)

14 - Harlan Coben (1962 - …)


Harlan Coben, Amerikalı polisiye (gizem ve gerilim) yazarıdır. Romanlarında her zaman geçmişte yaşanmış çözülmemiş, yanlış yorumlanmış cinayetleri işliyor. Ayrı zamanda bu cinayetlerin her zaman birden fazla bilmecesi vardır.

Coben, ilk romanını 26 yaşındayken yazar. 1990 yılından yayımlanan Hoşça Kal Demeden (Play Dead) kitabını, 1991 yılında yayımlanan Miracle Cure izler. Bu kitapların ardından ise bir polisiye dizisi yazmaya başlar. Myron Bolitar Serisi olarak bilinen kitapların ana karakterinin ismi de Myron Bolitar’dır. Myron Bolitar eski bir basketbol oyuncusudur ve spor menajerliği yapıyor. Buna rağmen sık sık kendini öldürülen müşterilerinin cinayetlerini araştırırken bulur.

Yazarın büyük ses getiren kitabı ise 2001 yılından yayımlanan Kimseye Söyleme (Tell No One) olur. Bu kitabı seri olmayan dokuz kitap daha izler. Bu kitap Fransa’da filme uyarlanmıştı.

Harlan Coben’den önerilen kitaplar:


1- Kimseye Söyleme (Tell No One)
2- Orman (The Woods)
3- Asla Vazgeçme (Hold Tight)

15 - Mary Higgins Clark (1927 - …)


Gerçek adı Mary Theresa Eleanor Higgins Clark Conheeney olan ve profesyonel yazarlık hayatında Mary Higgins Clark ismiyle bilinen Amerikalı yazar, her biri farklı zamanlarda ABD’de çok satanlar listesinde yer alan 51 roman yazmıştır. Yazarın ilk polisiye (suspense) romanı olan “Where Are the Children” 75. Baskısını yapmıştır.

Mary Higgins Clark’ın romanlarındaki cinayetlerin çoğu çocuklarla ilgilidir ve bazılarında telepati konusu işleniyor. Kitapları şimdiye kadar ABD’de 100 milyon kopyadan fazla satmıştır. Yazarın kızı Carol Higgins Clark de yazardır.

Mary Higgins Clark’ın önerilen kitapları:


1- Çocuklar Nerede (Where Are the Children?)
2- Sahtekar (Daddy's Gone A Hunting)
3- Şu An Neredesin? (Where Are You Now?)

16 - Tess Gerritsen (1953 - …)


Tess Gerritsen, Amerikalı yazar ve emekli doktordur. Gerritsen’in ilginç bir yazarlık hikâyesi var. Tıp okuyan Gerritsen, doktor olarak çalışmaya başalar. Doğum iznine ayrıldığında ise roman yazmaya başlar. İlk romanı 1987’de yayımlanır, 1996 yılında yayımlanan “tıp gerilimi” türü Harvest ise New York Times en çok satanlar listesinde yer alır. Bu tarihten itibaren polisiye-gerilim türü romanlar yazıyor.

Gerritsen’in en iyi bilinen ve çok okunan romanları, Rizzoli & Isles Serisi kitaplarıdır. Serinin ana karakterleri cinayet detektifi Jane Rizzoli ve adli tabip Maura Isles’dir. Bu seri aynı zamanda Rizzoli & Isles televizyon dizisine ilham olmuştur.

Tess Gerritsen’in en çok okunan romanları:


1- Cerrah (The Surgeon - Rizzoli & Isles Serisi 1)
2- Çırak (The Apprentice - Rizzoli & Isles Serisi 2)
3- İkiz Bedenler (Body Double - Rizzoli & Isles Serisi 4)

17- Jo Nesbo (1960 - …)


Jo Nesbo, Norveçli polisiye yazarıdır. Aynı zamanda çok renkli bir şahsiyeti var. Nesbo, ekonomi mezunudur ancak polisiye romanlar ile birlikte çocuk kitapları da yazıyor. Aynı zamanda Di Derre isimli rock grubunun vokalisti ve şarkı yazarıdır.

Nesbo’nun polisiye romanları 40 farklı dile çevrilmiş ve dünya genelinde 30 milyon adet satmıştır. Polisiye romanlarındaki en ünlü ana karakteri ise detektif Harry Hole’dur. Hole, her zaman çok farklı olayları araştırır. Araştırdığı olaylar arasında seri katiller, banka soyguncuları, gangsterler de var. Yani her zaman okurun karşısına bir diğeriyle bağlantısı olmayan olaylarla çıkabiliyor. Harry Hole karakterinin olduğu en ünlü kitap ise Kardan Adam’dır ve artık film uyarlaması da yapılmıştır.

Jo Nesbo’dan önerilen kitaplar:


1- Kardan Adam (The Snowman - Harry Hole Serisi 7)
2- Kızılgerdan (The Redbreast - Harry Hole Serisi 3)
3- Nemesis (Harry Hole Serisi 4)

18 - Lisa Gardner (1956 - …)


Lisa Gardner, Amerikalı yazardır. Polisiye romanları dışında “Alicia Scott” takma adıyla da aşk romanları yazıyor. New York Times çok satanlar yazarlarından biridir.

Gardner’in birkaç polisiye roman serisi bulunuyor. Bu serilerin ana karakterleri FBI ajansları Quincy & Rainie, detektif D.D. Warren ve polis müfettişi Tessa Leoni’dir. Bu karakterler bazı kitaplarda birbiri ile kesişiyor.

Lisa Gardner’den okunabilecek kitaplar:


1- Tek Başına (Alone - Detective D. D. Warren Serisi 1)
2- Kusursuz Tuzak (Say Goodbye - Quincy & Rainie Serisi 6)
3- Kızım İçin Son Kez (Love You More - Tessa Leoni Serisi 1/Detective D. D. Warren Serisi 5)

19 - Çingiz Abdullayev (1959 - …)


Çingiz Abdullayev (Türkçe kitapları Cengiz Abdullayev ismiyle basılmıştır), Azerbaycanlı yazardır ve en çok da polisiye kitapları ile biliniyor. Abdullayev, Sovyetler Birliği döneminde KGB’de çalışmış ve yurt dışından birçok ülkede görev yapmıştır.

Abdullayev’in ilk romanı Mavi Melekler, içeriğinde uyuşturucu trafiği ile ilgili bilgilerden dolayı birkaç yıl KGB tarafından basımına izin verilmez. Ancak 1988 yılında yayınlanması ile de büyük yankı uyandırır. Abdullayev’in şimdiye kadar yayımlanan 80’den fazla eseri var. Romanları 17 farklı dilde, 23 ülkede yayımlanıyor ve şimdiye kadar 13 milyon adet satmıştır.

Çizgiz Abdullayev’in dikkat çeken eserleri:


1- Mavi Melekler
2- Mənim Gözəl Alibim
3- Bakı Bulvarı

20 - Ahmet Ümit (1960 - …)


Ahmet Ümit, daha çok polisiye eserler yazan bir Türk yazardır. Ümit’in okuduğum kitaplarından “Sultanı Öldürmek” romanında farklı bir polisiye türü ile karşılaşmıştım. Bir yandan günümüzde işlenen bir cinayet varken, diğer yandan yazar okuru tarihi olaylara götürüyor. Fatih Sultan Mehmet dönemi, İstanbul’un fethi ve bu dönemde işlenmiş olabilecek bir cinayet olayına değiniliyor. Hem tarih, tarihi cinayet hem de günümüzdeki bir cinayet aynı anda işleniyor.

Ahmet Ümit’in en çok okunan kitapları:


1- Bab-ı Esrar
2- İstanbul Hatırası (Başkomiser Nevzat, #4)
3- Beyoğlu'nun En Güzel Abisi (Başkomiser Nevzat, #5)

Not: Şimdiye kadarki 20 yazar arasında mutlaka olması gerekirdi dediğiniz yazarlar ve en sevdiğiniz polisiye kitapları lütfen yorumda bizimle paylaşın.


En iyi polisiye yazarları ve kitapları (40 yazar ve roman listesi) - 1


Next Post Previous Post
10 Comments
  • MorMidye
    MorMidye 29 Aralık 2018 20:38

    Herkesin kitaplardan aldığı tat farklı olsa da ben Harlan Coben'in tarzını sevmemiştim. Ama yazınız güzel olmuş.

    • Cavanşir Gadimov
      Cavanşir Gadimov 31 Aralık 2018 16:34

      Teşekkürler ve iyi okumalar

  • EMİNE ÖZTÜRK
    EMİNE ÖZTÜRK 29 Aralık 2018 23:24

    Bilgilendirici bir yazı olmuş. teşekkürler. :)

    • Cavanşir Gadimov
      Cavanşir Gadimov 31 Aralık 2018 16:34

      Teşekkürler

  • pekmezara
    pekmezara 4 Ocak 2019 15:22

    Michael Connelly ( özellikle Harry Bosch dizisi ) ve Robert Crais in de eklenmesi gerekir diye düşünüyorum .

    • Cavanşir Gadimov
      Cavanşir Gadimov 4 Ocak 2019 20:49

      Önerileriniz için teşekkürler

  • Unknown
    Unknown 15 Mart 2019 00:43

    Ellerinize sağlık.3.listeyi göremedim

    • Cavanşir Gadimov
      Cavanşir Gadimov 15 Mart 2019 11:07

      Teşekkürler, devamını daha hazırlıyorum.

  • gulseren adakli
    gulseren adakli 21 Ocak 2022 22:15

    en sevdiğim polisiye yazarları ve kahramanları, kesinlikle tavsiye ederim:
    **philip kerr (bernie günther)
    **lawrence block (bernie rhodenbar)
    **sue grafton (kinsey milhone)
    **volker kutscher (gereon rath)
    **ian rankin (detektif rebus)
    **bernhard schling (3 romanlık gerhard selb dizisi)
    **jeremiah healy (john cuddy)
    **louise penny (armand gamache)

    • Cavanşir Gadimov
      Cavanşir Gadimov 31 Ocak 2022 20:03

      Bu ayrıntılı ve güzel kitap önerileriniz için teşekkürler. Eminim ben ve bu yazısı okuyan polisiye severler için çok değerli...

Add Comment
comment url

Benzer yayınlar