30 en iyi bilim kurgu kitap ve seri önerisi (2023 güncel)

En iyi bilim kurgu kitapları (25 bilim kurgu roman / seri listesi)

Dr. Javanshir Gadimov 

Bilim kurgu en çok sevdiğim edebiyat türlerinden biri. Okura henüz olmayanın, belki ancak gelecekte olabilecek şeylerin hayalini kurdurur, bilim için ise bir hedef gösterir. Bilim kurgu kitaplarında okuduğumuz bazı şeylerin yıllar sonra bilim alanında gerçek olduklarını görüyoruz.

“En iyi bilim kurgu kitapları” başlığı ile hazırladığım listede bu alanda yazılmış en iyi romanları ve kitap serilerini bir araya getirmeye çalıştım. Bu liste aynı zamanda hem benim için hem de bilim kurgu severler için “bu kitap da bitti, şimdi ne okuyayım” soruna verilen bir cevap aynı zamanda.

Daha önce “En iyi fantastik kitaplar” başlıklı bir liste hazırlamıştı. Bu listedeki bazı serilerin ya hiç Türkçe’ye çevrilmediğini ya da sadece birkaç kitabın çevrilerek devamının gelmediğini görmüştüm. Bilim kurgu kitapları konusunda ise durum farklı. Bu listede yer alan kitap ve serilerin neredeyse tamamı Türkçe’ye çevrilmiş. Bu da Türk toplumu olarak bilim kurgu sevdiğimiz ve okuduğumuz şeklinde yorumlanabilir.

Bu arada kitapların Türkçe çevirisinden bahsetmişken özellikle bilim kurgu kitapları denilince İthaki Yayınları bu konuda açık ara önde. Öyle ki bu listede yer alan kitapların neredeyse yarısı İthaki tarafından basıldı. Listede dikkat çeken bir diğer yayınevi ise Altıkırkbeş (6:45) Yayınları. 

Bilim kurgu ne demek?

Bilim kurgu, bilim ve teknoloji ile ilgili gelecekte veya farklı bir gerçeklikte geçen öykülerin, romanların, filmlerin veya diğer sanat eserlerinin bir türüdür. Bu tür, genellikle gerçek dünyadaki bilimsel ve teknolojik gelişmelere dayanarak, gelecekteki olası senaryoları veya farklı dünyaları keşfeder. Bilim kurgu eserleri, sıklıkla hayali teknolojiler, uzay yolculukları, robotlar, yapay zeka, uzaylılar, zaman yolculuğu ve diğer bilimsel konuları içerir.

Bilim kurgu, yazarları ve sanatçıları gerçek dünya sorunlarına ve toplumsal meselelere göndermelerde bulunmak için kullanabilecekleri bir platform sunar. Aynı zamanda hayal gücünün sınırlarını zorlar ve okuyucuları veya izleyicileri farklı düşünmeye ve geleceği hayal etmeye teşvik eder.

Bilimkurgunun temel unsurları şunlardır:
  • Fütüristik teknoloji: Bilimkurguda, genellikle günümüzde mümkün olmayan teknolojiler kullanılır. Örneğin, uzay yolculuğu, robotlar, yapay zeka ve zaman yolculuğu gibi unsurlar bilimkurgunun yaygın temaları arasındadır.
  • Dünya dışı yaşam: Bilimkurguda, genellikle dünya dışı yaşam formları ve yabancı gezegenler tasvir edilir.
  • Sosyal ve politik eleştiri: Bilimkurgu, genellikle sosyal ve politik konulara eleştirel bir bakış açısı sunar. Örneğin, eşitsizlik, savaş ve çevre sorunları gibi konular bilimkurguda sıklıkla işlenir.
Bilim kurgu, edebiyat, sinema, televizyon, video oyunları ve diğer medya türlerinde popüler bir türdür ve birçok ikonik eser bu kategoriye dahil edilir, örneğin Isaac Asimov'un "Robotlar" serisi, Arthur C. Clarke'ın "2001: Bir Uzay Macerası" ve Philip K. Dick'in "Blade Runner" gibi eserler.

Bilimkurgunun günümüzde de popüler bir tür olmaya devam etmesi, insanların gelecek hakkında merak duymalarından ve hayal güçlerini kullanmaya ihtiyaç duymalarından kaynaklanıyor.

En iyi bilim kurgu kitap ve seri önerileri

2022 güncelleme: Bu listeyi 2018 yılında hazırlamıştım. Geçen dört yılda bilim kurgu alanında öne çıkan kitapları da keşfetmek için listeyi güncelleme ihtiyacı hissettim. Yaklaşık 200 bilim kurgu kitap ve seri üzerinden yaptığım araştırma sonucu listeyi genişlettim. Tabii daha önce listede olan bazı kitaplar liste dışı kaldı. Listeye 12 yeni kitap ekledim.  Bu da neredeyse yüzde 50’lik bir güncelleme demek. Neredeyse tüm kitapların sıralaması değişti. Umarım bilim kurgu kitap önerisi arayanlar için faydalı olur. İyi okumalar.

İşte en iyi bilim kurgu kitaplar ve seriler listesi: 

1. William Gibson - Neuromancer (Sprawl Üçlemesi)

En iyi bilim kurgu kitaplar (30 bilim kurgu kitap serisi, bilim kurgu roman)

William Gibson’ın Neuromancer kitabı Sprawl Üçlemesi bilim kurgu ve cyberpunk türünü ve dilini oluşturan efsanevi üçleme olarak biliniyor. Neuromancer ile başlayan üçleme, Kont Sıfır ve Mona Lisa Aşırı Yükleme kitapları ile devam ediyor. Ayrıca Nebula, Philip K. Dick'i Anma ve Hugo ödüllerini de alan bir kitap. Listeyi hazırlarken yaptığı araştırmada baktığım tüm “bilim kurgu kitaplar” listesinde mutlaka bu kitap vardı. Bu da William Gibson’un Neuromancer kitabını listenin bir numarası yaptı. 

1984 yılında yayımlanan  Neuromancer’in ana karakterinin ismi Henry Dorsett Case. Case, en başarılı veri hırsızlarından biriydi. Ancak yaptığı bir işte sinir sistemi zarar görür ve işini kaybeder. Çünkü “Matrix” ismi verilen sanal gerçeklik veri tabanına erişemiyor. Şimdi gizemli bir işveren on son bir şans vermek istiyor. Kitapta geçen sanal gerçeklik dünyası Matrix’ten dolayı Matrix Üçlemesi olarak da biliniyor.

William Gibson - Sprawl Üçlemesi kitap listesi:

  • Neuromancer (1. kitap, 1984)
  • Kont Sıfır (2. kitap, 1986)
  • Mona Lisa Aşırı Yükleme (3. kitap, 1988)

2. Frank Herbert – Dune (Dune Serisi)

En iyi bilim kurgu kitaplar (30 bilim kurgu kitap serisi, bilim kurgu roman)

Dune serisi 1965 yılında tek bir roman olan Dune ile başlamıştı. Frank Herbert, yirmiden fazla yayınevi tarafından ret cevabı almasına rağmen, kitap basılınca Hugo ödülünü layık görülmüştü. Dune dünyada en çok satan bilim kurgu romanı olarak kabul ediliyor. Herbert, daha sonra Dune’a beş devam kitabı daha ekleyerek orijinal seriyi altıya çıkardı. Ancak 1986’da ölünce seri de durdu. Yıllar sonra oğlu Brian Herbert ve bilim kurgu yazarı Kevin J. Anderson, seriye yeni kitaplar eklediler. Frank Herbert’in seri ile ilgili notlarının bulunması ile de ana seriyi tamamlayan yeni kitaplar da yayımlandı. Orijinal seriye ek olarak yayımlanan kitapların sayısı ise yirmiyi geçiyor.

Dune serisinin birinci kitabı şimdiye kadar üç defa filme uyarlandı. Birincisi bir film, ikincisi ise bir mini dizi. Üçüncü filmin birinci kısmı 2021’de gösterime girdi. İkinci kısım ise 2023’te. 

Bakınız: Efsanevi Dune kitap serisinin film ve dizi uyarlamaları - Yeni film 2020'de geliyor

Frank Herbert – Orijinal Dune Serisi kitapları listesi:


3. Mary Shelley - Frankenstein (1818)

En iyi bilim kurgu kitaplar (30 bilim kurgu kitap serisi, bilim kurgu roman)

Mary Shelley'nin Frankenstein ya da Modern Prometheus adıyla 1818’de yayımlanan bu eseri bilimin kullanımı ile insanların doğanın sınırlarını ne kadar aşabileceği konusuna odaklanan bir roman. Mesela, insan da tanrı rolüne soyunup bir canlı yaratmaya kalkışırsa ne olur sorusuna cevap arıyor diyebiliriz bu kitap için. Romandaki bilim meraklısı bir genç olan Victor Frankenstein, yarattığı varlık karşısında ise şu sözleri söylemişti: “Tüm tahminlerim ve ümitlerim boş çıktı ve Tanrı'ya öykünen melek misali sonsuza kadar cehenneme zincirlendim.”

4. Ursula K. Le Guin - Karanlığın Sol Eli (1969)

En iyi bilim kurgu kitaplar (30 bilim kurgu kitap serisi, bilim kurgu roman)

Ursula K. Le Guin’in 1969 yılında yayımlanan bilim kurgu romanı  Karanlığın Sol Eli, çıkar çıkmaz popüler olan kitaplardan biri. Bu roman aynı zamanda Le Guin’i bilim kurgu edebiyatının en önemli yazarları arasına taşıdı. Roman aynı zamanda yazarın Hain Döngüsü serisinin bir parçası ancak tek başına bir kitap olarak da okunabilir. 

Romandaki olaylar evrenin insan yaşayan en soğuk gezegenlerinden biri olan Gethen’de geçiyor. Ana karakter Genly Ai bu gezegene elçi olarak gönderilir ve görevi bu gezegeni kendi birliklerine katılmaya ikna etmek. Ancak başından çeşitli maceralar geçer.


5. Dan Simmons - Hyperion (Hyperion Cantos serisi)

En iyi bilim kurgu kitaplar (30 bilim kurgu kitap serisi, bilim kurgu roman)

Dan Simmons’un 1989 yılında yayımlanan Hyperion romanı,  Hyperion Cantos serisinin ilk kitabı. En iyi roman dalında Hugo ödülünü kazanan bu roman, okuru uzak gelecekte yüzlerce gezegene yayılmış bir uzay uygarlığına götürüyor. Romanın konusu farklı zamanlar ve farklı karakterleri izliyor. Serinin şimdiye kadar ilk kitabı “Hyperion” 2021’de Türkçe’ye çevrildi. 

Dan Simmons - Hyperion serisi kitapları

  • Hyperion (1. kitap, 1989)
  • The Fall of Hyperion (2. kitap 1990)
  • Endymion (3. kitap, 1996)
  • The Rise of Endymion (4. kitap, 1997)

6. H. G. Wells - Zaman Makinesi (1895)

En iyi bilim kurgu kitaplar (30 bilim kurgu kitap serisi, bilim kurgu roman)

H. G. Wells, “bilim kurgunun babası” olarak adlandırılan yazarlardan biridir. En iyi bilim kurgu kitapları başlıklı bir liste hazırlayıp da buraya Wells’ten birkaç kitap koymamak mümkün değil. Zaman Makinesi (1895) romanı ise zamanda seyahat ve zamanda seyahat yapma imkânı tanıyan bir makine konusunu popülerleştirmesi açısından bir ilktir. Zaten bu kitaptaki zaman makinesi kavramı daha onlarca eser tarafından benimsenecektir.

Wells’ten daha fazla kitap önerisi isteyenler için onun başka bir ünlü romanı Dünyalar Savaşı (1898) tavsiye edilebilir. 


7. Stanislaw Lem -  Solaris (1961)

En iyi bilim kurgu kitaplar (30 bilim kurgu kitap serisi, bilim kurgu roman)

Polonyalı bilim kurgu yazarı Stanislaw Lem’in en ünlü eseri Solaris, çok sayıda uyarlaması yapılan bilim kurgu kitaplardan biri. Bunlar arasında ünlü Sovyet yönetmen Andrei Tarkovsky'nin 1972 yılında yaptığı bir film de var. 2002 yılında da Hollywood’un yaptığı bir başka film uyarlaması bulunuyor. 

Romanın konusu Solaris isimli iki güneşli bir gezegendeki araştırma istasyonunda geçiyor. Bir grup bilim adamı buradaki denize benzer ama zekalı bir varlığı araştırıyor. Bu araştırmaları sırasında bilim adamlarının başından bir dizi gizemli olay geçer. 


8. Liu Cixin - Üç Cisim Problemi (Dünyanın Geçmişi Üçlemesi)

En iyi bilim kurgu kitaplar (30 bilim kurgu kitap serisi, bilim kurgu roman)

Çinli yazar  Liu Cixin 2008 yılında yayımlanan Üç Cisim Problemi bilim kurgu romanı son yıllarda  popüler olan ve en iyiler arasına girmeyi başaran kitaplardan biri. Bu roman aynı zamanda Dünyanın Geçmişi Üçlemesinin birinci kitabı. Ancak genellikle seriye ilk kitabın ismiyle  Üç Cisim Problemi serisi deniliyor.

Romanın konusunda Dünya, yakın bir yıldız sisteminde uzaylı bir medeniyet ile karşılaşır. Bu yıldız sistemi üç güneşli bir yapıya sahip. Romanın başlığı da adını fizikteki üç cisim problemi kavramından alıyor.

Liu Cixin - Dünyanın Geçmişi Üçlemesi kitapları 

  • Üç Cisim Problemi (1. kitap, 2006)
  • Karanlık Orman (2. kitap, 2008)
  • Ölümün Sonu (3. kitap, 2010)

9.  Joe Haldeman – Bitmeyen Savaş (The Forever War serisi)

En iyi bilim kurgu kitaplar (30 bilim kurgu kitap serisi, bilim kurgu roman)

Joe Haldeman’ın “Bitmeyen Savaş” (The Forever War serisi) romanı bir askeri bilim kurgu kitabı. İnsan askerlerin, Tauran’lar olara bilinen uzaylı bir medeniyete karşı verdikleri yıldızlar arası bir savaşı anlatıyor. 

Romanın ana karakteri Er William Mandella, seçkin askerlerin arasında binlerce yıl uzaktaki yıldızlar arası bir savaşa katılır. Ancak döndüğünde dünya bıraktığı gibi değil. Uzay yolcuğundan dolayı dünyada zaman çok hızlı geçiyor. Öyle ki  Mandella için geçmişle gelecek iç içedir. Nebula, Hugo ve Locus ödüllerini kazanan bir roman.

The Forever War serisi kitapları

  • Bitmeyen Savaş (1. kitap, 1974)
  • Forever Free (2. kitap, 1999)

10. Isaac Asimov - Vakıf (Vakıf Serisi)

En iyi bilim kurgu kitaplar (30 bilim kurgu kitap serisi, bilim kurgu roman)

Bilim kurgu denilince ilk akla gelen isimlerden biri de Isaac Asimov. Asimov’un Hugo’nun “Tüm Zamanların En İyi Serisi” ödülünü alan bu kitabı başlangıçta Vakıf Üçlemesi olarak yayımlanmıştı. Üçlemenin yayımlanmasından 30 yıl sonra Asimov, seriye iki devam (sequel) ve iki de öncül (prequel) eklemiştir. Bu kitaplardaki olaylar aynı zamanda Asimov’un Robot ve İmparatorluk serilerine de temel oluşturmuştur.

Eğer Vakıf serisini okursanız, mutlaka Asimov'un Robot serisini de merak etmeye başlarsınız. Çünkü serinin aşağıda yer alan yayınlanma sırasına göre dördüncü ve beşinci kitaplarında robotlardan, Dünya'dan ve robotlarla insanların iç içe yaşadığı toplumdan sık sık söz ediliyor. Sonuç itibariyle okurda da "Robot" üçlemesine karşı bir merak oluşuyor ki çok doğal bir durum.

Vakıf Üçlemesi


Vakıf serisi devam kitapları (Yayımlanma sırası)


11. Douglas Adams - Otostopçunun Galaksi Rehberi (Otostopçunun Galaksi Rehberi Serisi)


Douglas Adams’ın komedi bilim kurgu romanı ve serisi Otostopçunun Galaksi Rehberi ilk önce bir radyo programı olarak başlar. Daha sonra Douglas Adams tarafından kitap olarak yayımlanırken, eserin başarısı üzerine film, dizi ve oyunları yapılır. Seri beş kitaptan oluşuyor ve komedi bilim kurgu türünde yazılan uzay maceralarını anlatıyor. İlginç karakterler, akıl almaz olaylar hem okuru güldürür hem de düşündürür.

Douglas Adams - Otostopçunun Galaksi Rehberi Serisi kitapları


12. Orson Scott Card – Ender'in Oyunu (Ender Serisi)


Orson Scott Card, Ender'in Oyunu’nu ilk önce uzun öykü (novella) şeklinde yazmıştı. Daha sonra aynı isimle bu sefer roman olarak geliştirir ve yayımlar. Tabii bir novella olarak başlayan Ender serisi 16 roman, 13 öykü, 47 çizgi roman ve film olarak devam eder. Kendi içinde de serilere ayrılıyor. Ender'in Oyunu ile başlayan ve beş romandan oluşan seriye ise Ender serisi ya da Ender Beşlisi deniliyor. Bu seri Ender’in öyküsünü anlatıyor. Bu seriye daha sonra bir de paralel bir öyküyü anlatan romanın da eklenmesi ile kitap sayısı altıya çıkar. Konusu ise şöyle: Gelecekte Dünya böceksi bir uzaylıların istilasına uğrar. Ender de onlarla mücadele için çocuk yaşta orduya katılır.

Orson Scott Card’ın Ender Serisi kitapları


13. Madeleine L'Engle – Zamanda Kıvrılma (Zaman Serisi)


Madeleine L'Engle’nin “Zamanda Kıvrılma” ile başlayan Zaman Serisi, bilim burgu ve fantastik tarzı, genç yetişkin romanları. Seri sekiz kitaptan oluşuyor. Seri ana karakterlere göre de dörder kitaplık gruplar şeklinde ayrılıyor. Murry’nin öyküsünü anlatan ve Calvin O'Keefe’nin öyküsünü anlatan romanlar.

Birinci Nesil (Murry)
  • Zamanda Kıvrılma (1. kitap, 1962)
  • Kapıdaki Zürgar (2. kitap, 1973)
  • Zamanı Bükülen Gezegen (3. kitap, 1978)
  • Çöl Sular Altında (4. kitap, 1986)

İkinci Nesil (O'Keefe)
  • The Arm of the Starfish (1. kitap, 1965)
  • Dragons in the Waters (2. kitap, 1976)
  • A House Like a Lotus (3. kitap, 1984)
  • An Acceptable Time (4. kitap, 1989)

14. Philip K. Dick - Androidler Elektrikli Koyun Düşler Mi? (1968)


Philip K. Dick’in “Androidler Elektrikli Koyun Düşler Mi?” başlıklı bilim kurgu romanı nükleer savaşların büyük yıkıma yol açtığı, kıyamet sonrası bir dünyayı anlatıyor. Kitaptaki bazı öğeler 1982 yapımı Blade Runner (Bıçak Sırtı) filmine temel oluşturmuş, yine bazı öğeleri, devam filmi olan Blade Runner 2049’da da kullanılmıştı.

Yazar Dick’in arkadaşı K. W. Jeter daha sonra seriye üç devam kitabı eklemiştir. Bunla hem resmi ve izinli devam kitapları sayılıyor. Bu devam kitapları, orijinal roman ile film arasındaki boşluğu doldurmaya çalışıyor. 

Philip K. Dick’in Blade Runner serisi kitapları


15. Andy Weir – Marslı (2011)


Andy Weir’ın bilim kurgu romanı Marslı, aynı zamanda yazarın ilk kitabı. Marslı ve benzer konulu romanları görünce hep Daniel Defoe’nun Robinson Crusoe kitabı aklıma gelir. İkisinde de insanların yaşamadığı bir yerde ve tek başına mahsur kalan ana karakter yaşam mücadelesi veriyor. Robinson Crusoe’dan farklı olarak Marslı’nın ana karakteri Mark Watney bir adada değil Mars’ta mahsur kalır ve kurtarılana kadar burada yaşam mücadelesi vermesi gerekiyor. Kurtulmanın yollarını arayacaktır. 

Weir, romanı ilk önce kendi blogunda yayımlar. Popüler olunca yayıncıların ilgisini çeker ki bu sefer geniş bir baskıyla okur kaşısına çıkar. Filmi de yapılınca iyice popüler olur. Tabii güzel bir bilim kurgu romanı olması da popülerliğinin ötesinde.


16. Alfred Bester - Kaplan! Kaplan! (1957)


Amerikalı yazar  Alfred Bester’in Kaplan! Kaplan! Romanı en iyi bilim kurgu kitaplardan kabul ediliyor. Roman bazı ülkelerde ilk baskısında “Tiger! Tiger!” (Kaplan! Kaplan!) başlığı ile yayımlanırken bundan dolayı bu adıyla biliniyor. Ancak daha sonra birçok baskısı “The Stars My Destination” başlığı ile yapıldı ve bu başlıkla da biliniyor. 

Romanda olaylar 24. yüzyılda geçiyor ve insanlar artık Güneş sistemini kolonize etmiştir. Burada yüzüne kaplan dövmesi yaptıran bir adam intikam ateşiyle yanarak harekete geçer.

17. Robert A. Heinlein - Ay Zalim Bir Sevgilidir (1966)


Robert A. Heinlein’in bilim kurgu romanı  Ay Zalim Bir Sevgilidir, Dünya’nın bir kolonisi olan Ay’ın isyan etmesini anlatıyor. Kitap genel olarak liberalist fikirleri tartışıyor. Ayrıca hem Dünya hem de Ay’da yaşamın ve toplumun olduğu bir gelecek hayalleri çizdiği için de önemli bir eser olarak kabul ediliyor. 

18. Jules Verne - Denizler Altında Yirmi Bin Fersah (1870)


Jules Verne’nin bilim kurgu romanı Denizler Altında Yirmi Bin Fersah, denizin altında yaşam fikri üzerine kurulan bir kitap. Aynı zamanda en iyi macera kitaplarında biri olarak kabul ediliyor. Fransız yazar Verne ise H. G. Wells ile birlikte bilim kurgunun öncülerinden biri kabul ediliyor. 

Bundan dolayı bilim kurgu kitapları ile ilgili bir liste hazırlayıp da burada Jules Verne’den bir eser eklenmezse bu liste eksik kalır. Denizler Altında Yirmi Bin Fersah, sadece bir bilim kurgu romanı değildir, aynı zamanda bu türün klasiklerinden biri olarak da öne çıkıyor. Zaten romandaki denizaltı Nautilus’un ismi bile romanın kendi ününü aşmıştır.


19. Kim Stanley Robinson - Kızıl Mars (Mars Üçlemesi)


Kim Stanley Robinson’un bilim kurgu romanı Kızıl Mars, 2026 yılında Mars’a yapılan ilk koloni yapma yolculuğu ve Mars’ın kolonileştirme tarihini anlatıyor. Mars üçlemesi olarak yaklaşık iki asrı kapsayan bir dönemi anlatıyor. Mars’ın kolonileştirilmesi fikri üzerine yazılmış en iyi kitaplardan biri olarak kabul ediliyor.

Kim Stanley Robinson’un Mars Üçlemesi kitapları

  • Kızıl Mars (1. kitap, 1992)
  • Green Mars (2.  kitap, 1993)
  • Blue Mars (3. kitap, 1996)

20. George Orwell - 1984 (1949)


George Orwell’in “1984” romanı denilince ilk önce aklıma “distopyanın şaheseri” ifadesi gelir. Tabii kitap aynı zamanda bir bilim kurgu kitabı. Sürekli savaşlarla ayakta kalan bir toplumda insanlar her an izleniyor, kontrol altında tutuluyor. Aynı zamanda devlet eliyle geçmiş bile her an yeniden şekillenebiliyor. Önemli olan geçmişte ve tarihte ne olduğu değil. Önemli olan toplumu, insanları evlerinde bile her saniye izleyen devletin geçmişte neler olduğunu, neyin nasıl olduğunu söylemesidir. Eğer “Büyük Birader” 2+2=5 diyorsa, demek ki gerçekten de doğru cevap budur.

Romanın ana karakteri de belki kendisinden önceki binlerce insan gibi bu düzene karşı başkaldırmaya ve bir şeyler yapmaya kalkışır. İnsanları, çarkları arasında bir bir ezen, yutan, sonra da çiğneyerek dışarı atan dev bir totaliter makineye benzetebileceğimiz bu yapıya karşı gelmek sadece bir başlangıç. Ana karakter de bu yapının tüm gazabını daha sonra iliklerine kadar hissedecektir.


21. Aldous Huxley – Cesur Yeni Dünya (1932)


Aldous Huxley’in Cesur Yeni Dünya başlıklı romanı hem bir bilim kurgu hem de bir distopya. Gelecek bir Dünya Devleti’ni anlatan romanda genetik olarak üretilen vatandaşlar ve zekâ seviyesine göre ayrılan hiyerarşik bir toplum var. Tabii bu zekâ seviyesi de çocuk daha doğmadan fabrikada ayarlanıyor. Bireylere ayrıca uykuda öğrenme ile bilgiler yükleniyor, psikolojik manipülasyon ve şartlandırma ile de sergilemesi gereken davranışlar öğretiliyor.


22. Ray Bradbury - Fahrenheit 451 (1953)


Bu arada niye buraya kadar okudunuz? Kitaplar, okumak, bilim kurgu, roman, kitap okuma ve öneri listeleri. Bunlara ne gerek var. Bunlar sizi kötü etkileyen ve sizi mutsuz eden şeyle. Hemen sayfayı kapatın ve bir daha elinize hiçbir kitap alayın. Ama en iyisi hepsini yakın. Yakın, kül edin ve kurtulun. İşte bütün bunlar bu kitabın konusu. Ray Bradbury’nin “Fahrenheit 451”deki distopya dünyada bir itfaiye birimi var ki tek görevi kitapları bulmak ve yok etmek. Çünkü ancak böyle mutlu oluruz!


23. Arthur C. Clarke – 2001: Bir Uzay Destanı (Uzay Destanı Serisi)


“2001: Bir Uzay Destanı”, yazar Arthur C. Clarke’ın en ünlü eseri. Bu roman yazarın daha önce yayımlanan bir öyküsü temel alınarak yazılır. Roman yazılırken bir yandan da filmi çekilir. Bazı kaynaklarda romanın, filmin yönetmeni Stanley Kubrick ile ortak yazıldığı bilgisi yer alsa da Clarke bunu yalanlıyor. Yazar, filmin çekimleri devam ederken romanı parça parça yazdığını, yazdıklarını Kubrick’e gösterdiğini ve önerilerini de dikkate aldığını söylüyor. Kitap ise film çıktıktan bir yıl sonra yayımlanır. Tabii çok satması ve büyük başarısı üzerine üç devam kitabı daha yazılır ancak sadece ikinci kitap filme uyarlanır.

Arthur C. Clarke’ın Uzay Destanı Serisi kitapları


24. Ray Bradbury - Mars Yıllıkları (1950)


Ray Bradbury’nin “Mars Yıllıkları” kısa öyküler şeklinde yazılmış Mars’ın insanlar tarafından kolonileştirilmesini anlatan hikâyelerdir. Dünya artık yaşanamayacak bir durumdadır ve insanlar Mars’a yerleşir, burada yaşamaya adapte olmaya çalışır, bir dizi zorluklarla karşılaşır. Bir de Mars’ın yerlileri var.

25. Isaac Asimov - Robot Serisi


Isaac Asimov’un Robot Serisi bir dizi öykü ve dört romandan oluşuyor. Öyküler, robotlar ve insanların ilişkisine odaklanırken, hepsi de Asimov’un 3 Robot Yasası’nı anlatıyor. Romanların başlıkları farklı yayınevleri tarafından farklı çevrilmiştir.

Asimov'un Robot serisi dışında en ünlü ve çok okunan eserlerinden biri de Vakıf Serisi. Başlangıçta üçleme olarak yazılan Vakıf Serisi, okurların yoğun talebi ve yayınevlerinin teşviki ile daha sonra iki devam (sequel) ve öncül (prequel) kitap ile okurların karşısına çıkmıştı.

Serinin özellikle iki devam kitaplarında Robot Serisi ve robotlara atıfla yapılıyor. Hatta Vakıf'taki Galaktik İmparatorluk'un onlarsız kurulamayacağı da ortaya çıkıyor. Bundan dolayı Vakıf Serisi okurda özellikle Robot Serisi'ne karşı bir merak uyandırıyor.

Isaac Asimov - Robot Serisi Öykü Kitapları


Isaac Asimov – Robot serisi romanlar

  • The Caves of Steel (Çelik Mağaralar,  Ölü Gezegen, 3. kitap, 1954) - Isaac Asimov - Çelik Mağaralar kitap yorumu ve konusu
  • The Naked Sun (Güneşin Tanrıları, 2. kitap, 1957)
  • The Robots of Dawn (Şafağın Robotları, 3. kitap, 1983)
  • Robots and Empire (Kurtarıcı, 4. kitap, 1985)

26. Neal Stephenson - Parazit (Snow Crash – 1992)


Neal Stephenson da Parazit (Snow Crash) başlıklı bilim kurgu romanında, dijital bir çöplüğe dönüşen dünyayı anlatıyor. Herkes dijitalleşmeye ayak uydurabilir mi? Peki, onsuz yaşamak mümkün müdür? Ya birileri eski usul yaşamak isterse? Dijitalleşme olmadan, sanal alem olmadan. Stephenson da buna alternatif arayanların öyküsünü anlatıyor.

27. Michael Crichton - Jurassic Park


Jurassic filmlerini bilmeyen yoktur herhalde. Zaten ilk üç filmden birkaç yıl geçtikten sonra Hollywood yeniden bir üçleme daha çekmeye başladı. İşte bu filmlerin serüveni yazar Michael Crichton ve onun Jurassic Park bilim kurgu romanı ile başlıyor. Yazar ilk kitabı 1990’da Jurassic Park adı altında yayımlarken, devam kitabı da Kayıp Dünya olarak yayımlanır. Daha sonra iki kitap bir arada Jurassic World adı altında basılır.

Michael Crichton -  Jurassic World serisi kitapları

  • Jurassic Park (1. kitap, 1990)
  • Kayıp Dünya (2. kitap, 1995)

28. Octavia E. Butler - Parable of the Sower (1993)


Octavia E. Butler’in 1993’te yayımlanan ve henüz Türkçe çevirisi bulunmayan  Parable of the Sower bilim kurgu roman, kıyamet sonrası bir dünyayı anlatıyor. Roman iklim değişikliği ve sosyal eşitsizlik konularına odaklanıyor. Romanın ana karateri  Lauren Olamina, başkalarının acılarını hissedebilen genç bir kadın. Evini terk etmek zorunda kalan  Lauren Olamina’ya kuzeye yürüyüş sırasında birkaç kişi daha katılır ve “Earthseed” ismini verdiği bir dini öğrenirler. Bu dine göre, inananların kaderi başka bir gezegene yerleşmektir. 1998 yılında devam kitabı olan  Parable of the Talents yayımlanır. 

29. Larry Niven – Halka Dünya (Ringworld serisi)


Yazar Larry Niven’in 1970 yılından yayımlanan Halka Dünya (Ringworld) romanı bir bilim kurgu. Aynı zamanda bilim kurgunun klasiklerinden kabul ediliyor. Romanın ana karakterleri, Halka Dünya isimi verilen bir yerel yolculuk ederler. Bu halka dünya, 300 kilometre çapında inşa edilmiş uzayda bilinmeyen bir yapı. 

Niven, daha sonra seriyes 3 devam kitabı ekler. Son ve beşinci kitabı ise başka bir yazar Edward M. Lerner ile ortak çıkarır. Halka Dünya,  Nebula, Hugo ve Locus ödüllerini alan bir roman.

Ringworld serisi kitapları

  • Halka Dünya (1. kitap, 1970)
  • Halka Dünya Mühendisleri (2. kitap, 1979)
  • Halka Dünya Tahtı (3. kitap, 1996)
  • Halka Dünya Çocukları (4. kitap, 2004)
  • Fate of Worlds (Edward M. Lerner ile birlikte 5. kitap, 2012)

30. Carl Sagan – Mesaj (1985)


Amerikalı bilim adamı Carl Sagan’ın bilim kurgu romanı Mesaj (Contact), insanlık ile daha gelişmiş teknolojiye sahip uzay yaşamı arasındaki bağlantı konusunu işliyor. Sagan’ın yayımladığı tek kurgusal çalışması olarak biliniyor. 

Not: Listede olmayan ve size göre “mutlaka olması gerekirdi” dediğiniz bir bilim kurgu kitap ya da seri varsa yorumda belirtebilirsiniz. Listeyi yeniden güncellediğimde önerilerinizi dikkate alacağım.

En sevilen ve en ünlü bilim kurgu kitapları

En sevilen ve en ünlü bilim kurgu kitapları hangileri? Birçok sevilen ve ünlü bilim kurgu kitabı var. Ancak bazı belli başlı eserler birçok okur tarafından seviliyor ve bundan dolayı da çok ünlü. İşte bilim kurgunun en sevilen ve en ünlü kitaplarından bazıları:

  1. Dune - Frank Herbert: Evrensel bir övgü alan bu kitap, kompleks bir bilim kurgu dünyasında geçer.
  2. 1984 - George Orwell: Distopik bir klasik olan bu kitap, totaliter bir toplumun eleştirisini içerir.
  3. 2001: Bir Uzay Destanı - Arthur C. Clarke: Bilim kurgu klasiklerinden biridir ve insanlığın uzaya açılmasını konu alır.
  4. Philip K. Dick'in eserleri (Blade Runner, Yüksek Şatodaki Adam): Dick, zihin bükücü konuları ve felsefi derinliğiyle bilinen bir yazardır.
  5. Ben, Robot - Isaac Asimov: Asimov'un robotik üzerine yazdığı hikayelerden oluşan bir koleksiyondur.
  6. Parazit (Snow Crash) - Neal Stephenson: Cyberpunk türünün örneklerinden biridir ve bilgisayar teknolojisi ile sanal dünya arasındaki sınırları keşfeder.
  7. Hyperion - Dan Simmons: Bu kitap, yedi gezginin farklı hikayelerini içeren bir çerçeve hikayesi ile birlikte gelir.
  8. Neuromancer - William Gibson: Cyberpunk türünün öncülerinden biridir ve internetin gelecekteki evrimini konu alır.
  9. Fahrenheit 451 - Ray Bradbury: Kitapların yakılmasını ve düşünce özgürlüğünün bastırılmasını ele alan bir distopya klasiğidir.
  10. Otostopçunun Galaksi Rehberi - Douglas Adams: Bilim kurguyla absürd mizahı birleştiren bu kitap, kozmik bir macerayı konu alır.

Bilim kurgu kitap önerileri 12-13 yaş (Ortaokul)

12-13 yaş grubu çocuklar, bilim kurgunun heyecan verici ve merak uyandırıcı dünyasını keşfetmeye hazırdır. Bu yaş grubu için uygun bilim kurgu kitapları, genellikle kolay anlaşılır bir dille yazılmış, ilgi çekici karakterler ve sürükleyici bir olay örgüsü içeren kitaplardır.

İşte 12-13 yaş grubu için bazı bilim kurgu kitap önerileri:

  1. Ender'in Oyunu - Orson Scott Card: Bu klasik bilim kurgu romanı, bir uzaylı istilasına karşı savaşmak için eğitilen genç bir çocuğun hikayesini anlatıyor.
  2. Zamanda Kıvrılma - Madeleine L'Engle: Bu roman, bir ailenin zaman yolculuğuyla ilgili maceralarını anlatıyor.
  3. Marslı - Andy Weir: Bu roman, Mars'ta mahsur kalan bir astronotun hayatta kalma mücadelesini anlatıyor.
  4. Warcross: Bir Sanal Gerçeklik Oyunu - Marie Lu: Bu roman, bir sanal gerçeklik oyununda geçen bir aşk hikayesini anlatıyor.
  5. Kayıp Dünya - Arthur Conan Doyle: Bu klasik macera romanı, kayıp bir dinozor dünyasını keşfeden bir grup bilim insanının hikayesini anlatıyor.
  6. The Maze Runner - James Dashner: Bir grup genç, anılarını kaybetmiş bir şekilde dev bir labirentin içinde uyanır ve bu labirenti keşfetmeye çalışır.
  7. Sihirli Şehir - Jeanne DuPrau: Işıkların söndüğü, yeraltı bir şehirde geçen bir bilim kurgu/macera kitabıdır.

Bu kitapları seçerken, çocukların ilgi alanlarını ve okuma seviyesini göz önünde bulundurmak önemlidir. Ayrıca, kitapların dilbilgisi ve anlatım açısından yeterli düzeyde olmasını da sağlamak gerekir.
Next Post Previous Post
30 Comments
  • Gül Akça
    Gül Akça 14 Temmuz 2018 17:29

    Kim Stanley Robinson'un Kızıl Mars'ı mükemmel bir bilimkurgudur sadece bu ilk kitap çevrildi Mavi Mars ve Yeşil Mars'ı yayımlamadılar. Yine aynı yazarın 2312'si de güzeldir. Elinize sağlık:)

    • Cavanşir Gadimov
      Cavanşir Gadimov 15 Temmuz 2018 12:45

      Teşekkür ederim. Önerileriniz dikkate alacağım.

  • Arif ÖZTÜRK
    Arif ÖZTÜRK 14 Temmuz 2018 21:14

    1984 ve Cesur Yeni Dünya favorilerimden. Diğerlerini maalesef okumadım.

    • Cavanşir Gadimov
      Cavanşir Gadimov 15 Temmuz 2018 12:47

      Bir kaçını deneyebilirsiniz. İyi okumalar.

  • MorMidye
    MorMidye 14 Temmuz 2018 21:50

    Hepsini okumadım bu kitapların ama öneri olarak Kızıl İsyan serisini söyleyebilirim. Okudum ve güzeldi.

    • Cavanşir Gadimov
      Cavanşir Gadimov 15 Temmuz 2018 12:50

      Öneriniz için teşekkürler

  • KİTAPLARA KAÇANLAR
    KİTAPLARA KAÇANLAR 16 Temmuz 2018 01:02

    Okuduğum ve okumayı düşündüğüm kitapların da içinde bulunduğu seçkin bir listeyle geldiniz yine. Teşekkürler.

    • Cavanşir Gadimov
      Cavanşir Gadimov 17 Temmuz 2018 12:47

      Rica ederim, iyi okumalar

  • Beyda'nın Kitaplığı
    Beyda'nın Kitaplığı 16 Temmuz 2018 16:13

    Birkaç tanesi benim okuma listemde. Diğerlerinin de arka kapaklarına bakacağım. Güzel liste olmuş. Teşekkürler.

    • Cavanşir Gadimov
      Cavanşir Gadimov 17 Temmuz 2018 12:50

      Ben teşekkür ederim, iyi okumalar.

  • deeptone
    deeptone 16 Temmuz 2018 23:53

    süper bi iş yapmışsın saoool. faydalancam. orson scott okumadım, altıkırkbeş yayınevinde hep görüyom ama. dune filmi de güzel :)

    • Cavanşir Gadimov
      Cavanşir Gadimov 17 Temmuz 2018 12:53

      Teşekkür ederim. Dune'un ilk önce kitabını okuyup sonra bilmini izleyeceğim.

    • deeptone
      deeptone 17 Temmuz 2018 12:58

      eveet bak, orda anlatılan orta doğu, okuyunca bak ilginç gelcek sanaa.

    • Cavanşir Gadimov
      Cavanşir Gadimov 18 Temmuz 2018 21:00

      Teşekkürler. Yakında okumaya başlayacağım.

  • Kitaptan Filme
    Kitaptan Filme 13 Ağustos 2018 12:17

    Benim de aklımda 20 küsür diye bir sayı kalmış Dune serisi için. Seriye başlarsam ana kitapları sırasına göre okuyup yan kitaplara denk geldikçe bakabilirim.

    • Cavanşir Gadimov
      Cavanşir Gadimov 13 Ağustos 2018 23:14

      Yani önce orijinal seriye bakmak lazım. İyi okumalar

  • Nehir Özkaya
    Nehir Özkaya 16 Ağustos 2018 20:30

    Çok bilinmez ama Nil adası serisi ( orijinali The Nile fakat türkçe'ye Ada olarak çevirdiler) de en güzel distopya romanlarından biridir.Bunun yanında yine gelişen dünyanın getirmiş olduğu harika bir distopya romanıda Veronica Roth'un Uyumsuz ( Divergent ) serisidir.Seride 3 kitap artı bir spin-off bölümü var. kesinlikle tavsiye ederim.Bir de Değiştirilmiş Karbon serisi var çok rövanşta olan, fakat ben pek beğenmedim,Blade runner esintileri var kitapta, hepsinin yanında kitabın yavaş temposundan dolayı ben okurken hem çok anlamadım hem de pek keyif almadım. Uyumsuz'un filmi, Değiştirilmiş Karbon'un da dizisi var. İlerki yıllarda filmini çekmeyi düşünüyorlarmış. Kitabını okursan söyleyeyim, bence kesinlikle Thad karakterini Sam Clafflin veya da Austin Butler oynamalı. Charley Crowder içinse ilk aklıma gelen Emilia Clarke, fakat pek tiplemeye uymuyor. Jennifer lawrence olabilir belki. Talla içinse %1000000 Shailene Woodley olmalı. Okurken insan, 'Bu tam Shailene !&#…

    • Cavanşir Gadimov
      Cavanşir Gadimov 19 Ağustos 2018 14:05

      Çok teşekkürler. Uyumsuz'un filmlerini izledim. Değiştirilmiş Karbon'un ismini ve dizisini duydum ama henüz izlemedim.

  • Nehir Özkaya
    Nehir Özkaya 16 Ağustos 2018 20:32

    Üstte oyuncular için bahsettiğim yer de serinin adını yazmayı unutmuşum.Ada olacaktı.

    • Cavanşir Gadimov
      Cavanşir Gadimov 19 Ağustos 2018 14:05

      Çok teşekkürler bakacağım.

  • Unknown
    Unknown 31 Ekim 2018 20:37

    Ender serisi 6 kitabı da okudum bence en iyisi soykırım

    • Cavanşir Gadimov
      Cavanşir Gadimov 7 Kasım 2018 15:26

      Teşekkürler

  • Unknown
    Unknown 17 Kasım 2018 12:12

    alfred bester kaplan kaplan ve yıkıma giden adam da müthiştir .

    • Cavanşir Gadimov
      Cavanşir Gadimov 18 Kasım 2018 20:59

      Önerileriniz için teşekkürler.

  • Unknown
    Unknown 27 Aralık 2018 01:47

    Geçenlerde kıyamet kitabını okudum listede yok ama okumanızı şiddetle önerebileceğim güzel bi kurgu

    • Cavanşir Gadimov
      Cavanşir Gadimov 29 Aralık 2018 19:09

      Tavsiye için teşekkürler

  • Unknown
    Unknown 6 Şubat 2019 10:08

    Bilim kurguya doyabileceğim bir seri arıyorum. Dune ve vakıf arasında kararsız kaldım. Yardım edebilir misiniz ?

    • Cavanşir Gadimov
      Cavanşir Gadimov 6 Şubat 2019 11:43

      İkisi de güzel ama bence önce Dune'dan başlayın.

  • mehmetfatalay
    mehmetfatalay 24 Temmuz 2019 20:59

    Bu listede bir tane bile Türk yazarın kitabının olmaması üzücü. Listeye girebilecek bir öneri: "Karşılaşma - Bir Uzaylı Hikayesi"

    • Cavanşir Gadimov
      Cavanşir Gadimov 15 Ağustos 2019 23:03

      Öneri için teşekkürler...

Add Comment
comment url

Benzer yayınlar