Kitap yorumu: J. K. Rowling - Harry Potter ve Felsefe Taşı (Harry Potter Serisi 1. Kitap)

Kitap yorumu: J. K. Rowling - Harry Potter ve Felsefe Taşı (Harry Potter Serisi 1. Kitap)

J. K. Rowling’in “Harry Potter ve Felsefe Taşı” fantastik romanı, Harry Potter Serisi’nin birinci kitabı. Aynı zamanda yazarın ilk romanı. Yazar, güzel bir fantastik dünyaya kapı açıyor bu romanı ile. Okur olarak yazarın hayal gücüne hayran kalmamak mümkün değil. Zaten son yılların en çok okunan ve çok satın romanı olması da bunu gösteriyor.

J. K. Rowling’in “Harry Potter ve Felsefe Taşı” romanı üzerine

Serinin ilk dört kitabını ilk defa 2001 yılında okumuştum. O zaman henüz sadece dört kitap çıkmıştı. Geçen 19 yıl aradan sonra bir daha okumaya karar verdim. Tabii aslında neredeyse herkes konuyu biliyor ve filmlerini de izlemeyen yoktur herhalde. Buna rağmen çok zevkli bir tekrar okuma olduğunu söyleyebilirim. Zaten yazar Rowling de zaman zaman diyaloglara kattığı ölçüsünde mizah ile okuru güldürmesini biliyor. 

Kitapla ilgili kısa bir araştırma yaparken, “Harry Potter and the Sorcerer's Stone” (Büyücünün Taşı) başlığı ile karşılaştım. Halbuki özgün başlık “Harry Potter and the Philosopher's Stone” (Felsefe Taşı) şeklinde. Böyle bir farklı başlığın sebebi ise şu. Serinin ilk kitabı 1997 yılında çıkmış ve Amerikan yayıncı fantastik bir kitabı “Felsefe Taşı” başlığı ile basmak istememişti. Yazar da ilk kitabı olduğu için ve yayıncıdan gelen teklif üzerine “Büyücünün Taşı” değişikliğini kabul etmişti. Tabii sonra da keşke izin vermeseydim de diyor. 

Kitap önerileri: En iyi fantastik kitaplar (25 fantastik roman serisi listesi)

Harry Potter ve Felsefe Taşı - Konusu

Kitap yorumu: J. K. Rowling - Harry Potter ve Felsefe Taşı (Harry Potter Serisi 1. Kitap)

Harry Potter hem yetim hem de öksüz bir çocuk. Teyzesi ve eniştesi ile birlikte yaşıyor. Tabii buna yaşamak denirse. Çünkü bir odası bile yok. Merdiven altında, kiler gibi yerde kalıyor. Hem teyzesi hem eniştesi hem de kuzeni sürekli ona kötü davranıyor. Ancak on bir yaşına geldiğinde her şey değişir. Anne ve babasının bir cadı ve büyücü olduğunu ve kendisinin de bir büyücü olduğunu öğrenir. Çünkü büyücülük okulu olan Hogwards’a davet mektubu alır. 

Ancak Harry’nin en büyük özelliği bu değil. Anne ve babası, teyzesinin ona söylediği gibi araba kazasında ölmemiş, çok güçlü ve karanlık sihir kullanan büyücü Voldemort tarafından öldürülmüştü. Ancak kimsenin bilmediği bir şey var. Voldemort onu öldürmeye çalışırken kendisi de kaybolur. Bazıları öldüğünü düşünse de bu böyle değil. Harry ise sadece alnında şimşek gibi bir yara izi ile bir mucize sonucu hayatta kalır. 

Tabii Hogwards’a gitmesi Harry Potter için yedi yıl sürecek bir maceranın başlangıcı olur. 

Fantastik seri önerisi: Patrick Rothfuss - Kral Katili Güncesi

Ana karakterler: Harry, Ron ve Hermione

Kitap yorumu: J. K. Rowling - Harry Potter ve Felsefe Taşı (Harry Potter Serisi 1. Kitap)

Yazar Rowling, okurun acıma ve merhamet hissini kabartan bir ana karakter kurgulamış: Harry Potter. Bunun sebeplerini ise yukarıda sıraladık. Ancak Harry, Muggle dünyasından (sihir ehli sihir bilmeyenlere böyle diyor) sihirbazların dünyasına adım attığında ömür boyu dost olacağı kişilerle tanışır. En başta Ronald Weasley. 

Ronald Weasley, beş erkek kardeşin olduğu ailenin en küçük oğlu. Tabii ondan küçük bir kız kardeşi de var. Ailesinin maddi durumu iyi değil. Bundan dolayı o da Harry gibi her zaman kardeşlerinin elbiselerini giyerek büyüdü. Onun için ikisinin ortak birçok yönü var.

“Harry, baykuş alacak kadar para kalmamasının hiç de ayıp bir şey olmadığını düşünüyordu. Bir ay öncesine kadar onun da hiç parası olmamıştı, Ron'a hepsini anlattı, Dudley'nin eskilerini giydiğini, doğum gününde hiç dişe dokunur bir armağan almadığını. Ron'un keyfi yerine gelir gibi oldu.” (s. 93) 

Bu ikisine daha sonra katılacak ve çok sıkı arkadaş olacak kişi ise Hermione Granger. Onun anne ve babası Muggle. Aileden bir cadı ilk defa çıkıyor. Ancak çok sıkı çalışma azmi olan bir karakter. Her şeyi öğrenmeye çalışan ve derslerini ön plana kolay bir öğrenci. Tabii Harry ve Ron ile arkadaşlığa başlaması bu profiline bir miktar zarar verecek. Çünkü Harry’nin maceradan maceraya tehlikeden tehlikeye atılmasına o da eşlik ediyor. 

En iyilerden bir fantastik seri önerisi: Ursula K. Le Guin Yerdeniz Serisi

Harry Potter serisinin diğer önemli karakterleri

Kitap yorumu: J. K. Rowling - Harry Potter ve Felsefe Taşı (Harry Potter Serisi 1. Kitap)

En başta Albus Dumbledore geliyor. Hogwarts Cadılık ve Büyücülük Okulu’nun müdürü ve aynı zamanda yaşayan en güçlü büyücü de deniliyor. Herkesin canına korku salan Voldemort’un korktuğu tek kişi. 

Rubeus Hagrid’in özel bir yeri var bu seride. Bir zamanlar Hogwards’tan atılan Hagrid, bir yarı dev. Özel bir ilgi alanı var ve o da farklı yaratıklar. Üç başlı dev köpek, ejderhalar buna örnek. 

Öğrenciler arasında Harry, Ron ve Hermione’dan sonra en dikkat çeken karakter Neville Longbottom. Öyle görünüyor ki yazar bu karakter için devam kitaplarında farklı şeyler tasarlıyor. 

Minerva McGonagall da Hogwards’daki öğretmenlerden biri ve seride önemli bir yere sahip.

Sevilmeyen karakterler: Draco Malfoy ve Severus Snape

Harry, bu sihirbazların dünyasına adım atar atmaz birkaç arkadaş edinir. Ron, Hermione ve Hagrid bunların başında geliyor. Tabii kendisine “düşman” da kazanmazsa bu öykü tam olmazdı. Edindiği ilk “düşman” ya da rakip diyelim Draco Malfoy. Zengin bir aileden gelen ve kibirli bir çocuk. Diğerlerini hep küçük görür. 

Bir de Severus Snape var. Harry ilk günden bu öğretmenin kendisinden nefret ettiğini düşünmeye başlar. Snape’in karakteri ise zaten öyle. Gülümsediği nerdeyse hiç görülmemiş. Sinirli görünmediği zamanı pek olmayan bir kişiliği var. Harry en başta bu öğretmen ile ters düşer.

Rowling’in hayal gücü ve Quidditch

Yazarın hayran olduğum bir hayal gücü var diyebilirim. Sadece işin içine sihir katmamış aynı zamanda bir dizi ve bu seriye has yenilikler de getirmiştir fantastik edebiyata. Bunların başında benim en çok beğendiğim Quidditch oyunu.

Quidditch, dört farklı topla, yedişerli takımla ve süpürgeler üzerinde uçarak oynanan bir oyun. Sadece bu bir cümle bile nasıl farklı bir şey olduğunu ortaya koyuyor. Yazarın geniş hayal gücü ileriki kitaplarda daha fazla kendisini gösteriyor. 

Kitap yorumu: J. K. Rowling - Harry Potter ve Felsefe Taşı (Harry Potter Serisi 1. Kitap)


J. K. Rowling

Harry Potter ve Felsefe Taşı

Harry Potter Serisi 1. Kitap

Özgün adı: Harry Potter and the Philosopher's Stone

Harry Potter Series Book 1

Next Post Previous Post
4 Comments
  • MorMidye
    MorMidye 5 Aralık 2020 12:33

    Çocukken okuyup çok beğendiğim bir seriydi. İnsanın sonsuz ömrü olsa, beğendiği kitapları defalarca okusa, ne güzel olurdu..

    • Cavanşir Gadimov
      Cavanşir Gadimov 7 Ocak 2021 22:38

      Asıl olan zaten tekrar okumalar...

  • Adsız
    Adsız 16 Aralık 2020 00:42

    Merhaba yazılarınızı okudum ve çok beğendim Bloğunuzu takipteyim :) Sizide bloğuma davet ediyorum davetimi kırmaz gelirseniz çok mutlu olurum :)

    Blog adresim: https://yusufakmann.blogspot.com

    • Cavanşir Gadimov
      Cavanşir Gadimov 7 Ocak 2021 22:38

      Blogunuzu ziyaret ettim. Teşekkürler.

Add Comment
comment url

Benzer yayınlar