Kitap yorumu: Patrick Rothfuss - Sessizliğin Müziği

Kitap yorumu: Patrick Rothfuss - Sessizliğin Müziği


Patrick Rothfuss’un “Sessizliğin Müziği” başlıklı kısa romanı (novella), Kralkatili Güncesi fantastik serisindeki bir karakterin dünyasını anlatıyor. Bu karakterin ismi Auri. Bu karakteri garip, tatlı ve çatlak bir kız olarak tanımlayabiliriz. 

Kralkatili Güncesi serisinden Auri’nin öyküsü

Sessizliğin Müziği, Auri’nin öyküsünü anlatıyor. Tabii eğer Kralkatili Güncesi romanlarını okumadıysanız Auri kim diye sorabilirsiniz. Bundan dolayı da kitabın en başında yazar okuru uyarıyor. Eğer serinin Rüzgârın Adı ve Bilge Adamın Korkusu romanlarını okumadıysanız bu kısa romanı anlamlandırmada güçlük geçebilirsiniz. 

Bakınız: Patrick Rothfuss - Rüzgarın Adı

Bakınız: Patrick Rothfuss - Bilge Adamın Korkusu

Auri, Kralkatili Güncesi serinin ana karakteri Kvothe’nin sempati (bir tür sihir), simya gibi şeylerin öğretildiği üniversitede tanıştığı bir kız. Daha doğrusu üniversitenin kimsenin girmediği, kimsenin bilmediği Şeyaltı ismi verilen yerinde gözlerden ırak yaşayan garip ve tatlı kızdır Auri. 

Bu Şeyaltı ismi verilen yer, üniversitenin altındaki tüneller, kimsenin kullanmadığı mahzenler ve odalardan oluşuyor. Bazen birkaç kat aşağıya kadar inebiliyor. Kvothe de zaman zaman bu tünelleri kullanıyor. Seriyi okuyanlar hatırlayacaktır.

Patrick Rothfuss - Sessizliğin Müziği – Konusu

Rothfuss’un romanlarını okuyanlar, bu ürkek, garip ve yeraltında herkesten uzakta yaşayan çatlak kızın nasıl yaşadığını, yer altında karanlıkta nasıl geçindiğini merak etmiştir. Bu kısa roman da bu merakı gideriyor ve Auri’yi daha fazla tanıtıyor. Tabii bu karakter ile ilgili okurun aklında oluşabilecek tüm soruları cevaplamıyor. 

Auri aslında kızın adı değil. Kvothe, ismini bilmediği ve çok ürkek olan bu kıza bir isim takar ki kız da onu beğenir. Zaman zaman da onu ziyaret eder. Kıyafet, yiyecek, içecek bir şeyler getirir. Auri de Kvothe’nin lavta çalmasını dinler. Böyle bir arkadaşlık var ikisi arasında. Tabii kız çok ürkek olduğu için de çok kırılgandır bu arkadaşlık. Kvothe de bundan dolayı çok hassas davranıyor ve onun hoşlanmayacağı şeyleri sormamaya veya söylememeye dikkat ediyor. 

Sessizliğin Müziği ise Auri’nin Şeyaltı’ndaki altı gününü anlatıyor. Auri uyanıyor ve o günkü ruh haline göre bu yer altı odaları ve tünellerinde bir şeyler yapıyor. Bazen keşfe çıkıyor. Bazen bir şey topluyor. Bazen de Şeylerin Üstü’ne çıkıyor. 

Kitap yorumu: Patrick Rothfuss - Sessizliğin Müziği
Kitapta yer alan ve Auri'yi gösteren resimlerden bir örnek


Auri biraz çatlak. Bu kız neden yeraltında yaşıyor, kimdir bilinmez. Kvothe’nin tahminine göre üniversitedeki sempati ve simya gibi eğitimler sonucu bu hale gelmiştir. Bu haliyle özel biri diyebiliriz. 

Auri’nin bir özelliği ise yaşadığı yer altındaki sığınağındaki eşyalar ile bir bağ kurması. Bir tür şeylerin kalbi ile iletişim kuruyor. Tabii normal bir insan için onu yaptığı şey delice olabilir. Şeyaltı’ndaki her oda, koridor ya da tünelin ise özelliğine göre bir ismi var. Auri’nin eşyalar ile nasıl bir etkileşimi olduğunu aşağıdaki alıntı daha iyi anlatacak:

“Oradan ayrılmadan önce Kabuk’taki pirinç çarka tekrar göz attı. Fakat hayır. Çark eğer gelmek isteseydi Uğrak’ta kalmakla yetinmesi gerekirdi. Mağrur şey, ne olacak. Gam’a gittiğinde, aynayı huzursuz hatta tedirgin bulmak Auri’yi şaşırttı. Güne tekin bir başlangıç yapıldığı söylenemezdi. Yine de sadece bir ahmak böyle bir şeyi bilerek görmezden gelirdi. Ve Auri ahmak falan değildi.

Hem zaten ayna uzun zamandır buralarda olduğu için Auri onun huyunu suyunu iyi biliyordu. Ayna yer değiştirmek istiyordu ama önce sakinleştirilmesi lazımdı. Teselli edilmesi. Gönlünün alınması. Üstü örtülmeliydi.” (s. 50)

Tabii çatlak olabilir ama aynı zamanda yetenekli bir kızdır. En başta tek başına yeraltında yaşıyor. Onun dışında Auri’nin içyağından kendisi için kokulu sabun yaptığını görüyoruz. Kendisini ziyarete gelecek Kvothe için de mum hazırlıyor. Üniversitede gördüğü eğitimden edindiği bilgileri kullanıyor. 

Sonuç olarak Auri, Kralkatili Güncesi serisinin ilgi çeken bir yan karakteri. Seriyi okuyan ve bu karakteri merak edenlerin beğeneceği bir öykü.

Kitap önerileri: En iyi fantastik kitaplar (25 fantastik roman serisi listesi)

Kitabın yazılmasının öyküsü

Patrick Rothfuss, kitabın sonunda Auri’nin öyküsünü nasıl yazdığını anlatıyor. Az önce “beğeneceğiniz bir öykü” dedik ama bazıları bu kitabı beğenmeyebilir. Rothfuss da bu kitabın herkesin beğenebileceği türden olmadığını belirtiyor. Şöyle diyor:

“Fakat şöyle bir durum söz konusuydu. Ben öyküyü sevmiştim. Garipti, hatalıydı, karmakarışıktı ve güya bir öykünün ihtiyacı olan çoğu şeyden yoksundu. Ama tüm bunlara rağmen görevini yerine getiriyordu. Yalnızca Auri ve Şeyaltı hakkında pek çok şey öğrenmekle kalmıyordum, aynı zamanda öykü kendince bir hoşluğa sahip olduğunu da görüyordum.” (s. 176)

Sonuç itibariyle Kralkatili Güncesi sevenler için ek bir okuma diyebiliriz. Goodreads sitesi, Sessizliğin Müziği kitabını “Kralkatili Güncesi 2.5” olarak tanımlamış. İkinci kitaptan sonra yayımlanan bir yan novella. Tabii serideki ana öykü ile ilgili burada bir şey bulamazsınız. Bu Auri’nin ve Şeyaltı’nın öyküsüdür. 

Kitap yorumu: Patrick Rothfuss - Sessizliğin Müziği


Patrick Rothfuss

Sessizliğin Müziği

Özgün adı: The Slow Regard of Silent Things

İllüstrasyonlar: Nate Taylor

Çev: Cihan Karamancı

İstanbul

2015

179 sayfa.

Next Post Previous Post
2 Comments
  • ışınonur
    ışınonur 10 Mayıs 2021 16:11

    Serinin ikinci kitabını okuyorum, Auri çok sıradışı. İlgimi çekti kitap:)

    • Cavanşir Gadimov
      Cavanşir Gadimov 11 Mayıs 2021 17:48

      İyi okumalar

Add Comment
comment url

Benzer yayınlar