Tüm zamanların en iyi aşk kitapları (20 roman listesi)


Roman, hikâye kitapları arasında en çok ilgi gören türlerin başında aşk kitapları geliyor. Ancak aşk kitapları sadece aşkı anlatmaz, size sunduğu aşk hikâyesi ile birlikte hayatı, tarihi, fantastik bir dünyayı ve bazen de bilim kurguyu sunabilir.

En iyi aşk kitapları ile ilgili birçok liste var. Benzer listelerde genellikle Batı edebiyatından kitaplar çoğunluk olarak yer alıyor. Bu listede ise sadece Batı edebiyatı değil, Batı’nın en iyi aşk kitapları ile birlikte Doğu’nun de önemli yazarlar ve kitaplarına yer vermeye çalıştım. İngiliz ve Amerikan edebiyatı ile birlikte Japon yazar Murakami, divan edebiyatından Nizami Gencevi ve Fuzûlî’nin kitapları, Türk edebiyatı, ünlü Kırgız yazar Aytmatov ve Rus edebiyatından da iki aşk romanını bulabilirsiniz bu listede.

Sözü çok uzatmadan hem Batı hem de Doğu edebiyatlarından seçtiğim...

Tüm zamanların en iyi aşk kitapları ve romanları

İşte, tüm zamanların en iyi aşk romanları ve kitapları listesi:

1. Charlotte Brontë - Jane Eyre

İngiliz yazar Charlotte Brontë’un kendi hayatından izleri de taşıdığı “Jane Eyre” romanını yıllar önce okuyup çok etkilenmiştim. İlk sayfalardan güçlü bir karaktere sahip yetim bir çocuk olan 10 yaşındaki Jane Eyre’i tanımaya başlıyoruz. Öğretmen olarak mezun olacağı yetimhaneye düşmesi zorlu yaşamının başlangıcıdır. Evine mürebbiye olarak gittiği Edward Rochester’e aşkı dışında kitap kadın hakları, erkek egemenliği ve dönemim tutuculuğuna karşı güçlü bir eleştiridir.

Brontë’nin eseri ilk defa 1847 yılında “Currer Bell” erkek takma adıyla yayımlanmıştı. Çünkü o dönemde bir kadın yazarın kitabının nasıl karşılanacağını pek kestiremiyordu Charlotte ile birlikte diğer Brontë kardeşleri. O günden bu yanan en çok okunan ve tüm zamanların en iyi aşk romanlarından biridir.

Jane Eyre
by Charlotte Brontë
Goodreads Puanı:
4.11/5 (1,412,245 kişi)

2. Jane Austen - Gurur ve Önyargı (Aşk ve Gurur)

İngiliz yazar Jane Austen’in 1813 yılında yayımlanan bu eseri tüm zamanların en çok sevilen romanlarından biridir. Sayısız film ve uyarlaması yapılmıştır. Kitabın özgün adı “Pride and Prejudice” yani “Gurur ve Önyargı”, Türkiye’de bazı yayınevleri tarafından “Aşk ve Gurur” şeklinde çevrilmiş ve basılmıştır.

Bay Bennet’in beş kızı var ve onlara bırakacak bir serveti yoktur. Bu da şu demektir kızlarından en az biri varlıklı biriyle evlenmeli ki kardeşlerine destek olsun. İşte bu durum Elizabeth Bennett ile soylu ve zengin Fitzwilliam Darcy arasındaki aşka engel olan iki durumu ortaya çıkarır. Birinin gururu, diğerinin de önyargısı.

Pride and Prejudice
by Jane Austen
Goodreads Puanı:
4.25/5 (2,516,021 kişi)

3. Nizami Gencevi ve Fuzûlî - Leylâ ve Mecnun

Leylâ ve Mecnun konusu itibariyle yüzyılları aşarak günümüze ulaşan bir aşk hikâyesidir. Bundan dolayı birçokları tarafından işlenmiştir. Ancak Leylâ ve Mecnun’un aşk hikâyesini en iyi anlatan ve şaheser olarak günümüze ulaştıran iki isim vardır. Birincisi 1181 yılında Azerbaycanlı şair Nizami Gencevi tarafından Farsça kaleme alınmıştır. İkincisi ise 1535 yılından Fuzûlî tarafından bu sefer Azerbaycan Türkçesinde kaleme alınmış ve Türk divan edebiyatını etkileyen eserlerden biridir.

Tabii konusu herkese malumdur. Kays, Leyla’ya aşkından deli (mecnun) olur. Artık gerçek ismi ile değil Mecnun diye çağırmaya başlarlar. Tabii Mecnun aşkı için uzun süre mücadele eder. Ancak Mecnun, iki kişi arasındaki aşktan da öteye geçerek farklı bir aşka, ilahi bir aşka ulaşır sonunda.

Nizami Gencevi ve Fuzûlî
Leylâ ve Mecnun
Goodreads Puanı:
3.9/5 (2,619 kişi)

4. Nicholas Sparks - Defter

Amerikalı yazar Nicholas Sparks’ın 1996 yılında yayımladığı ilk romanıdır “Defter”.

Gençlik yıllarında karşılaşan Noah ve Allie, ilk görüşte âşık olurlar. Ancak tutkulu bir aşk kısa süreli yaz döneminden sonra ayrılığa dönüşür. İkili yıllar sonra yine karşılaşırlar ve aşkları yeniden canlanır. Ancak önlerinde bir engel vardır. Ayrıca ikisi de farklı sınıfsal çevrelere aittirler. Kitabın aynı isimli film uyarlaması da yapıldı.

Defter’den sonra Sparks, Defter’in devamı olarak “Düğün” romanını yazdı. Bu roman ise Noah ve Allie’nin kızı Jane ile kocası Wilson’un yaşamını anlatıyor.

The Notebook (The Notebook, #1)
by Nicholas Sparks
Goodreads Puanı:
4.08/5 (1,164,405 kişi)

5. Margaret Mitchell - Rüzgâr Gibi Geçti

Margaret Mitchell’in “Rüzgâr Gibi Geçti” isimli romanı bir yandan bir aşk hikâyesi anlatırken, diğer yandan da okuru Amerikan İç Savaşı yıllarına götürüyor.

“20. Yüzyılın En Popüler Romanı Pulitzer Ödülünü” kazanan bu kitap aynı zamanda “dünyaca ünlü tarihi romans” olarak da adlandırılıyor.

İlk defa 1936 yılında yayımlanan kitabın çıktığı ilk yıllarda çok satması, 1937’de Pulitzer Ödülünü alması üzerine 1939 yılında da filmi yapıldı. Scarlett O'Hara’nın hikâyesini anlatan roman, Margaret Mitchell’in hayattayken yayımladığı tek eseridir.

Gone with the Wind
by Margaret Mitchell
Goodreads Puanı:
4.29/5 (982,410 kişi)

6. William Shakespeare - Romeo ve Juliet

William Shakespeare, tüm zamanların en ünlü tiyatro yazarı ve şairlerinden biridir. “Romeo ve Juliet” de onun en ünlü eserlerinin başında geliyor.

1591-1596 yılları arasında yazıldığı tahmin ediliyor. Aşk sözcüğü güzel duyguları ifade etse de her zaman âşıklara mutluluk getirmez. Aşk çoğu zaman beraberinde ıstırap ve endişeleri de getirir.

İlk görüşte birbirine âşık olan Romeo ve Juliet’in aşkı da bir trajediye dönüşür. Eserin konusu İtalya’nın Verona kasabasında geçiyor. Romeo ve Juliet’in aileleri birbirine düşmandır. Bundan dolayı birbirlerine kavuşmanın yollarını ararlar.

Romeo and Juliet
by William Shakespeare
Goodrads Puanı:
3.74/5 (1,839,197 kişi)

7. Diana Gabaldon - Yabancı

Diana Gabaldon’un  “Yabancı” romanı aynı zamanda halen yazımı devam eden “Yabancı” serisinin ilk kitabıdır. Serinin ilk kitabı 1991 yılında yayınlanmıştır. Şu ana kadar toplam 8 roman yayımlanırken, bir yenisi daha yayımlanacak.

Diana Gabaldon “Yabancı”da ilk önce okuru 1945 yılı İkinci Dünya Savaşı’nda hemşire olarak görev yapan Claire Randall ile tanıştırır. Ancak Claire’in kaderinde İskoçya’ya gitmek, eski taş çemberden geçerek, zamanda yolculuk yapmak var. Claire kendini 200 yıl geride 1743 yılı İskoçya’sında bulur.  Burada ise hayatının aşkı ile karşılaşır. Bir tarafta Claire ve Jamie Fraser’in aşkını anlatan roman ve seri, diğer yandan okuru İskoçya ayaklanmasına, Fransa’ya ve 18 yüzyıl Amerika’sına götürüyor.

Serinin romanlarla birlikte kısa öyküleri ve yan serileri var. Yabancı serisinin ise yayımlanan romanları şöyle:

  1. Yabancı (Outlander - 1991)
  2. Kehribardaki Yusufçuk (Dragonfly in Amber - 1992)
  3. Yolcu (Voyager - 1993)
  4. Güz Davulları (Drums of Autumn - 1996)
  5. Ateşin Çağrısı (The Fiery Cross - 2001)
  6. Kar ve Kül (A Breath of Snow and Ashes  -2005)
  7. Geçmişin Yankısı (An Echo in the Bone - 2009)
  8. Kalbimin Kanıyla Yazdım (Written in My Own Heart's Blood - 2014)
  9. Git Arılara Gittiğimi Söyle (Go Tell the Bees That I Am Gone - 2021 - Türkçesi henüz yok)

Outlander (Outlander, #1)
by Diana Gabaldon
Goodreads Puanı: 
4.22/5 (692,350 kişi)

8. Colleen McCullough - Gazap Kuşları

Avustralyalı yazar Colleen McCullough’in 1977 yılında yayımlanan romanı dünya genelinde 33 milyon adet satmıştır. 1983 yılında da dizi uyarlaması yapılmıştır.

Romanın konusu Avustralya’da çok büyük bir çiftlikte geçiyor ve Cleary ailesinin hikâyesini anlatıyor. Bu ailenin dönem dönem yaşamları ve aşkları. Olaylar 1915 ile 1969 yılları arasında geçiyor. Kitap aynı zamanda Avustralya’da en çok satan romanlardan biridir.

The Thorn Birds
by Colleen McCullough
Goodreads Puanı:
4.23/5 (290,355 kişi)

9. Audrey Niffenegger - Zaman Yolcusunun Karısı

Audrey Niffenegger’in “Zaman Yolcusunun Karısı” kitabı, hem bir bilim kurgu hem de bir aşk romanıdır. Aynı zamanda yazarın ilk eseridir. Kitap 2003 yılında yayımlanırken, uzun süre çok satanlar listesinden düşmemişti. 2009 yılında da film uyarlaması yapılmıştı.

Zaman Yolcusunun Karısı, güzel sanat öğrencisi Clare ile kütüphaneci olan Henry’nin aşk hikâyesini anlatıyor. İkisi birbirlerini Clare altı, Henry ise otuz altı yaşındayken tanır ve Clare yirmi üç, Henry ise otuz bir yaşındayken evlenirler. Bu imkânsızdır diyebilirsiniz. Henry’nin hastalığı ile bu mümkün olabiliyor. Henry’nin hastalığı onun zamanda yolculuk yapmasına imkân veriyor. Tabii bu zamanda yolculuklar istem dışıdır ve her an kendini farklı bir zamanda bulabilir. Bu zamanda yolculuk aynı zamanda ikilinin evliliği ve tutkulu aşkını da etkiler.

The Time Traveler's Wife
by Audrey Niffenegger
Goodreads Puanı:
3.96/5 (1,427,665 kişi)

10. Emily Brontë - Uğultulu Tepeler

Emily Brontë, listenin başında Jane Eyre romanı ile yer alan Charlotte Brontë’un kız kardeşidir. Bir de Anne Brontë isimi bir kardeşleri daha var. Her üçü de yazdıkları eserleri ile edebiyat tarihine ismini yazdırmış kadın yazarlardır. Ancak buna rağmen Emily de Charlotte gibi Uğultulu Tepeler’i ilk önce bir erkek takma adıyla yayımlamıştır. Kitap çıktıktan bir sene sonra da vefat eder. Dünya tarihine en iyi aşk kitaplarından biri olarak geçen bu kitap da Emily Brontë’un tek eseridir.

Uğultulu Tepeler, bir yanda hırçın karakteri ile bilinen Catherine ile diğer yanda yaşamın zor şartlarının katılaştırdığı, başkaları ile birlikte kendisine de sert ve acımasız olan Heathcliff'in aşklarının hikâyesidir. Eser Emily Brontë’un yaşamından da izler taşıyor.

Wuthering Heights
by Emily Brontë
Goodreads Puanı:
3.84/5 (1,147,751 kişi)

11. Jojo Moyes - Senden Önce Ben

Jojo Moyes’in aşk romanı “Senden Önce Ben”, 2012 yılında yayımlanmıştı. Kitabı daha sonra iki devam kitabı izledi. Sırasıyla “Senden Sonra Ben” ve son kitap olan “Sonsuza Dek Sen” yayımlandı.

Kitapta sıradan ve fazlasıyla olağan hayatı olan Louisa Clark ile bir kaza sonucu tekerlekli sandalyeye bağlı yaşam süren Will Traynor’un aşkını konu ediniyor. Louisa’nın sıradan yaşamının aksine Will’in kaza öncesi çok aktif bir yaşamı vardı: aşırı sporlar, dünya seyahatleri ve sair.  Kısa sürede Louisa, Will’in mutluluğunun kendisi için olması gerektiğinde fazlasını ifade ettiğini anlar. Hayatın hala yaşamaya değer olduğunu ona göstermeye çalışır.

Jojo Moyes’in “Senden Önce Ben” serisinin romanları şöyle:

  1. Senden Önce Ben (Me Before You - 2012)
  2. Senden Sonra Ben (After You - 2015)
  3. Sonsuza Dek Sen (Still Me - 2018)

Me Before You (Me Before You #1)
by Jojo Moyes
Goodreads Puanı:
4.26/5 (910,658 kişi)

12. Lev Tolstoy - Anna Karenina

Ünlü Rus yazar Lev Tolstoy’un “Anna Karenina” romanı sadece en iyi aşk kitabı değil, aynı zamanda tüm zamanların en iyi romanı olarak da nitelendiriliyor. Ayrıca klasik eserler deyince de her zaman ilk önce akla gelen kitaplardan biridir.

Tolstoy, bu romanında okuru 19. yüzyılın sonları Rusya'sına götürüyor. Ayrı zamanda romanda dönemin Rus toplumu ve üst sınıflar arasındaki ilişkiler ve iki aşk ilişkisine odaklanıyor. Olaylar Moskova şehri ile dönemin başkenti St. Peterburg'da geçiyor. Romanda dürüst bir evliliğin mutluluğu ile yasak bir ilişkinin düş kırıklıkları karşılaştırılıyor; sadakat, tutku, kıskançlık gibi temalar işleniyor.

Anna Karenina
Lev Nikolayeviç Tolstoy
Goodreads Puanı:
4.04/5 (546,368 kişi)

13. Jamie McGuire - Tatlı Bela

“Tatlı Bela sadece bir “bestseller” değil, uluslararası bir fenomen. Yayımlandığı günden beri tüm dünyada büyük yankı uyandıran bu kitabı okumayan kalmayacak.” diyor kitabın tanıtım yazısında. İlk defa 2011 yılında yayımlanmıştır. 30’dan fazla dile çevrilmiştir.

Kitabın konusu ise şöyle: Abby geçmişini unutup yeni bir hayata başlayan iyi bir kız. O kadar iyi ki içki içmez, küfür bile etmez. Hayatında istemediği şey ise Travis gibi birisi. Travis, yaşamını dövüşerek kazanan, her yeri dövme kaplı ancak yakışıklı birisidir. Abby, Travis’in cazibesine kapılmayınca bu onu meraklandırır. Travis basit bir bahis önerir. Bu bahis ve birliktelik ikisini nereye götürecektir bilinmez.

Jamie McGuire’in “Beautiful” serisi şöyle:

  1. Tatlı Bela (Beautiful Disaster)
  2. Ayaklı Bela (Walking Disaster)
  3. Belalı Düğün (A Beautiful Wedding)

Beautiful Disaster (Beautiful, #1)
by Jamie McGuire
Goodreads Puanı:
4.12/5 (488,788 kişi)

14. William Goldman - Prenses Gelin

Amerikalı yazar William Goldman’in 1973 yılında yayımlanan “Prenses Gelin” kitabı sadece bir aşk kitabı değildir. İçinde fantastik öğelerin de olduğu bir aşk kitabıdır.

Aşk, macera, korsanlar, prensesler, devler, mucizeler, korku de içeren kitap masal tadında bir aşk hikâyesi anlatıyor. Kitabın 1987 yılında film uyarlaması yapılmıştı.

William Goldman, bu kitabının en çok ilgi göre romanı olduğunu söylüyor. Çok farklı tepkiler ve mektuplar almış. Bu da bu kitabın insanlar üzerindeki etkisini gösteriyor.

The Princess Bride
by William Goldman
Goodreads Puanı:
4.26/5 (698,345 kişi)

15. Sylvia Day - Sana Soyundum

Sylvia Day, Japon asıllı Amerikan yazardır ve S.J. Day ile Livia Dare takma adlarıyla da yazıyor. Yazar,  28 ülkede en çok satanlar listesinde bulunuyor. En çok ilgi göre aşk romanı ise “Crossfire” serisidir. Sadece İngilizce olarak 15 milyon adetten fazla satılmıştır.

Ana karakterler Gideon Cross ile Eva arasında ilk andan bir çekim başlar. Daha doğrusu Eva kendini Gideon Cross karşısında savunmasız hisseder. Tek yapabildiği onu arzulamak ve ona teslim olmak.

  1. Sana Soyundum (Bared to You)
  2. Sende Kendimi Buldum (Reflected in You)
  3. Sana Bağlandım (Entwined with You)
  4. Sende Tutuklu Kaldım (Captivated by You)
  5. Seninle Tamamlandım (One with You)

Bared to You (Crossfire, #1)
by Sylvia Day
Goodreads Puanı:
4.19/5 (417,349 kişi)

16. Haruki Murakami - İmkânsızın Şarkısı

Japon yazar Haruki Murakami’nin en çok okunan ve en popüler romanı “İmkânsızın Şarkısı”dır. İmkânsızın Şarkısı, 1987 yılında yayımlanmış ve hemen de yazara Japon gençleri arasında popülerlik kazandırmıştı.

Romanda Toru Watanabe, Tokyo’da üniversite öğrencisi olduğu dönemi hatırlar ve anlatmaya başlar. Toru Watanabe’nin iki kızla ilişkisi var: Birisi güzel ve duygusal sorunları olan bir kız, diğer ise dışadönük bir kız.

Romanda Haruki Murakami ayrıca kitapta 1960’lardaki mevcut düzen karşıtı Japon öğrenci hareketlerini de anlatıyor.

Norwegian Wood
by Haruki Murakami
Goodreads Puanı:
4.03/5 (267,872 kişi)

17. Boris Pasternak - Doktor Jivago

Rus yazar Boris Pasternak, “Doktor Jivago” romanında bir yandan 1917 Bolşevik Devrimi dönemini anlatırken, bir yandan da çok büyük bir aşkın hikâyesini dile getiriyor.

Buradaki aşk “başkalarının ancak hayal ettiği aşkı onlar yaşıyordu” şeklinde ifade ediliyor.

Roman 1905 ile İkinci Dünya Savaşı arasındaki dönemi kapsıyor ve yazarın 1917 devrimine farklı bakış açısı dolayısıyla Sovyetler Birliği’nde basılma izni verilmiyor. Kaçak olarak İtalya’ya götürülen roman 1957 yılında burada yayımlanır ve bir sonraki yıl da Nobel Edebiyat Ödülünü alır.

Doctor Zhivago
by Boris Pasternak
Goodreads Puanı:
4.03/5 (72,212 kişi)

18. Sabahattin Ali - Kürk Mantolu Madonna

Genellikle kitaplarla ilgili hazırlanan listelerde Batı edebiyatı ağırlıklı oluyor ve Doğu’nun yazdıkları bu listelerde yer alıyor. Ne kadar güzel ve muhteşem olsalar da. Doğu’nun şaheserleri Batı’da okurlar tarafından az biliniyor, sadece uzmanlar tarafından takdir ediliyor. Mesela yukarıda listeye eklediğim Nizami Gencevi ve Fuzûlî’nin eserleri gibi.

Bu listeye Türk edebiyatından da bir roman ekleyeyim derken “Kürk Mantolu Madonna”, Orhan Pamuk’un “Masumiyet Müzesi” ve Tanpınar’un “Huzur”u arasında kararsız kaldım. Ben Sabahattin Ali’yi ekledim siz üçünü de eklemişim gibi kabul edin.

Kürk Mantolu Madonna son dönemde Türkiye’de en çok okunan ve konuşulan kitaplardan biridir. Maria Puder ile Raif Efendi'nin aralarında geçen aşk hikâyesini artık bilmeyen yoktur diye tahmin ediyorum.

Kürk Mantolu Madonna
by Sabahattin Ali
Goodreads Puanı:
4.45/5 (30,306 kişi)

19. Cengiz Aytmatov - Cemile

Kırgız yazar Cengiz Aytmatov’un 1958 yılından yayımlanan “Cemile” romanı yazara büyük ün getiren ilk kitabıdır. Aynı zamanda “dünyanın en güzel aşk hikâyesi” olarak da tanımlanıyor (Louis Aragon).

Olaylar Kırgızistan’da ve İkinci Dünya Savaşı yıllarında geçiyor. Kocası askerde olan Cemile, savaştan sakat olarak döner Danyar ile aşk yaşar. Aralarında zamanla gelişen aşk sonucu Cemile ve Danyar köyden kaçarlar. Bu arada Cemile’nin kocası da askerden döner.

Cemile
Cengiz Aytmatov
Goodreads Puanı:
3.84/5 (3,617 kişi)

20. John Green - Aynı Yıldızın Altında

“Hayatın anlamını bulmanın, âşık olmanın ve alınan her nefesin farkına varmanın hikâyesi…” diyor romanın arka kapağında.

2012 yılında yayımlanan bu roman yazarın altıncı kitabıdır. 2014 yılında film uyarlaması da yapılmıştır.

Romanda hikâyeyi 16 yaşındaki kanser hastası Hazel Grace anlatıyor. En iyi ilaçlara rağmen birkaç yıllık ömrü kalmıştır ve ailesinin de zorlaması ile destek grubuna katılır. Burada 17 yaşındaki eski basketbol oyuncusu ve ampüte genç olan Augustus Waters’le tanışır.

The Fault in Our Stars
by John Green
Goodreads Puanı:
4.24/5 (2,976,721 kişi)


21. Kolera Günlerinde Aşk - Gabriel García Márquez

Nobel Edebiyat Ödüllü Kolombiyalı yazarın, 1985 yılında yazdığı bu kitap, bir roman kitabıdır. Kitap, çok küçük yaşta gördüğü kıza aşık olan ve bu aşkı yaklaşık 50 yıl süren bir adamın, hayatını ve ilişkilerini anlatır. Kitap, içerisinde şehvet, tutku, aşk, hüzün, felsefe ne ararsanız var. Yazarın kendine has bir üslubu olan kitap, okuyucunun duygu seline kapılmasını sağlar.

Love in the Time of Cholera
by Gabriel García Márquez
Goodreads Puanı:
3.94/5 (498,405 kişi)


Editörün seçimi: Yusuf Vezir Çemenzeminli (Kurban Said) - Ali ve Nino

Azerbaycanlı yazar Yusuf Vezir Çemenzeminli’nin Kurban Said takma adıyla ilk defa Viyana’da 1937 yılında yayımlanan eseridir “Ali ve Nino”. Kitap Romeo ve Juliet, Rüzgâr Gibi Geçti, Doktor Jivago gibi aşk kitapları ile bir tutuluyor, en iyi aşk kitaplarından biri olarak kabul ediliyor. Bir aşk öyküsü ile birlikte Azerbaycan’daki tarihi atmosferi, 1920 yılındaki Azerbaycan’ın Bolşevikler tarafından işgalini anlatıyor.

Kitaptaki aşk hikâyesi ise Müslüman bir Azerbaycanlı genç Ali ile Hristiyan Gürcü kızı Nino arasında geçiyor ve her ikisinin ait olduğu toplum ve inançlarından dolayı imkânsız bir aşktır.

Kitabın bir de ilginç bir hikâyesi var. Edebiyat çevrelerinde sunulan sağlam kanıtlara rağmen kitabın Yahudi Lev Nussimbaum (kısa süre Bakü’de yaşamıştı) ile Avusturyalı Barones Elfriede Ehrenfels tarafından yazıldığı da iddia ediliyor. Ancak romanın Azerbaycanlı yazar Yusuf Vezir Çemenzeminli’ye ait olduğu artık kanıtlanmıştır.

Ali ve Nino
Kurban Said (Yusuf Vezir Çemenzeminli)
Goodreads Puanı:
3.92/5 (4,975 kişi)


Not: Sizin de okuduğunuz ve beğendiğiniz aşk kitaplarını yorumda bizimle paylaşabilirsiniz.


Next Post Previous Post
15 Comments
  • SevKoz
    SevKoz 14 Mart 2019 19:12

    Murakami yı okuyayim

    • Cavanşir Gadimov
      Cavanşir Gadimov 15 Mart 2019 11:18

      İyi okumalar

  • Gül Akça
    Gül Akça 15 Mart 2019 20:46

    Listenizden Jane Eyre, Gurur ve Önyargı, Yabancı (sadece ilk kitabı), Zaman Yolcusunun Karısı, Uğultulu Tepeler, Anna Karenina, İmkânsızın Şarkısı, Doktor Jivago, Kürk Mantolu Madonna 'yı okudum. Yarısını okumuşum sayılır:) Elinize sağlık.

    • Cavanşir Gadimov
      Cavanşir Gadimov 24 Mart 2019 13:23

      Hepsini okumuşsunuz. İyi okumalar.

  • EĞİTİM PINARI
    EĞİTİM PINARI 18 Mart 2019 10:38

    Harika bir liste hazırlamışsınız elinize sağlık.

    • Cavanşir Gadimov
      Cavanşir Gadimov 24 Mart 2019 13:27

      Teşekkürler, iyi okumalar.

  • deeptone
    deeptone 26 Mart 2019 01:17

    bronte, austen, madonna, karenina. bunlar bencesi deeee :) bi deee, vedat türkali, bir gün tek başınaa :) ay ne tesadüf, arkadaşlar benden de istemişti, her türde en iyiler diye, okuduklarımdan, her türden, çok sevindim bunu gördüğüme, sen de yap işte her türden, bir listeci olarak bayılırım listeleree :)

    • Cavanşir Gadimov
      Cavanşir Gadimov 31 Mart 2019 15:49

      Teşekkürler, iyi okumalar

  • KİTAPLARA KAÇANLAR
    KİTAPLARA KAÇANLAR 29 Mart 2019 01:40

    Güzel liste. Teşekkürler.

    • Cavanşir Gadimov
      Cavanşir Gadimov 31 Mart 2019 15:50

      Teşekkürler

  • Adora
    Adora 30 Nisan 2019 20:06

    Gurur ve Önyargı okurken beni güldürmeyi başaran tek klasik bu zamana kadar:') Mr.Darcy de öyle bir karakter ki, günümüz kitaplarında olsa asla sevmem ama bu kitapda yeri benim için apayrı:)

    • Cavanşir Gadimov
      Cavanşir Gadimov 3 Haziran 2019 22:08

      Yorumunuz için teşekkürler

  • Merve Şahin ve Kitapları
    Merve Şahin ve Kitapları 17 Ekim 2019 14:58

    En güzel aşk kitapları arayanlar için en güzel aşk romanları şeklinde bir liste hazırladım ve paylaştım. Tıklayın ve inceleyin >>> en güzel sürükleyici aşk kitapları

    • Cavanşir Gadimov
      Cavanşir Gadimov 22 Ekim 2019 20:58

      Teşekkürler ama galiba Blogger linkinizi engelliyor.

    • Merve Şahin ve Kitapları
      Merve Şahin ve Kitapları 24 Ekim 2019 22:27

      link bu :)

Add Comment
comment url

Benzer yayınlar