Sürükleyici kitaplar - Elinizden bırakamayacağınız 25 akıcı roman

Sürükleyici kitaplar - Elinizden bırakamayacağınız 25 akıcı roman


Okurların en çok istediği şey, elindeki romanın sürükleyici kitaplardan olması. Eline aldığında bırakamayacağı bir konusu ve akıcı bir dili olması her okurun kitaptan beklediği bir şey. İşte Okuduğum Kitaplar da böyle sürükleyici kitaplardan bir liste hazırladı.

Sürükleyici kitaplar - Elinizden bırakamayacağınız 25 akıcı roman


Sürükleyici kitaplar kavramı her okura göre değişiklik gösterebilir. Aslında her okur en sevdiği tür, yazar ya da konuyu sürükleyici bulur. Yine de genel olarak okurların akıcı olduğunu düşündüğü ve sürükleyici kitap olduğu konusunda görüş birliğine vardığı romanlar da var. İşte böyle kitaplardan bir liste hazırladık.

Lafı çok uzatmadan listeye geçiyoruz. İyi okumalar. Yorumlarda sizin de okuduğunuz ve önerdiğiniz sürükleyici kitaplar ve akıcı romanları paylaşmayı unutmayın.

1 - Cormac McCarthy - Yol


Sürükleyici kitaplar - Cormac McCarthy - Yol

Romanda kıyamet sonrası bir dünya anlatılıyor. Medeniyetler çökmüş, insanlık ve dünya diye bir şeyin ancak külleri var. Bir avuç dolusu insan da zorlu bir yaşam mücadelesi veriyor. Roman, bir baba ve oğlun böyle bir ortamda Amerika kıtasında kuzeyden güneye yaptıkları yolculuğu anlatıyor. Tabii en büyük hedefleri hayatta kalabilmek.

Cormac McCarthy - Yol - Konusu - Kitap Yorumu

Cormac McCarthy - Yol
Özgün adı: The Road
Tür: Roman, Kıyamet Sonrası, Bilim Kurgu, Distopya

2 - Khaled Hosseini - Uçurtma Avcısı


Sürükleyici kitaplar - Khaled Hosseini - Uçurtma Avcısı


Uçurtma Avcısı, sadakat, dostluk, arkadaşlık ve ihanet konularını işleyen bir roman. Konusu Afganistan’da iki çocuğun yaşamlarına dayanıyor. Aynı evde büyümelerine rağmen farklı dünyalara aitler. Sonuçta kader de onları farklı yerlere götürecek. Çünkü çocuklardan biri zengin, diğer ise fakir. Sadece fakir de değil. Aynı zamanda hor görülen bir etkin azınlığa mensup. Zor bir coğrafyada çocuk olmak nedir sorusuna verilebilecek en güzel cevaplardan birine değiniyor bu kitap. Afganistan kökenli Amerikan yazarın en çok okunan ve olumlu yorumlar alan eseri.

Khaled Hosseini - Uçurtma Avcısı
Özgün adı: The Kite Runner
Tür: Roman, Tarihi Roman, Çağdaş Edebiyat, Dram

3 - Ray Bradbury - Fahrenheit 451


Sürükleyici kitaplar - Ray Bradbury - Fahrenheit 451


Bir bilim kurgu ve distopya türü roman. Gelecekteki baskıcı bir düzeni anlatan kitap. Bu gelecek kurmaca dünyada kitaplar yasak. Çünkü insanları baştan çıkardıklarına inanıyorlar. Bunu yerine insanlar evlerinin duvarlarını baştanbaşa ekranlarla kaplıyor. Okumak yasak, sürekli bir şeyler izlemek ise toplumun standardı haline gelmiş. Bu size de bir şeyleri hatırlatıyor mu? Peki, eğer elinizde bir kitap varsa ne olacak? İtfaiye gelip yakacak. Yanlış duymadınız, itfaiye. Bazen bir evle birlikte, bazen de kitapların sahibi ile birlikte. Bu distopya dünyada itfaiyenin görevi kitap yakmak. Tabii bu düzene direnen bir kısım insanlar ve gruplar da yok değil.

Ray Bradbury - Fahrenheit 451 - Konusu - Kitap Yorumu

Ray Bradbury - Fahrenheit 451
Tür: Roman, Bilim Kurgu, Distopya, Modern Klasikler

4 - Isaac Asimov - Vakıf


Sürükleyici kitaplar - Isaac Asimov - Vakıf


Ünlü bilim kurgu yazarı Isaac Asimov’un bu kitabı aslında bir seri. İlk önce kısa öyküler şeklinde yazılmaya başlanmış, daha sonra romana ve sonra da üçlemeye dönüşmüştü. Bu üçleme o kadar ilgi gördü ki, sonuçta yazar iki devam ve iki de öncül romanlar yazarak serinin kitap sayısını yediye çıkarmak zorunda kaldı. Yoğun talep ve ilgi sonucu. Bu arada Asimov’un bir kitabını okudunuz mu mutlaka diğer kitaplarını da okumak isteyeceksiniz. Ayrıca Robot serisi de önerilir. Asimov roman dışında aynı zamanda bir bilim adamı ve toplamda kurgu ve kurgu dışı 500’e yakın kitaba imza atmıştı.

Isaac Asimov - Vakıf Serisi - Konusu ve kitap yorumları

Isaac Asimov - Vakıf
Özgün adı: Foundation
Tür: Roman, Bilim Kurgu

5 - Orson Scott Card - Ender'in Oyunu


Sürükleyici kitaplar - Orson Scott Card - Ender'in Oyunu


Askeri bir bilim kurgu romanı. Dünya iki defa böceksi bir uzaylı türünün saldırısına uğradı. Üçüncüsüne hazırlık için bir grup çocuk savaş taktikleri ve stratejilerinde eğitim alıyor. Bunlardan biri de Ender. Zorlu eğitimlerden geçerler. Ayrıca karmaşık savaş stratejileri simülasyonlarında eğitim görürler. Sonuçta bir romandan başlayan ve sonra seriye dönüşen bir eser var kaşımızda. Bol ödüllü romanlardan biri.

Orson Scott Card - Ender'in Oyunu - Konusu ve kitap yorumu

Orson Scott Card - Ender'in Oyunu
Özgün adı: Ender's Game
Tür: Roman, Bilim Kurgu, Genç Yetişkin, Savaş

6 - Audrey Niffenegger - Zaman Yolcusunun Karısı


Audrey Niffenegger - Zaman Yolcusunun Karısı


Yazarın ilk romanı ve yaşam, aşk ve zamanın bütün bunlara etkisi konusu işleyen bir kitap. Romanın ana karakterinin bir hastalığı var. Aniden kendini farklı zamanda ve yaşta bulabiliyor. Bir anlamda zamanda yolculuk ediyor. İşte bu yolculukları sırasında hayatının aşkını bulur. Çok katmanlı ve çıkar çıkmaz tüm zamanların en iyi aşk romanı olarak da adlandırılan bir kitap.

Audrey Niffenegger - Zaman Yolcusunun Karısı
Özgün adı: The Time Traveler's Wife
Tür: Roman, Aşk, Bilim Kurgu

7 - J.M. Coetzee - Utanç


J.M. Coetzee - Utanç


Nobel ödüllü bir yazar ve romanında Güney Afrika’dan bir öykü anlatıyor. 52 yaşındaki bir profesör, öğrencisi ile yaşadığı ilişki sonucu yaşamında felaketlerin başlangıcı olan bir zincir reaksiyonu başlatır. Çevresi ve eski karısı tarafından dışlanır. Bir yandan ana karakterin öyküsü diğer yandan ise Güney Afrika’nın sancılı dönemlerinin öyküsü bu romanda iç içe geçiyor. İlk sayfalarından okurun dikkatini çeken bir roman.

J.M. Coetzee - Utanç
Özgün adı: Disgrace
Türk: Roman

8 - Stieg Larsson - Ejderha Dövmeli Kız


Stieg Larsson - Ejderha Dövmeli Kız


İsveçli yazarın ilk romanı ve aynı zamanda Milenyum serisinin ilk kitabı. Kitap çıkar kızmaz Avrupa’da okurdan büyük ilgi görür. O kadar ki uzun süre çok satanlar listelerinde kalır. Halen de büyük bir ilgi görmeye devam eden bir polisiye roman.

Stieg Larsson - Ejderha Dövmeli Kız
Özgün adı: The Girl With the Dragon Tattoo
Tür: Roman, Polisiye, Gerilim, Gizem

9 - Stephenie Meyer - Alacakaranlık


Stephenie Meyer - Alacakaranlık


Okurlarının “sürükleyici” olarak tanımladığı roman ve serilerden biri. Alacakaranlık, aynı isimli serinin ilk kitabı. Aşk, fantastik ve vampir konularını işleyen bir roman. Seri ise dört kitaptan oluşuyor. Ayrıca 2008 ile 2012 yılları arasında çekilen film uyarlaması da seriye ek bir popülerlik kazandırdı. Bir kız ile vampirin aşkı, diğer yandan ise kurt adamlar tam bir fantastik aşk öyküsüne dönüşüyor.

Stephenie Meyer - Alacakaranlık
Özgün adı: Twilight
Tür: Roman, Aşk, Fantastik, Genç Yetişkin

10 - J. R. R. Tolkien - Hobbit


J. R. R. Tolkien - Hobbit


J. R. R. Tolkien fantastik edebiyat kitapları ile biliniyor. Yüzüklerin Efendisi, Hobbit ve Silmarillion gibi kitapları ile biliniyor ve bunları herhalde duymayan da yoktur. Bu eserlerinde Orta Dünya diye fantastik bir kurmaya dünya kuruyor. Hobbit de bu Orta Dünya’dan Bilbo Baggins’in maceralarını anlatıyor. Bilbo Baggins’i aynı zamanda Yüzüklerin Efendisi üçlemesinden de biliyoruz. Ancak Hobbit, doğrudan onun maceralarına odaklanıyor. Birçok okur tarafından “elimden bırakamadığım” şeklinde nitelendirilen sürükleyici bir kitap olarak tanımlanıyor.

J. R. R. Tolkien - Hobbit - Konusu ve kitap yorumu

J. R. R. Tolkien - Hobbit
Özgün adı: The Hobbit, or There and Back Again
Tür: Roman, Fantastik, Klasik Çocuk Edebiyatı

11 - Robert Jordan - Dünyanın Gözü


Robert Jordan - Dünyanın Gözü


“Dünyanın Gözü” yazar Robert Jordan’ın fantastik Zaman Çarkı serisinin ilk romanı. Avrupa ve Asya mitolojisinden izleri göreceksiniz bu romanda. Zaman dönüyor ve ilerliyor ama diğer yandan iyi ile kötü arasındaki savaş hiç bitmek bilmez. Zaman Çarkı serisinin kitapları kalın olmaları ile dikkat çekiyor. Yazar ilk önce altı kitaplık bir seri planlasa da on kitabı aşan bir seriye ulaştı.

Robert Jordan - Dünyanın Gözü
Özgün adı: The Eye of the World
Tür: Roman, Fantastik

12 - Khaled Hosseini - Bin Muhteşem Güneş


Khaled Hosseini - Bin Muhteşem Güneş


Yine Afgan asıllı Amerikalı yazar Khaled Hosseini’den sürükleyici bir kitap. Khaled Hosseini, Amerika’da yaşasa da ülkesi Afganistan’dan öyküler anlatmaya devam ediyor. İlk romanı Uçurtma Avcısı, büyük beğeni toplamıştı ve iki çocuğun yaşamları üzerinden ülkesini anlatıyordu. Bin Muhteşem Güneş’te ise iki kadının dostlukları üzerinden Afganistan’daki yaşamı anlatıyor. Korku, şiddet, umut ve inanma hepsi de bu romanın konusu. Roman Sovyet işgalinden, Taliban dönemine ve ardından da Taliban sonrası döneme kadar uzanıyor.

Khaled Hosseini - Bin Muhteşem Güneş
Özgün adı: A Thousand Splendid Suns
Tür: Roman, Tarihi, Modern Edebiyat

13 - Jeffrey Eugenides - Middlesex


Jeffrey Eugenides - Middlesex


Bazı kitaplar sizi ilk cümlelerinden alıp götürür. Aslında tüm kitap neredeyse bir çekirdek olarak ilk cümleden yeşerir. Franz Kafka’nın Dönüşüm romanı benim için böyle ve böyle bir cümleye sahip. 2002 yılında yayınlanmasından bu yana en çok okunan ve değebilen kitaplardan biri olan Middlesex de benzer bir başkangıç cümlesine sahip: “Ben iki kez doğdum: İlkinde 1960 yılının Ocak ayında, Detroit için inanılmaz derecede dumansız bir günde kız olarak ve daha sonra tekrar 1974 yılının Ağustos ayında Petoskey'de bir acil kliniğinde, ama bu defa ergenlik çağında bir delikanlı olarak.” Üç neslin, farklı yerlerin hikâyesi sürükleyici bir dille yazılmış bir kitap.

Jeffrey Eugenides - Middlesex
Tür: Roman, Tarihi, Modern Edebiyat

14 - Agatha Christie - On Küçük Zenci 


Agatha Christie - On Küçük Zenci


Agatha Christie polisiye türünün kraliçesi ve bana göre tüm kitapları sürükleyici. Bazı kitaplarını hiç abartısız bir oturuşta bitirebilirsiniz. On Küçük Zenci polisiye romanı da gizem öğeleri ile süslenmiş ve bir başladınız mı elinizden bırakamayacağınız kitaplardan. Bir adada bir araya gelen daha önce birbirine tanımayan 10 kişi teker teker ölür. Hem de tam da bulundukları evin duvarında yer alan bir şiirde olduğu gibi. Ne eksik ne fazla. Son sayfasına kadar nefesinizi tutarak okuyacağınız kitaplardan.

Agatha Christie - On Küçük Zenci - Konusu ve kitap yorumu

Agatha Christie - On Küçük Zenci
Özgün adı: Ten Little Niggers
Bazı ülkelerde bu başlık ile basılıyor: And Then There Were None
Tür: Roman, Polisiye, Gizem, Gerilim

Agatha Christie’nin başyapıtının film uyarlaması: And Then There Were None (2015)

15 - J.K. Rowling - Harry Potter ve Felsefe Taşı


J.K. Rowling - Harry Potter ve Felsefe Taşı


Sadece “Harry Potter ve Felsefe Taşı” değil, birçok okur Rowling’in Harry Potter serisi kitaplarının tamamını sürükleyici buluyor. Bir anlamda çocuklar için yazılmış güzel bir fantastik kitap ama yine de yetişkinlerin de çok okuduğu biliniyor. Kitapları, karakterleri ve filmleri ile dünya genelinde son 20 yıla damgasını vuran romanlardan, kitap serilerinden biri.

J.K. Rowling - Harry Potter ve Felsefe Taşı - Konusu ve kitap yorumu

J.K. Rowling - Harry Potter ve Felsefe Taşı
Özgün adı: Harry Potter and the Sorcerer's Stone
Tür: Roman, Çocuk, Genç Yetişkin

16 - Jojo Moyes - Senden Önce Ben


Jojo Moyes - Senden Önce Ben


Senden Önce Ben, bir aşk hikâyesi. Ancak sıradan bir aşk hikâyesi değil. İki insan düşünün ki hiçbir ortak noktaları yok. Ama yine de buradan bir aşk doğar. Onun için kitapla ilgili “Birbirlerine aşktan başka verecek hiçbir şeyleri yoktu...” ifadesi yer alıyor tanıtımlarda.

Jojo Moyes - Senden Önce Ben
Özgün adı: Me Before You
Tür: Roman, Aşk, Modern Edebiyat

17 - Paula Hawkins - Trendeki Kız


Paula Hawkins - Trendeki Kız


Rachel Watson her gün aynı trene biniyor ve geçtiği yerdeki evlerden birinde her gün aynı çifti izliyor. Onun sorunları karşısında, bu çiftin mükemmel bir hayatları olduğunu hayal eder. Hatta onlara "Jason" ve "Jess" adlarını takar. Yine de bu çiftin de kendi sorunları var ve Rachel bir gün onların hayatlarına dahil olmaya karar verir. Çıktığı günden itibaren 13 hafta boyunca New York çok satan romanlar listesinin ilk sırasından hiç düşmeyen sürükleyici kitaplardan biri.

Paula Hawkins - Trendeki Kız - Konusu ve kitap yorumu

Paula Hawkins - Trendeki Kız
Özgün adı: The Girl on the Train
Tür: Roman, Gerilim, Gizem

18 - Kristin Hannah - Bülbül 


Kristin Hannah - Bülbül


İkinci Dünya Savaşı sırasında Fransa’da iki kız kardeşin öyküsünü anlatıyor yazar Kristin Hannah. Kardeş olmalarına rağmen farklı karakterlere sahipler Viann ve Isabelle. Fransa Naziler tarafından işgal edilince kız kardeşlere bu savaşta farklı roller düşer. Biri cesaretin örneği olur, diğeri ise sabır ve fedakarlığın. Sonuçta çok satan kitapların yazarı Kristin Hannah sürükleyici bir dille okura İkinci Dünya Savaşı yıllarından bir kesit sunuyor.

Kristin Hannah - Bülbül
Özgün adı: Nightingale
Tür: Roman, Tarihi

19 - Andy Weir - Marslı


Andy Weir - Marslı


Astronot Mark Watney, Mars’ta yürüyen ilk insanlardan biri oldu. Ancak durumlar aniden öyle değişir ki Watney Mars’ta ölecek ilk insan da olabilir. Çünkü çıkan bir fırtına sonucu ekibi onu öldü zannederek kızıl gezegende terk edip gider. Hayatta kalabileceği günler ise kısıtlı. Çünkü Mars görevi sadece bir aylık planlandı. Şimdi ise buradan bir kurtuluş yolu araması gerekiyor. İlk sorun Dünya ile Mars arasındaki yolculuğun aylar sürmesi. Yani bir kurtarma ekibi ancak aylar sonra gelebilir. İkincisi ise onun hayatta kalabileceği su, oksijen ve gıda gibi gereksinimlerinin çok sınırlı olması. Watney ile Mars’ta yaşıyormuşsunuz gibi hissedeceğiniz ve elinizden bırakamayacağınız sürükleyici kitaplardan.

Andy Weir - Marslı ayrıntılı kitap incelemesi

Andy Weir - Marslı
Özgün adı: The Martian
Tür: Roman, Bilim Kurgu, Uzay

20 - Emily St. John Mandel - İstasyon On Bir


Emily St. John Mandel - İstasyon On Bir


Roman bir grip salgını sonucu Dünya nüfusunun büyük bir bölümünün öldüğü bir ortamı anlatıyor. Arthur C. Clarke Award ödülünü kazanan bir roman ve yazarın da dördüncü kitabı. Bu yok oluşun eşiğine gelen insanlık ise yeniden inşa çalışmalarına başlar. İstasyon On Bir, altı kişinin hayatlarının kesişmesini anlatıyor.

Emily St. John Mandel - İstasyon On Bir
Özgün adı: Station Eleven
Tür: Roman, Bilim Kurgu, Kıyamet Sonrası

21 - Patrick Rothfuss - Rüzgarın Adı


Patrick Rothfuss - Rüzgarın Adı


Rüzgarın Adı, yazar Patrick Rothfuss’un “Kral Katili Güncesi” kitap serisinin birinci kitabıdır. Roman aynı zamanda fantastik edebiyatın en iyi eserlerinden biri olarak da kabul ediliyor. Serinin ilk iki kitabı artık yayımlandı. Okurlar ise merakla üçüncü kitabın çıkmasını bekliyor. Henüz resmi bir çıkış tarihi olmasa da üçüncü kitabın Ağustos 2020’de çıkacağı ile ilgili söylentiler var.

Patrick Rothfuss - Rüzgarın Adı - Konusu ve kitap yorumu

Patrick Rothfuss - Rüzgarın Adı
Özgün adı: The Name of the Wind
Tür: Roman, Fantastik

22 - Terry Pratchett - Muhafızlar! Muhafızlar!


Terry Pratchett - Muhafızlar! Muhafızlar!


Listeye Terry Pratchett’in “Night Watch” (DiskDünya 29. kitap) kitabını ekleyecektim. Türkçe çevirisi olmadığı için aynı serinin güzel ve farklı bir kitabını ekledik. Yazarın DiskDünya serisi dünya çapında milyonlarca satan fantastik bir seri. "Muhafızlar! Muhafızlar!" da bu serinin sekizinci kitabı.

Terry Pratchett - Muhafızlar! Muhafızlar!
Özgün adı: Guards! Guards!
Tür: Roman, Fantastik

23 - Larry Niven - Halka Dünya


Larry Niven - Halka Dünya


Uzayda halka şeklinde inşa edilen bir dünya keşfedilir. İnsan ve uzaylılardan oluşan bir grup bu Halka Dünya’yı keşfetmek için yolculuğa çıkar. Amaç, Puppeteer isimli uzaylı ırkı buraya taşımak. Çünkü uzayda yaşanacak radyoaktif bir patlama dünyalarını tehdit ediyor. Ancak bu gezegene taşınmadan onu keşfetmeleri gerekiyor. Kim yaptı burayı ve burada kimler yaşıyor?

Larry Niven - Halka Dünya
Özgün adı: Ringworld
Tür: Roman, Bilim Kurgu

24 - Markus Zusak - Kitap Hırsızı


Markus Zusak - Kitap Hırsızı


Kitap sizi Nazi Almanyası dönemine götürecek. Liesel, unutulmuş bir kitap bulur. Mezarcının El Kitabı. İşte, sonra kitap çalmak yaşamının bir parçası olur. Kitap okumak ile birlikte. Kitaplar, romanlar, sözcüklerin büyülü dünyasına yolculuğu başlar ana karakterin. Zaman zaman Nazilerin yaktığı kitaplar arasından da eline geçen kitapları çalacak. Tabii ölümün kol gezdiği bir dönemde yaşıyor ve karşılaşacağı tehlikeli anlar da okura sürükleyici bir kitap sunuyor.

Markus Zusak - Kitap Hırsız
Özgün adı: The Book Thief
Tür: Roman, Tarihi, Genç Yetişkin

25 - Lee Child - Öldüren Kumpas


Lee Child - Öldüren Kumpas


Öldüren Kumpas, yazarın ilk “Jack Reacher” romanı. Yazarın bu karakteri o kadar popüler ki başrolde Tom Cruise’un olduğu filmleri de çekildi. Jask Reacher ise eski bir askeri polis. Bu kitap ile de maceraları başlıyor ki okurların çok sevdiği, başladıktan sonra bir türlü ellerinden bırakamadıkları akıcı kitaplardan.

İlgili - Jack Reacher dizisinde Tom Cruise oynamayacak; Sebebi çok kısa olması

Lee Child - Öldüren Kumpas
Özgün adı: Killing Floor
Tür: Roman, Polisiye, Gerilim, Gizem

Not: Sizin de okuduğunuz, sürükleyici ve akıcı bulduğunuz kitapları lütfen yorumlarda bizimle ve sürükleyici kitap arayan okurlar ile paylaşın.

Next Post Previous Post
4 Comments
  • Beyda'nın Kitaplığı
    Beyda'nın Kitaplığı 16 Mart 2020 16:45

    İçinde okuyacaklarım var. Diğerlerini de listeme aldım. Teşekkürler.

    • Cavanşir Gadimov
      Cavanşir Gadimov 16 Mart 2020 22:20

      İyi okumalar...

  • Gara Amirov
    Gara Amirov 25 Ocak 2021 04:52

    Təşəkkür edirəm Cavanşir. Bloqunu və Goodreads hesabını davamlı təqib edirəm. Kitab zövqümüz çox örtüşür. Bu listdəki kitabların da çoxunu oxumuşam. Əziyyət çəkib kitabları yorumladığın üçün təşəkkür edirəm.

    • Cavanşir Gadimov
      Cavanşir Gadimov 25 Ocak 2021 07:54

      Sağol Gara. İyi okumalar.

Add Comment
comment url

Benzer yayınlar