2018’de film uyarlaması çıkmadan okumanız gereken 10 kitap

Yönetmeni Steven Spielberg olan "Başlat: Ready Player One" filminden bir kare.

Eğer bir kitabın film uyarlaması yapılmışsa önce kitabı mı okunur, yoksa filmi mi izlenir? Bu soruyu geçenlerde “Okuduğum kitaplar ve film uyarlamaları” başlıklı yazımda sormuştum. Genel itibariyle gelen cevaplar arasında “önce kitap, sonra filmi” diyenler ağırlıktaydı. Farklı görüş bildirenler de olmuştu. Mesela, kitabı okurken olayları daha iyi canlandırmaya yardım ettiği için önce filmini izleyip sonra kitabını okumayı tercih edenler de vardı. Ya da “kitap da nedir, doğrudan filmini izler geçerim” diyen “çocuklar” da çıkmıştı.

Benim tercihim önce kitabını okumak sonra da filmini izlemektir. Bazen tam tersi de olabiliyor. Mesele Mario Puzo’nun “Baba” romanı gibi, filmini izlediğim eserler olsa da yine de kitabını okurum. Hiç pişman olduğumu da görmedim. Çünkü kitabı çok farklı bir boyut kazandırıyor filmine. Kitaptan sonra filmini bir daha izlediğimde kitapta olup da filmde olmayan ayrıntılarla film daha canlı ve anlamlı olur benim için.

Eğer siz de filminden önce kitabını okumak isteyenlerdenseniz, 2018’de film uyarlaması çıkmadan önce okumanız gereken 10 kitaplık bir liste şöyle:

1 - Jeff Vandermeer - Yok Oluş

Yazar: Jeff Vandermeer
Kitap İsmi: Yok Oluş (Annihilation) / Southern Reach Üçlemesi 1
Film: Yok Oluş (Annihilation)
Vizyon Tarihi: 9 Mart 2018

Yazar Jeff Vandermeer’in Yok Oluş (Annihilation) romanı “Southern Reach Üçlemesi”nin birinci kitabıdır. Film de kitapla aynı ismi taşıyor. Yönetmeni Alex Garland olan filmin başrollerinde Natalie Portman ve Oscar Isaac var.

30 yıldır gizemi çözülemeyen X Bölgesi’ne yeni bir keşif gezisi düzenlenir. Önceki bütün keşifler başarısız olmuş ve gizemli bir şekilde bütün keşif heyeti ölmüştür. Birinde hepsi intihar etmiş, diğerinde silahlı çatışma yaşanmış, bir başkasında ise hepsi kanser sonucu ölmüştür. Şimdi dört kişilik ve kadınlardan oluşan bir grup 12. Keşif için sırrı çözülemeyen bölgeye gider.


2 - Ernest Cline - Başlat

Yazar: Ernest Cline
Kitap İsmi: Başlat (Ready Player One)
Film: Başlat: Ready Player One
Vizyon Tarihi: 30 Mart 2018

Başlat (Ready Player One) kitabının yazarı Ernest Cline, aynı zamanda filmin senaryo yazarları arasında yer alıyor.

“Başlat: Ready Player One” bizi geleceğe, 2044 yılına götürüyor. Dünya çirkin bir yer haline gelmiştir. Kıtlık, açlık, hastalıklar ve yoksulluk. Bir yandan ise insanlar vakitlerinin çoğunu sanal ve ütopik bir alemde geçiriyor ve adı da OASIS. Ana karakter de burada kaçış arıyor. Filmin yönetmeni Steven Spielberg ve oyuncu kadrosunda da Mark Rylance, Simon Pegg ve Ben Mendelsohn var.


3 - Madeleine L'Engle - Zamanda Kıvrılma

Yazar: Madeleine L'Engle
Kitap İsmi: Zamanda Kıvrılma (A Wrinkle In Time)
Film: Zamanda Kıvrılma (A Wrinkle In Time)
Vizyon Tarihi: 20 Nisan 2018

Zamanda Kıvrılma (A Wrinkle In Time), Amerikalı yazar Madeleine L’Engle’nin aynı isimli fantastik genç yetişkin romanından uyarlanmış bir filmdir. Roman, beşli bir seriden oluşuyor. Eserde Murry ve O’Keefe aileleri anlatılıyor. Charles Wallace Murry, “zamanda kıvrılmayı” kullanarak kayıp olan babasını aramaya çıkar. Ancak kendini kötü bir gezegende bulur. Burada canlılar büyük bir beyin tarafından köleleştirilmiştir. Filmin yönetmeni Ava DuVernay. Oyuncu kadrosunda ise Oprah Winfrey, Reese Witherspoon, Mindy Kaling, Gugu Mbatha-Raw, Michael Peña, Storm Reid, Zach Galifianakis, ve Chris Pine bulunuyor.


4 - Ian McEwan - Çocuk Yasası

Yazar: Ian McEwan
Kitap İsmi: Çocuk Yasası (The Children Act)
Film: The Children Act
Vizyon Tarihi: Türkiye vizyon tarihi belirsiz

Ian McEwan’ın çoksatan kitabı temel alınarak yapılmıştır. Yönetmen koltuğunda Richard Eyre var. Başrol oyuncuları ise şöyle: Emma Thompson, Fionn Whitehead, Stanley Tucci. Kitabın ve filmin ana karakteri İngiliz hâkim Fiona Maye’dir. Baktığı bir dava onu zora sokar. Çünkü davaya konu olan Adam isimli gence kanser teşhisi konulmuştur. Ancak ailesinin dizi inançları gereği tedaviyi reddeder. Hâkim Maye ise karar vermek konusunda zor anlar yaşar.

5 - Mary Ann Shaffer, Annie Barrows - Edebiyat ve Patates Turtası Derneği


Yazar: Mary Ann Shaffer, Annie Barrows
Kitap İsmi: Edebiyat ve Patates Turtası Derneği (The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society)
Film: Edebiyat ve Patates Turtası Derneği
Vizyon Tarihi: Türkiye vizyon tarihi belirsiz

İkinci Dünya Savaşı sonrasında yazar Juliet Ashton yeni bir kitap için çalışmaya başlar. Aldığı bir mektup da kitabının yeni konusu olacaktır. Mektubu gönderen kişi ise bir zamanlar Nazi işgalinde olan Guernsey Adası'nda yaşıyor. Ayrıca bir grubun üyesidir. Grubun adı ise Guernsey Edebiyat ve Patates Turtası Derneği’dir. Yazar ve grup üyesi arasında arkadaşlık gelişirken grup üyelerinin her birini yakında tanır, ilgi çekici yaşam öykülerini öğrenir.

Aynı isimle uyarlaması yapılan filmin yönetmeni Mike Newell ve başrollerde Lily James, Penelope Wilton ve Matthew Goode var.

6 - Maria Semple - Neredesin Bernadette?

Yazar: Maria Semple
Kitap İsmi: Neredesin Bernadette? (Where'd You Go, Bernadette?)
Film: Where'd You Go, Bernadette
Vizyon Tarihi: Türkiye vizyon tarihi belirsiz

Maria Semple’nin romanı “Neredesin Bernadette?” Seattle’da yaşayan bir kadının öyküsünü anlatıyor. Bernadette’nin başarısız olmuş evliliği ve ihtirasları. Bernadette kaybolur ve 15 yaşındaki kızı Bee, onu bulmak için her şeyi yapar. Araştırırken de belalı geçmişinin izlerine rastlar. Filmin yönetmeni Richard Linklater ve oyuncu kadrosu da şöyle: Cate Blanchett, Billy Crudup, Kristen Wiig, Judy Greer ve Laurence Fishburne.

7 - Ian McEwan - Sahilde

Yazar: Ian McEwan
Kitap İsmi: Sahilde (On Chesil Beach)
Film: On Chesil Beach
Vizyon Tarihi: Türkiye vizyon tarihi belirsiz

2018’de beyaz perdede yerini alacak ve Ian McEwan’nın romanlarından uyarlanan ikinci bir filmdir “On Chesil Beach”. Filmin başrol oyuncuları Saoirse Ronan ve Billy Howle. Yönetmen: Dominic Cooke. Yıl 1962, Edward ve Florence yeni evlenmiş bir çift. Balaylarını geçirmek için Dorset sahilinde bir otele gelirler. Sahilde, aslında bir akşam yemeğinde başlayıp şafak sökerken biten uzun, sessiz ama duygu fırtınalarıyla geçen bir sahne. İngiliz toplumunun farklı sınıflarından gelen, evliliğe ve cinselliğe farklı açılardan bakan bu iki genç, o otelde geçirdikleri birkaç saat boyunca, bulundukları anın gerçeğine uyum sağlayabilmek için çabalarken, ister istemez geçmişlerine doğru acıtan bir yolculuğa da çıkarlar.

8 - Becky Albertalli - Simon Homo Sapiens’e Karşı

Yazar: Becky Albertalli
Kitap İsmi: Simon Homo Sapiens’e Karşı (Simon vs. the Homo Sapiens Agenda)
Film: Love, Simon
Vizyon Tarihi: Türkiye vizyon tarihi belirsiz

Listede bir genç yetişkin romanı ve film uyarlaması daha. Becky Albertalli’nin çoksatan “Simon Homo Sapiens’e Karşı” kitabından uyarlanmıştır. Simon 16 yaşında bir genç ve eşcinseldir. Bu sırrı bir gün ortaya çıkacaktır.

Filmde Simon’u Jurassic World oyuncularından Nick Robinson canlandırıyor. Yönetmen Greg Berlanti ve oyuncu kadrosu da şöyle: Josh Duhamel,  Jennifer Garner,  Colton Haynes,  Nick Robinson,  Logan Miller.


9 - Lisa Klein - Ofelya

Yazar: Lisa Klein
Kitap İsmi: Ofelya (Ophelia)
Film: Ophelia
Vizyon Tarihi: Türkiye vizyon tarihi belirsiz

Hamlet’in öyküsü Ofelya’nın bakış açısından anlatılsaydı nasıl olurdu? İşte Lisa Klein’in de bu romanında yapmaya çalıştığı budur.

Yeni nesil Star Wars'un Rey'i olarak ünlenen Daisy Ridley'i başrolüne yerleştiren tarihsel dram filmi Ophelia, Lisa Klein'ın romanını temel alıyor. Filmin kadrosunda Clive Owen, Tom Felton, George MacKay ve Devon Terrell de bulunuyor.

10 - James Dashner - Labirent / Son İsyan

Yazar: James Dashner
Kitap İsmi: Labirent / Son İsyan (The Death Cure)
Film: Labirent: Son İsyan (Maze Runner: The Death Cure)
Vizyon Tarihi: 26 Ocak 2018

Son İsyan, James Dashner’in Labirent üçlemesinin son kitabıdır. Olaylar distopik bir gelecekte geçiyor ve ana karakterler de bir grup gençtir. Serinin ilk kitabı ve filmini çok beğenmiştim. Ancak serinin ikinci filmini başarısız bulmuştum. Umarım son filmi aynı şekilde hayal kırıklığı olmaz.

Bu arada filmin çekimleri başrol oyuncusu Dylan O’Brien’ın çekimler sırasında ciddi bir yara alması sonucu birkaç ay durdurulmuştu. Sonunda da bu yıl vizyona girecek. Thomas ve arkadaşlarının macerası kaldığı yerden devam ediyor.

Next Post Previous Post
10 Comments
  • Yazmasyon
    Yazmasyon 29 Aralık 2017 18:38

    Gerçekten çok kaliteli ve kapsamlı bir yazı olmuş, blogunuza yeni keşfettim ve artık takipteyim. Temanız üzerinde de çalışsanız. Onedio vb siteler kalitesinde olacaksınız :)

    • Cavanşir Gadimov
      Cavanşir Gadimov 29 Aralık 2017 18:50

      Teşekkürler. Beğendiğinize sevindim.

  • oytunla hayat
    oytunla hayat 29 Aralık 2017 18:57

    Güzel bir yazı olmuş, ellerine sağlık...

    Tam da şu an çocuk yasasını okuyorum.. Çok da etkilenerek üstelik... Filminden önce okumaya başladığım çok iyi olmuş.
    Bende filmden önce kitabını okumayı sevenlerdenim.Filmi izleyince karakterleri hayal gücümle canlandıramıyorum, direkt o oyuncu oturuyor ve bunu sevmiyorum...

    • Cavanşir Gadimov
      Cavanşir Gadimov 30 Aralık 2017 12:28

      Teşekkür ederim. Evet filmi izleyince karakter artık filmdeki gibi akla oturuyor ve başka türlü canlandırmak mümkün olmuyor.

  • Bir Tutam Karınca
    Bir Tutam Karınca 6 Ocak 2018 21:54

    Benim tercihimde önce kitabı okumaktan yana. Başlat adlı kitabı bugün bitirdim. Artık filmi için hazırım. Güzel bir derleme olmuş. Elinize sağlık

    • Cavanşir Gadimov
      Cavanşir Gadimov 7 Ocak 2018 12:07

      Teşekkür ederim. Ben de Başlat'ı okuyacağım.

  • Masum İnciler
    Masum İnciler 7 Ocak 2018 00:32

    Neredesin Bernadette'i yıllar önce çıktığında okumuştum. Bir noktaya kadar sıkıcı ilerlese de sonrasında heyecan tavan yapıyordu. Diğer kitapları da okuma listeme aldım. Teşekkürler :)

    • Cavanşir Gadimov
      Cavanşir Gadimov 7 Ocak 2018 12:09

      Ben teşekkür ederim iyi okumalar.

  • Unknown
    Unknown 21 Temmuz 2018 11:26

    Fahrenheit 451 de filmi çıktı

    • Cavanşir Gadimov
      Cavanşir Gadimov 27 Temmuz 2018 17:43

      Fahrenheit 451'in filminin 1966'da yapmışlardı. Kitaba daha sadık bir yapım. Şimdi farklı bir yorumla HBO yeniden TV filmi olarak yapmış.

Add Comment
comment url

Benzer yayınlar