John Scalzi - Son Koloni (Yaşlı Adamın Savaşı serisi - 3. Kitap)

John Scalzi - Son Koloni

John Scalzi’nin “Son Koloni” romanı, bilim kurgu ve uzay konulu Yaşlı Adamın Savaşı serisinin üçüncü kitabıdır. Serinin üçüncü kitabı, birinci kitapta tanıştığımız ama ikinci kitapta hiç görmediğimiz ana karakter John Perry’nin hikâyesinin sonunu anlatıyor.

Seriye de ismi verilen birinci kitap “Yaşlı Adamın Savaşı”nda, 75 yaşındaki John Perry isimli yaşlı bir adamın nasıl asker olmak için uzaya çıktığını ve gençleşerek asker olduğunu görmüştük. Uzayda insanlar tarafından kurulan Koloni Birliği’nde askerlik süresi 10 yıldır. Bu sürenin sonunda isterseniz bir gezegene yerleşip burada uzun ve huzurlu bir yaşam sürebilirsiniz.

Bakınız: John Scalzi - Yaşlı Adamın Savaşı (Serinin 1. Kitabı)

Kitap İncelemesi: John Scalzi - Son Koloni


Uzayda askere yazılmanın bir avantajı var ki size yeni ve genç bir beden veriyorlar. Dezavantajı ise bir kere uzaya çıktınız mı, Koloni Birliği size Dünya’ya dönme izni vermiyor. Perry de askerliği bitince özel kuvvetlerden Jane Sagan ve evlatlık kızları ile bir gezegene yerleşip normal yaşam sürmeye başlarlar. Ancak sık sık da Dünya’yı hatırlar.

“Bu evrende Dünyalı olmak, otobüse binip büyük şehre giden ve bütün bir akşamüstünü upuzun binalara aval aval bakmakla geçiren bir köylü çocuğu olmaya benzer. Sonra bu çocuk, içinde inanılmaz şeyler bulunan bu yeni ve garip dünyaya hayran kaldı diye soyulur; çünkü o şeylerin şehirdeki yeni çocuk için ne zamanları ne de sempatileri vardır ve bavulundakileri almak amacıyla onu seve seve öldürebilirler. Köylü çocuğu bunu çabucak öğrenir, çünkü bir daha evine dönemeyecektir.” (s. 7)

Ancak Perry, karısı ve kızlarının huzuru çok sürmeyecektir. Çünkü yeni bir uzay macerası onları bekliyor. Aslında bu maceradan çok siyasi dalaverenin içinde bulurlar kendilerini. Önceki kitaptan öğrendiğimiz gibi uzayın bu kısmındaki canlı türleri kendi aralarında bir meclis kurmaya çalışıyordu. En sonunda meclis kurulur ve gezegenleri ele geçirmek için yapılan savaşları durdurmak için belirli yasalar koymaya çalışır.

İnsan kolonilerinin yönetimini elinde tutan Koloni Birliği (KB) ise bu meclise katılmaz ve bundan dolayı da yeni bir yerleşim kurma izni de artık yoktur. Tabii KB’nin sıkı politikaları gereği insanlara bu meclis konusunda da bilgi verilmez. KB’nin bir grup yöneticisi her şeyi tekelleri altında tutuyorlar, Dünya’yı bile bilerek geri kalmış olarak bırakıyorlar. Kısacası KB pis bir siyaset izliyor.

Perry ve ailesi ve onlarla birlikte birkaç bin yeni kolonici de bu pis siyasete alet edilerek ve çoğu yalan bilgilerle yeni bir gezegene yerleştirilir. İsmi de Roanoke. Perry ve diğerleri ise ne meclisten ne de meclisin koyduğu yasak gereği bir gün gelip bulundukları koloniyi yok etmeye çalışacaklarından haberleri var. Tabii haberleri olunca da hayatta kalmak için ellerinde geleni yapacaklar. Bu çabalarının  çoğu da kendi insanını bilgisiz ve karanlıkta tutan KB’ye karşı gelmekle yapılacak.

Son Koloni’de iki şey ön plana çıkıyor. Birincisi, yazar John Scalzi bize kurguladığı bu evrende insan kolonilerinin uzayda nasıl sıfırdan kurulduğunu anlatıyor. İnsanların yeni bir gezegene yerleşmeleri, burada koloni kurmaları, kasabalar ve çiftlikler oluşturmaları anlatılıyor. Bunların zorlukları ve karşılaşılacak durumlara dikkat çekiyor.

İkincisi ise romanda insanların uzayda bile olmalarına ve gelişmiş teknolojilerine rağmen ucuz siyasi dalavereden uzak duramamasına dikkat çekiliyor. Siyasi çekişmeler, aldatmalar, hileler ve tabii ki de bunun sonucu meclis ile savaşlar. Bunlar olurken de KB birkaç bin insanın olduğu gezegeni kurban etmekten de çekinmiyor.

JOHN SCALZI TEŞEKKÜRÜ SEVEN VE ALÇAK GÖNÜLLÜ YAZAR


Bu arada John Scalzi’nin okuduğum üçüncü kitabıdır. Seri olunca ve ilk kitabını çok sevince serinin diğer kitaplarını da hemen arkasından okudum. Scalzi, kitaplarının sonuna hep bir teşekkür yazısı ekliyor ve kitabın yayımlanmasında adı geçen onlarca kişiye teşekkür ediyor.

Bu kitaptaki teşekkür yazısında Scalzi ayrıca Son Koloni ile John Perry’nin hikâyesinin sona erdiği bilgisini veriyor. Daha sonra yazdığı devam kitaplarında onunla ilgili bir şey varsa onu bilemem.

Bu teşekkür yazısında en dikkat çeken kısım ise yazarın alçak gönüllülüğüdür. Söz konusu paragrafa bir göz atın derim.

“Son Koloni'nin yazımı sırasında en iyi yeni bilimkurgu yazarı dalında John W Campbell Ödülü'ne aday gösterildim ve onu kazandım. Diğer adaylar Sarah Monette, Chris Roberson, Brandan Sanderson, K. J . Bishop ve Steph Swainston'du. Bunlardan Sarah, Chris ve Brandon'la arkadaşlık kuracak kadar şanslıydım. Bu kimselerden daha iyi bir yazar olduğum fikri gurur verici bir yalandır ve bir dahaki sefere bir kitapçıya gittiğinizde ya da İnternet üzerinden kitap alışverişi yaparken onların eserlerine de göz atmanızı öneririm.” (s. 310)
Bu arada merak edenler için Scalzi'nin bir de çok ünlü bir blogu var. Takip etmek isteyenler bloga buradan ulaşabilir: Whatever


Yaşlı Adamın Savaşı serisi - 3. Kitap
John Scalzi
Son Koloni
Yaşlı Adamın Savaşı serisi - 3. Kitap
Özgün adı: The Last Colony
Old Man’s War series - Book 3
Çev: Cihan Karamancı
İthaki Yayınları
İstanbul
2012
311 sayfa.

Next Post Previous Post
6 Comments
  • Gül Akça
    Gül Akça 11 Mayıs 2019 10:58

    Ben ilk kitabı okumuştum yeni yayımlandığında, sevmiştim de ama devam etmedim nedense. Şimdi yazınızı okuyunca devamı da ilgimi çekti, bir ara bakayım yeniden. Elinize sağlık:)

    • Cavanşir Gadimov
      Cavanşir Gadimov 3 Haziran 2019 22:11

      Teşekkürler, devam kitapları da güzel.

  • ışınonur
    ışınonur 13 Mayıs 2019 11:45

    Seri ilgimi çekti, uzay ve bilim kurgu varsa benim radarıma giriyor zaten :)

    • Cavanşir Gadimov
      Cavanşir Gadimov 3 Haziran 2019 22:12

      Kaçırmayın derim. İyi okumalar.

  • birekitap
    birekitap 3 Haziran 2019 03:33

    Öncelikle güzel çalışmalarınız için sizi tebrik ediyorum. Yazmış olduğum kitabımı ücretsiz paylaştığım bloğumdan kitap severleri haberdar etmek istedim. İyi çalışmalar dilerim.

    https://birekitap.blogspot.com

    • Cavanşir Gadimov
      Cavanşir Gadimov 3 Haziran 2019 22:15

      Teşekkürler, kitabınıza bakacağım.

Add Comment
comment url

Benzer yayınlar