2016’da Okuduğum Kitaplar’da neler vardı, 2017’de neler olacak


Kitap eleştirisi, değerlendirmesi, yorumu ve incelemesi yayımladığım “Okuduğum Kitaplar” bloğu artık dördüncü yılına girdi. 2014 yılında bloğu kurma amacım okuduğum kitaplarla ilgili geride bir iz bırakmaktı. Bu iz en başta kendim içindi. Kitaplarla ilgili okuduğum dönemdeki düşüncelerimi, yorumlarımı, alıntıları kayıtlı hale getirmekti amacım. Böylece geriye dönük neler okuduğumun takibini yapabilir ve geleceğe dönük de daha neleri okuyacağımı planlayabilirdim. Kitaplardan beğendiğim kısımlar ise kitap bitince sayfalar arasında yitip gitmeyecekti. Artık istediğim zaman basit bir aramayla bulabilir ve beğendiğim alıntının tekrara tekrar keyfini çıkarabilirdim.

İşte bütün bu düşüncelerle kurdum “Okuduğum Kitaplar” bloğunu. Bloğun ismini bilerek birinci tekil şahıs olarak seçmiştim. Bütün bunlarla birlikte bu blog ve kitaplar üzerine yazı yazma bana yeni alışkanlıklar da kazandırdı. En başta bir kitabı sadece hikâyenin sonunu merak ederek okumuyorum. Kitapla ilgili yazıyı yazarken hangi karakterleri nasıl değerlendireceğimi, hangi yorumları yapacağımı, hangi alıntılara yer vereceğimi düşünerek ve not ederek okuyorum. Bu da kitabı daha dikkatli okumama, daha derinlemesine analiz etmeme ve anlamama yardımcı oluyor.

İLK YIL 8, İKİNCİ YIL 18, 2016’DA 41 KİTAP İNCELEMESİ YAYINLANDI

Bu yazıda daha çok “Okuduğum Kitaplar” bloğunda şimdiye kadar neler olduğu ile ilgili bir değerlendirme yapmak ve 2017’de neler olacağını paylaşmayı amaçlıyorum. En başta her yıl kaç kitap incelemesi yayınlandığı ile başlayayım. İlk iki yıl açıkçası çok fazla üzerinde durmadığım ve amatör bir çalışma oldu. İlk yıl 8 (Temmuz 2014’te bloğu açmanın da etkisi var), ikinci yıl 18 yazı paylaştım buradan. Ancak 2016’da birçok yenilikle birlikte bloğa çok emek harcadığımı söyleyebilirim ve yayınlanan kitap incelemesi yazısı da 41’dir.

Tabii bu sayıyı 2017’de daha da artırmayı hedefliyorum. 2016 için aylık 3+ kitap yazısı düşüyor. Bu yılkı hedef ise 50’yi geçmek. Yani ortalama aylık 4 kitap demektir.

SOSYAL MEDYA HESAPLARI

Blogdaki en büyük yenilik 2016’da tasarımı okurken, ondan daha da önemlisi ise yeni sosyal medya hesapları oluşturmam oldu. Yeni tasarım ilk sayfada daha fazla yazının görünmesine imkân sağlıyor. Ayrıca yeni sosyal medya hesapları ve sayfaları oluşturdum. En başta bir Facebook sayfası, Twitter hesabının bloğa daha fazla okur kazandırmada çok etkili olduğunu gördüm. G+’da blogdaki yazıların yayınlandığı bir hesap da bulunuyor. Zaten bloğa erişimin büyük bir kısmı Facebook ve Twitter üzerinden geliyor. Bunları hesap ve sayfaları kısaca şöyle sıralayabiliriz.

Twitter: https://twitter.com/kitapveokuru
Facebook: https://www.facebook.com/kitapveokurr/
G +: https://plus.google.com/+JavanshirGadimov
Pinterest:    https://tr.pinterest.com/cavanirg/

GOOGLE ANALYTİCS VERİLERİ

Geçtiğimiz yıl bloğun daha iyi analizini yapabilmek için Google Analytics ile Google Search Console hesapları açarak bloğu buralara ekledim ve buradaki veriler aracılığıyla daha iyi analiz etmeye çalıştım. Burada çok sayıda veri var, ancak en dikkat çekicileri ve önemlileri şöyle.

Bloğa dört kaynaktan erişim var. En başta sosyal medya üzerinden. Onu organik aramalar, direkt ve bir site üzerinden yönlendirme (yani link verme) ile gelene okurlar. Ancak özellikle 2016’da organik aramalardan (en başta Google ve Yandex) gelen erişim artmış ve sosyal medya üzerinden gelen erişimin yarısı kadarına ulaşmıştır. Bloğun Twitter hesabı henüz yeni olasına rağmen (2016’ının sonunda açıldı) erişim sağlamada ikinci sıradadır.




EN ÇOK OKUNAN YAZILAR

Tabii blog denildiğinde ben en çok hangi yazıların çok okunduğunu merak ederim. Benim çok sevdiğim kitap ya da yazılar her zaman ziyaretçilerin çok tıkladığı yazılarla aynı olmayabiliyor. Bazen ise bazı yazıların özellikle Google arama motoru aracılığıyla çok aranması ve benim bloğuma ziyaretçi çekmesini de şaşırarak izliyorum. Ancak sıralayacak okursa blogda en çok okunan yazılar şöyle:

1 - Albert Camus – Yabancı
2 - Yaşar Kemal – İnce Memed 1
3 - Gabriel García Márquez - Benim Hüzünlü Orospularım
4 - Tarık Akan - Anne Kafamda Bit Var (12 Eylül Anıları)
5 - Uzayla ilgili okumanız gereken 100 kitap
6 - Homeros - İlyada
7 - Italo Calvino – Bir Kış Gecesi Eğer Bir Yolcu
8 - Jack London – Midas’ın Müritleri (Babil Kitaplığı – 5)
9 - Zygmunt Bauman - Küreselleşme: Toplumsal Sonuçları
10 - J. D. Salinger – Gönülçelen (Çavdar Tarlasında Çocuklar)

2017’DE BLOGDA YAPILACAK YENİLİKLER

“Okuduğum Kitaplar” bloğunda 2017’de yapmayı planladığım en büyük yenilik okuma listesi sayfası yapmak olacak. Okuma listelerinden ilkini geçtiğimiz ay paylaşmış ve ilgi gördüğünü fark etmiştim. Bu tür listeleri her ay bir tane olacak şekilde paylaşacağım. İlk okuma listesi “Uzayla ilgili okumanız gereken 100 kitap” şeklinde olmuştu ve yayınlayalı bir ay olmasına rağmen şimdiden en çok okunan yazılar arasında yer alıyor. Bu listelere özellikle okumamız gereken klasikler listeleri ile devam edeceğim.

Bir de yine başladığım yazarlardan ve kitaplardan alıntılarla yaptığı resimlerdir. Bunlar da artık blogda yerini alıyor.

Next Post Previous Post
4 Comments
  • Unknown
    Unknown 14 Ocak 2017 13:24

    Güzel blogunuzu yeni keşfettim ama artık takipteyim, bize de bekleriz...

    http://hedefbodrum.blogspot.com.tr/

    • Cavanşir Gadimov
      Cavanşir Gadimov 14 Ocak 2017 17:30

      Teşekkür ettim. Ben de sizi takibe aldım...

  • Masum İnciler
    Masum İnciler 13 Nisan 2017 17:58

    Daha nice yıllara :) Çok güzel bir yazı olmuş. Sevgiler.

    • Cavanşir Gadimov
      Cavanşir Gadimov 15 Nisan 2017 22:02

      Teşekkür ederim. Saygılar...

Add Comment
comment url

Benzer yayınlar