Farklı tür ve temalara göre kitap önerileri - Herkes için bir şeyler var

Kitap Önerisi / Okuma Listesi


Kitap okumak hayatımızda önemli bir yer tutuyor. Her gün yeni şeyler öğreniyoruz, hayal güçümüzü geliştiriyoruz ve kendimizi ifade ediyoruz. Ama hangi kitapları seçeceğimiz konusunda kararsız kalıyoruzdur. Bu yüzden size farklı tür ve temalara göre kitap önerileri sunuyoruz. Fantastik, bilim kurgu, dünya klasikleri, Rus edebiyatı, polisiye, gizem, gerilim, aşk gibi pek çok seçenek arasından size uygun olanları bulabilirsiniz.

Peki ya siz? Hangi tür kitapları seviyorsunuz? Hangi tür kitapları okumak istiyorsunuz? Bu soruların cevaplarını bize yazarak paylaşırsanız çok seviniriz.

İşte size geniş bir kitap önerileri listesi.

Geniş kitap önerileri listesi - Farklı tür ve temalara göre kitap tavsiyeleri

Okuduğum Kitaplar bloğunda zaman zaman farklı tür ve temalara göre kitap listeleri hazırladım ve yayınladım. Bu yazıda ise tüm bu kitap önerileri listelerini tek bir çatı altında sizlere sunuyorum. Umarım istediğiniz türden kitap tavsiyeleri bulursunuz. İyi okumalar!

Kitap seçimi nasıl yapılır?

Kitap seçimi yaparken dikkat etmeniz gereken bazı önemli noktalar vardır. Bunlardan bazıları şunlardır:
  • Kendinize hangi tür kitapları sevdiğinizi ve hangi konularda bilgi edinmek istediğinizi sorun. İlgi duyduğunuz alanlara yönelik kitaplar okumak sizi motive eder ve kitap okuma alışkanlığı kazanmanızı sağlar.
  • Kitap hakkında yapılan eleştirileri, yorumları ve puanlamaları inceleyin. Bu sayede kitabın içeriği, dili, akıcılığı ve kalitesi hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. Ayrıca kitabın size uygun bir seviyede olup olmadığını da anlayabilirsiniz.
  • Kitabın yazarının kim olduğuna ve daha önce hangi kitapları yazdığına bakın. Alanında uzman, tanınmış ve kaliteli yazarların kitaplarını tercih etmek, hem bilgi hem de keyif açısından daha faydalı olacaktır.
  • Kitabın başlığına, kapağına ve arka yazısına dikkat edin. Kitabın başlığı ilginizi çekmeli, kapağı görsel olarak sizi etkilemeli ve arka yazısı merak uyandırmalıdır. Kitabın konusunu, ana fikrini ve hedef kitlesini bu unsurlardan anlayabilirsiniz.
  • Kitabın sayfa sayısına, bölüm uzunluklarına ve yazı boyutuna göz atın. Kitabın çok uzun veya çok kısa olması, bölümlerin çok sıkıcı veya çok heyecanlı olması, yazıların çok küçük veya çok büyük olması sizin okuma hızınızı ve zevkinizi etkileyebilir.
Bu noktaları göz önünde bulundurarak kitap seçimi yapabilirsiniz.

1. Sürükleyici kitaplar - Elinizden bırakamayacağınız 25 akıcı roman


Sürükleyici kitaplar - Elinizden bırakamayacağınız 25 akıcı roman


Okurların en çok istediği şey, elindeki romanın sürükleyici kitaplardan olması. Eline aldığında bırakamayacağı bir konusu ve akıcı bir dili olması her okurun kitaptan beklediği bir şey. İşte Okuduğum Kitaplar da böyle sürükleyici kitaplardan bir liste hazırladı.

Sürükleyici kitaplar kavramı her okura göre değişiklik gösterebilir. Aslında her okur en sevdiği tür, yazar ya da konuyu sürükleyici bulur. Yine de genel olarak okurların akıcı olduğunu düşündüğü ve sürükleyici kitap olduğu konusunda görüş birliğine vardığı romanlar da var. İşte, böyle kitaplardan bir liste:

Sürükleyici kitaplar - Elinizden bırakamayacağınız 25 akıcı roman

2. En iyi fantastik kitaplar (25 fantastik roman serisi listesi)


En iyi fantastik kitaplar (25 fantastik roman serisi listesi)


Fantastik romanlardan birkaçını okumak isterken böyle bir liste hazırlamaya karar verdim. Listede benim okuduğum, bildiğim ve ilk defa bu araştırmayı yaparken gördüğüm seriler var. Listeyi hazırlarken ise fantastik edebiyatla ilgili, tüm zamanların en iyi fantastik romanları ve benzer başlıklı listelerden yararlandım. Mesela bazı kitaplar bu tür listelerin hepsinde var. Listenin sonlarına doğru yer alan kitaplar ise en az iki listede “iyiler” arasında yer alan kitap ve fantastik roman serileri. 

Eğer siz de fantastik romanlar, serileri okumayı seviyorsanız bu listede size de hitap eden birden fazla kitap mutlaka olacak. 

Bakınız: En iyi fantastik kitaplar (25 fantastik roman serisi listesi)

3. Tüm zamanların en iyi aşk kitapları (20 roman listesi)


Tüm zamanların en iyi aşk kitapları (20 roman listesi)


Roman, hikâye kitapları arasında en çok ilgi gören türlerin başında bir de aşk kitapları geliyor. Ancak aşk kitapları sadece aşkı anlatmaz, size sunduğu aşk hikâyesi ile birlikte hayatı, tarihi, fantastik bir dünyayı ve bazen de bilim kurguyu sunabilir.

Bakınız: Tüm zamanların en iyi aşk kitapları (20 roman listesi)

4. En iyi polisiye yazarları ve kitapları (40 yazar ve roman listesi)


En iyi polisiye yazarları ve kitapları (40 yazar ve roman listesi)


Polisiye, gizem, detektif, suç, cinayet ve sair. Hepsi bir kitap türünü tanımlamak için kullanılan ifadeler. Polisiye, gizem, suç türü kitap tavsiyeleri istiyorsanız aşağıdaki iki listeye göz atın. Birinci listede polisiye türünün en usta isimlerine yer vermeye çalıştım. Bazıları Türkçe’ye çok çevrilirken bazıları ise yok denecek kadar az çevrilmiş. Buna rağmen ilk listedeki neredeyse bütün isimler, günümüzdeki polisiye yazarlara ilham olan, türünün öncüleri ve ustalarından oluşuyor. Zaten listenin başındaki Agatha Christie ismi de polisiye türünün en çok okunan ve “kraliçesi” olarak adlandırılan bir isim.

İkinci listede, 50 yaşında kalp krizi sonucu ölen Ejderha Dövmeli Kız'ın yazarı Stieg Larsson hariç, hepsi yaşayan ve halen yazmaya devam eden yazarlar. Polisiye türü kendi içinde suç, gizem, gerilim, polis işlemleri ve adli tıp alt türlerine ayrılan çok sevilen bir edebiyat türü. Listedeki yazarlardan kaçını okudunuz ve hangileri en sevdiğiniz yazarlar ve kitaplar?

Bakınız: En iyi polisiye yazarları ve kitapları (40 yazar ve roman listesi) - 1

Bakınız: En iyi polisiye yazarları ve kitapları (40 yazar ve roman listesi) - 2

5. En iyi bilim kurgu kitapları (25 bilim kurgu romanı/serisi listesi)



En iyi bilim kurgu kitapları (25 bilim kurgu romanı/serisi listesi)


Benim sevdiğim ve her kitabı sürükleyici olan bir tür varsa o da bilim kurgu edebiyatıdır. Aşağıda “en iyi fantastik kitaplar” listesi var. Bu listedeki bazı serilerin ya hiç Türkçe’ye çevrilmediğini ya da sadece birkaç kitabın çevrilerek devamının gelmediğini görmüştüm. Bilim kurgu kitapları konusunda ise durum farklı. Bu listede yer alan kitap ve serilerin neredeyse tamamı Türkçe’ye çevrilmiş. Bu da Türk toplumu olarak bilim kurgu sevdiğimiz ve okuduğumuz şeklinde yorumlanabilir.

Bu arada kitapların Türkçe çevirisinden bahsetmişken özellikle bilim kurgu kitapları denilince İthaki Yayınları bu konuda açık ara önde. Öyle ki bu listede yer alan kitapların neredeyse yarısı İthaki tarafından basıldı. Listede dikkat çeken bir diğer yayınevi ise Altıkırkbeş (6:45) Yayınları.

Bakınız: En iyi bilim kurgu kitapları (25 bilim kurgu romanı/serisi listesi)

6. En çok okunan kitaplar - Dünya ne okuyor?


En çok okunan kitaplar - Dünya ne okuyor?


Dünya genelinde insanlar ne okuyor diye hiç merak ettiniz mi? Goodreads sitesinin verileri üzerinde, buradaki kullanıcıların en çok okuduğu, yorumladığı, incelediği ve puan verdiği kitaplardan bir liste. Goodreads bir ülke ile değil tüm dünyaya hitap eden bir kitap severler platformu olduğu için de buna dünyada en çok okunan kitaplar listesi diyebiliriz.

Bakınız: En çok okunan kitaplar - Dünya ne okuyor?


7. En çok okunan kitaplar - Türkiye ne okuyor?


En çok okunan kitaplar - Türkiye ne okuyor?

Okumak için yeni bir kitap ararken, başkalarının ne okuduğunu merak eder ve ne okuyacağımıza karar verirken bunları göz önüne alırız. Türkiye’de en çok okunan kitapları hangileri olduğunu öğretmek için 1000kitap sitesine başvurarak bu liste hazırlandı. 

Bakınız: En çok okunan kitaplar - Türkiye ne okuyor?


8. Rus edebiyatı okumaları: Okuduğum, okunacak ve önerilen kitaplar


Rus edebiyatı okumaları: Okuduğum, okunacak ve önerilen kitaplar


Bir az da klasikler okuyayım diyenler için bir kitap önerisi listesi bu. Klasikler deyince en çok da Rus edebiyatı akla geliyor. İşte size Rus edebiyatının en ünlü yazarlarından kitap önerileri. Dostoyevski, Puşkin, Gogol, Tolstoy, Turgenyev…

Bakınız: Rus edebiyatının en ünlü beş isminden kitap önerileri


9. Ölmeden Önce Okumanız Gereken 1001 Kitap


Ölmeden Önce Okumanız Gereken 1001 Kitap


“Ölmeden Önce Okumanız Gereken 1001 Kitap” bir kitap ismi. Bu kitabın benim en beğendiğim yanı, çok farklı ülke ve kültürlerden kitapları bir araya getirmesi. Size dünyanın her yerinden yazar ve kitap önerisi sunuyor. Ben de bu 1001 kitaptan hangilerini okudum diye bakarken 40’ten biraz fazla sayıda kitabı okuduğumu fark ettim. İşte, bu 40 kitabı, bir liste halinde aşağıda hem kendi görüşlerim, yorumlarım hem de kitaba katkı sağlayanların görüşlerinden alıntılar yaparak sıralayacağım.

Bakınız: Ölmeden Önce Okumanız Gereken 1001 Kitap


10. En popüler ve en çok okunan fantastik kitaplar (20 roman/seri listesi)


En popüler ve en çok okunan fantastik kitaplar (20 roman/seri listesi)


Hangi kitapların en çok okunduğu da okurların merak ettiği bir husus. Listeyi hazırlarken Goodreads sitesinin verilerini temel aldım. Ayrıca seri kitaplarda genellikle serinin ilk kitabı en çok okunan ve puanlanan kitap oluyor. Listede de yazar adından sonra kitabın ismi ve parantez içinde de serinin ismi yer alıyor. Devamında ise kitabın beş üzerinden aldığı puan, kaç kişinin okuyup puan verdiği ve inceleme / yorum yazdığı bilgisi bulunuyor.

Kitap önerisi listesi: En popüler ve en çok okunan fantastik kitaplar (20 roman/seri listesi)

11. Dünyanın en iyi üniversitelerinde öğrencilere okutulan romanlar



Dünyanın en iyi üniversitelerinde öğrencilere okutulan romanlar


Başlıkta sadece roman ifadesini kullandım. Ancak doğrusu “edebi eserler” olmalı. Yani roman, hikâye, öykü, uzun öykü, novella, oyun, tragedya, komedya, destan ve şiir olması gerekiyor. Tabii bütün bunları başlığa sığdıramadığım için sadece roman demekle yetindim. Ancak dünyanın en iyi üniversitelerinde okutulan edebi eserler listesinde romanlar çoğunlukta olsa da saydığım bütün bu edebiyat türleri mevcut.

Okuma önerisi: Dünyanın en iyi üniversitelerinde öğrencilere okutulan romanlar


12. 2018’de film uyarlaması çıkmadan okumanız gereken 10 kitap



2018’de film uyarlaması çıkmadan okumanız gereken 10 kitap


Eğer bir kitabın film uyarlaması yapılmışsa önce kitabı mı okunur, yoksa filmi mi izlenir? Bu soruyu geçenlerde “Okuduğum kitaplar ve film uyarlamaları” başlıklı yazımda sormuştum. Genel itibariyle gelen cevaplar arasında “önce kitap, sonra filmi” diyenler ağırlıktaydı. 

Eğer siz de filminden önce kitabını okumak isteyenlerdenseniz, 2018’de film uyarlaması çıkmadan önce okumanız gereken 10 kitaplık bir liste şöyle:

2018’de film uyarlaması çıkmadan okumanız gereken 10 kitap


13. Tüm zamanların en iyi distopya romanları (20 kitap)



Tüm zamanların en iyi distopya romanları (20 kitap)


Listede George Orwell’in “1984”ü ve Aldous Huxley’in “Cesur Yeni Dünya”sı gibi distopya edebiyatının klasik eserleri ile birlikte, Suzanne Collins’in “Açlık Oyunları” ve Veronica Roth’un “Uyumsuz” serileri gibi yeni çıkan ve filmlerinden dolayı çok popüler olan genç yetişkin distopya romanları da yer alıyor. Distopya sevenler listeden kaç kitabı okuduğuna bakarak, daha hangilerini okuyacağına karar verebilir.

Kitap önerileri: Tüm zamanların en iyi distopya romanları (20 kitap)


14. Okumanız gereken 100 kısa roman / uzun öykü (novella)



Okumanız gereken 100 kısa roman / uzun öykü (novella)


“Bu kitap da bitti. Şimdi ne okuyayım? Ne çok uzun olsun, ne de çok kısa.” diyenler için bir kitap listesi bu. Bazıları buna “Bir oturuşta okuyup bitireceğim” kitaplar da diyebilir. Bu tür kitaplara İngilizce “novella” diyorlar. Türkçeye ise kısa roman ya da uzun öykü şeklinde aktarılıyor. İşte, size kısa ama muhteşem diyebileceğiniz kitaplardan oluşan bir liste:

Kitap tavsiyesi listesi: Okumanız gereken 100 kısa roman / uzun öykü (novella)


15. Amerikan üniversitelerinde öğrencilere en çok okutulan 101 kitap



Amerikan üniversitelerinde öğrencilere en çok okutulan 101 kitap


Amerikan üniversitelerinde öğrencilere en çok hangi kitaplar okutuluyor diye merak ediyorsanız bu listeyi inceleyin. Listede sadece bilimsel ya da alanla ilgili kitaplar bulunmuyor. Ayrıca edebiyat, roman, şiir türü kitaplar da var. Mesela, ABD’de üniversitelerin öğrencilerine en çok okuttuğu kitaplar arasında ilk 10’da Mary Shelley’in korku türü roman olarak bilinen “Frankenstein” var.

Yine Platon, Aristoteles, Homeros gibi Yunan klasikleri de listenin başında yer alan kitaplar. Dünya klasikleri arasında ise ilk sıralardan John Milton’un Kayıp Cennet’i, Shakespeare’in Hamlet’i gibi romanlar dikkat çekiyor. Listede Edward Said’in Şarkiyatçılık’ı Karl Marx’ın Kapilat’i, Thomas More’un Utopia ve Sartre’nin Varoluşçuluk’u gibi bilim ve düşünce dünyasına damga buran kitaplar da var.

Okunması gereken kitaplar listesi: Amerikan üniversitelerinde öğrencilere en çok okutulan 101 kitap


16. Uzayla ilgili okumanız gereken 100 kitap



Uzayla ilgili okumanız gereken 100 kitap


Uzay, gezegenler, güneş sistemleri. Kısacası dünyamız dışındaki uzayı merak edenler için bir kitap listesi. Hem popüler bilim hem de bilim kurgu kitapların yer aldığı bir kitap önerisi ve okuma listesi. Listede bilim kurgu edebiyatının önemli isimlerinden H. G. Wells’in “Dünyalar Savaşı” kitabının yanı sıra şimdiye kadar üç defa sinemaya uyarlanan Polonyalı yazar Stanislaw Lem’in “Solaris”i de var. Birçok yeni çıkan kitapla birlikte Isaac Asimov ve Ray Bradbury gibi yazarların da eserleri listede yer alıyor.

Kitap önerisi listesi: Uzayla ilgili okumanız gereken 100 kitap


17. 21-ci yüzyılın en iyi romanını okudunuz mu?



21. yüzyılın en iyi romanını okudunuz mu?


İngiliz televizyonu BBC Culture, kitap eleştirmenlerine sorarak 21. yüzyılın şimdiye kadarki en iyi romanını belirlemek için anken yapmıştı. 2015 yılında yapılan ankette ilk 20’de Zadie Smith, Hilary Mantel ve Ian McEwan’ın gibi yazarların kitapları yer alıyor.

Kitap tavsiyeleri: 21. yüzyılın en iyi romanını okudunuz mu?


18. BBC’den en iyi 100 İngiliz romanı listesi



BBC’den en iyi 100 İngiliz romanı listesi


BBC birkaç yıl önce “en iyi 100 İngiliz romanı listesi” hazırlamıştı. Listede yer alan kitapların İngiliz edebiyatının yapı taşları olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca bu kitapların çoğu dünya klasikleri olarak da bildiğimiz kitaplar. İngiliz edebiyatı ve dünya klasiklerinden kitap önerileri arayanlar için güzel bir liste.

Kitap listesi: BBC’den en iyi 100 İngiliz romanı listesi


19. Vladimir Nabokov’a göre 20. yüzyılın “en iyi romanları”



Vladimir Nabokov’a göre 20. yüzyılın “en iyi romanları”


Vladimir Nabokov, çağdaş klasikler arasında yer alan yazarlardan biri. Lolita eserini okumasanız bile en azından ismini duymuşsunuz. Konusu tartışmalara yol açan ve bazı ülkelerde yasaklanan, ama yazım tarzı ile bir yenilik getiren bir roman. Nabokov da bir röportajı sırasında hangi kitapların “20. yüzyılın en iyi romanları” olduğunu sıralıyor.

İşte, söz konusu kitap listesi: Vladimir Nabokov’a göre 20. yüzyılın “en iyi romanları”

20. Görsel şölen sunan dünyanın en güzel 16 kütüphanesi 


Dünyanın en güzel ve büyülü kütüphanelerini merak ediyorsanız bu listeye göz atın.

Next Post Previous Post
2 Comments
  • Aleyna
    Aleyna 7 Mart 2021 12:36

    beğendim

    • Cavanşir Gadimov
      Cavanşir Gadimov 10 Nisan 2021 12:48

      Faydalı olduğuna sevindim. İyi okumalar.

Add Comment
comment url

Benzer yayınlar