Kitap yorumu: Brandon Sanderson - Parlayan Sözler (Fırtınaışığı Arşivi Serisi 2. Kitap)
Brandon Sanderson’un “Parlayan Sözler” epik fantezi romanı, Fırtınaışığı Arşivi Serisi’nin ikinci kitabı. Yazar, bu kitapta öyküye kaldığı yerden devam ediyor. İlk romandaki bazı sırlar ve gizemlerin burada yavaş yavaş artık aydınlığa kavuştuğunu görüyoruz.
Genel itibariyle Brandon Sanderson eşsiz bir fantastik dünya tasarlamış bu serisinde. İlk iki kitaptan şu açık bir şekilde anlaşılıyor. Yazar, bu eseri ile fantastik edebiyatın önemli yapıtları arasında kendisine artık bir yer edinmiş. Çünkü 10 kitaptan oluşacak serinin henüz dört kitabı tamamlanmasına rağmen şimdiden çok beğenilen ve yüksek değerlendirilen bir seri ve roman.
Kitabın konusu: Brandon Sanderson - Parlayan Sözler
En başta da dediğimiz gibi Fırtınaışığı Arşivi Serisi’nin ikinci kitabı olan Parlayan Sözler’de olaylar kaldığı yerden devam ediyor. Bu 10 kitaplık seri tek ve devam eden bir öyküyü anlatıyor.
Açıkçası ilk kitap başta bir miktar okuru zorlayabilir. Çünkü yazar size sıfırdan bir dünya inşa ediyor. Buradaki birçok şey çok farklı. Neyin ne olduğunu anlamak, neye ne denildiğini çözebilmek için birinci kitaptan 200-300 sayfa okumanız gerekiyor. Ancak ikinci kitapta artık okur bu dünyaya gayet aşina. Artık peşinde olduğu şey, kahramanlar ile birlikte bu dünyadaki gizemler.
Roshar ismi verilen bu dünyanın özelliklerine serinin birinci kitabı ile ilgili yazımda yer vermiştim. Buradan bakabilirsiniz:
Kitap yorumu: Brandon Sanderson - Kralların Yolu (Fırtınaışığı Arşivi Serisi 1. Kitap)
Birinci kitapta farklı farklı yerlerde olan romanın kahramanlarının bu kitapta tek bir yerde bir araya geldiğini görüyoruz. Shallan Davar, Kaladin, Dalinar Kholin ve diğerleri, hepsi Harap Ovalar’da. Bu karakterlerin hepsi yakında büyük bir felaketin geleceğini biliyor. Shallan Davar da bir nebze bu felaketin ne olduğunu biliyor. Bu felaket, Parshendi ve Parshmenler ile ilgili. Zaten Parshendiler ile savaşmak için Harap Ovalar’a (Shattered Plains) gelmişler.
Kitaptan Harap Ovalar’ın bir resmi. Etrafından da Alethi savaş kampları yer alıyor. |
Parshendi ve Parshmenler
Parshendiler, Alethi kralını öldüren ve insan olmayan bir ırk. İlginçtir ki onlarla nerdeyse aynı türden olan Parshmenler ise insanların köle olarak kullandığı bir ırk. Birincisi savaşçı bir tür, ikincisi ise aşırı itaatkarlığı ile bilinen bir grup.
Aslında birinci kitap Kralların Yolu ile ilgili kitap incelemesinde de Parshendilerden bahsetmiştim. Ancak kitabın ana konusu bu ırk ile olduğu için devam kitabından bu tür hakkında daha fazla bahsediliyor.
Parshendiler konuşurken ritimlerle konuşan, şarkılar söyleyen bir halk. Hatta savaşırken bile bu şarkılarını söylerler. Konuşurken de kullandıkları ritimler de onların hangi duyguda olduklarını yansıtıyor.
Bunun dışında bu ırkın bireyleri formlar seçerek yaşarlar. Mesela, savaşform, kıtform, eşform, işform ve çevikform. Bunlar son zamanlarda dönüşebildikleri formlar. Tabii asıl felakete yol açan ve insanlar için tehlikeli olan bir formları daha var: Fırtınaform.
Benzer kitap önerileri: En iyi fantastik kitaplar (25 fantastik roman serisi listesi)
İkinci kitabın ana karakteri: Shallan Davar
Parlayan Sözler’de ise yazar ara ara Shallan Davar’ın geçmişini anlatıyor. Başından geçenleri ve önemli olaylarını. Shallan Davar, bir açıkgöz ve Jah Keved krallığından ve bir Veden. Ancak olaylar öyle gelişiyor ki Alethkar’a geliyor. Tabii gelirken de bir dizi macera yaşıyor. Nasıl biri olduğunu ayrıntılarıyla keşfediyoruz bu kitapta.
Parlayan Şövalyeler ve Dalinar Kholin
Romanın ana karakterlerinden biri de Dalinar Kholin. Parshendilerin üstlendiği suikast sonucu öldürülen kralın kardeşi ve yeni kralın amcası. Ama aslında kraldan bile daha fazla otoriteye sahip birisi. İyi bir savaşçı ve komutan olmakla biliyor. Disiplinli ve ordusunu da buna göre yetiştiriyor. Dalinar, fırtınalar sırasında görüler görmeye başlar. Bunlar üzerinden Parlayan Şövalyeler’i kurması gerektiğini düşünür.
Çok eski zamanlarda aslından kimsenin gerçekte ne olduğunu bilmediği büyük bir yıkım yaşanmıştı dünyada. Ancak daha sonra unutulmuş. Zaten insanlık da neredeyse yok olmanın eşiğine gelmişti o zaman. İşte, bu dönemde Parlayan Şövalyeler insanlığın kurtarıcısı olmuştu.
Parlayanlar, fırtınaışığı kullanıyor ve özel güçlere sahipti. Tabii bir de parezırhı ve parekılıçları vardı. Şimdi Dalinar bu Parlayanları yeniden kurmaya çalışıyor ki yaklaşan felakete karşı koyabilsin. Bu parlayanlardan biri olmaya aday Kaladin ve Shallan var. Tabii kitaptaki bölümler arasındaki ara bölümlerde diğerleri ile ilgili de kısımlar var.
Akıcı bir fantastik kitap önerisi: Patrick Rothfuss - Rüzgarın Adı (Kral Katili Güncesi - 1. Kitap)
Parlayan Sözler üzerine yorum
Fırtınaışığı Arşivi Serisi’nin şimdiye kadar ilk iki kitabını okudum. Her biri 1,000 sayfalık kalın kitaplar. Buna rağmen bir kere bu fantastik dünyaya alıştınız mı daha fazla okuyup daha fazla öğrenmek, sonra ne olacağını görmek isteyeceksiniz.
Bu kitabın son 300 sayfasını neredeyse bir solukta okudum diyebilirim. Olaylar tam da bu bölümde iyice merak uyandırmaya ve okurun pür dikkatini çekmeye başlıyor. Zaten Brandon Sanderson’un bu seri ile adını fantastik edebiyatın en iyileri arasına yazdığını söyleyebiliriz.
Seri, toplamda 10 kitaptan oluşacak. Şimdiye kadar yazılan ve basılan dört kitap var. Sırasıyla şöyle:
- Kralların Yolu
- Parlayan Sözler
- Oathbringer
- Savaş Ritmi
- Beşinci kitap 2023'te çıkacak
Sonuç olarak fantastik edebiyat severlerin kaçırmaması gereken bir seri. Seri ile ilgili yorumlarınızı bekleriz.
Kitap yorumu: Brandon Sanderson – Oathbringer (Fırtınaışığı Arşivi 3. kitap)
Parlayan Sözler
Fırtınaışığı Arşivi Serisi 2. Kitap
Özgün adı: Words of Radiance
The Stormlight Archive - Book 2
Çev: Can Sevinç
Akılçelen Kitaplar
Ankara
2016
1016 sayfa.
Ben de yorumunu yazdım bloguma bakmak isterseniz. Gerçekten ayrıntılı ve güzel anlatmışsınız son 300 sayfa hatta 400 efsaneydi bence de!
Evet son 300 sayfa öyle. Aslında 300 sayfa tek başına bir kitap eder.