Rövşen Abdullaoğlu - Zor Olsa da Hayat Devam Ediyor

Kitap incelemesi: Rövşen Abdullaoğlu - Zor Olsa da Hayat Devam Ediyor


Hayat bir döngü gibidir. İnişleri ve çıkışları olan bir döngü. Her inişin bir çıkışı, her çıkışın da bir inişi vardır. Hayatın bu inişler dediğimiz kısımlarında sıkıntılı dönemler yaşar, çeşitli zorluklar ve can sıkıcı olaylar ile karşılaşırız. Bu kitap da bahsettiğimiz böyle dönemlere odaklanıyor, zorluklara, sorunlara, sıkıntılara rağmen hayatın devam ettiğinden bahsediyor. Ayrıca bunlara nasıl bir anlam verebileceğimize de değiniyor.

Azerbaycanlı yazar ve psikolog Rövşen Abdullaoğlu, Destek Yayınları’nın Motivasyon Psikolojisi Kitapları serisinden çıkan “Zor Olsa da Hayat Devam Ediyor” isimli bu kitabında, sıkıntılarla yüzleşen insanlar için bir çıkış yolu sunuyor diyebiliriz. Bunu yaparken aynı zamanda gerçek hayattan ilham verici hikâyeler ile bir zorluğun aslında bir son değil de daha iyi bir şeyin başlangıcı olabileceğine de dikkat çekiyor. Yazarın bu sıkıntılar için kullandığı kilit sözcükler “hikmet ve fayda”. Bunların ne olduğuna bakalım.

Kitap incelemesi: Rövşen Abdullaoğlu - Zor Olsa da Hayat Devam Ediyor


İlk önce bir zorluk ve sıkıntı ile karşılaşan bir insan nasıl hisseder? Ruh hali oldukça düşük olur ve sürekli kaybettiğini düşünme duygusu ruhsal açıdan daha fazla zayıflamasına sebep olur. Aslından önemli olan da bu psikolojik başarısızlık durumunu atlatmak. Kitapta bunu yapabilen ve çok zor durumların üstesinden gelen insanların ilham verici öyküleri var. Bunlardan önce yazarın bir zorlukla karşılaşan insanı nasıl tanımladığına, resmettiğine bakalım.

“Demek ki şu anda başarısız olmanın nedeni şanssız ve zayıf olman değil, orası kesin. Asıl neden, eskiden sahip olduğun ruhsal özellikleri kaybetmendir. Emin ol ki sık sık yenilgiye uğrayan başarısız insanların zavallılığının sebebi fiziksel zayıflıkları veya sosyal açıdan yetersiz olmaları değil, ruhsal zayıflıkları, gelişmelerini sağlayan hiçbir hedeflerinin ve planlarının olmamasıdır. Hayatta çeşitli zorluklarla karşılaştığımızda başarısızlık duygusuna kapılırız, korkularımıza esir olur, özgüvenimizi kaybederiz. Bu da hem irademizi hem şevkimizi felce uğratır.” (s. 20-21)

Kitabın ilk sayfalarında yazar hakkında kısaca bilgi veriliyor. Rövşen Abdullaoğlu’nu tanımlayan ilk kelimeler arasında “filozof, Doğu bilimci ve psikolog” ifadesi yer alıyor. İşte, bundan dolayı insanların karşılaştığı zorluk ve sıkıntıları anlatırken, psikolojide kullanılan “şekil ve zemin” kavramlarına başvuruyor.

Bu bir olaya bakış açısıyla ilgili. Bir şeye odaklandığınızda çevresindeki diğer şeyleri görmezsiniz. Sıkıntılı dönemler de böyledir. İnsanlar bunlara o kadar odaklanıyor ki daha önemli şeyleri kaçırabiliyorlar.

“Şekil ve zemin bakımından ele alırsak: Karşılaştığımız olayların olumsuz yönlerine odaklandığımızda olumlu yönler zemine çekilir ve görüş açımızın dışında kalır. Şekle dönüşen olumsuz düşünceler baskın hale gelerek bizde olumsuz duygular uyandırır. Olumsuz duygular hayatımızı ve yaşam koşullarımızı etkiledikçe giderek kötümser duygulara kapılırız. En küçük sıkıntılar bile gözümüzde büyür, aşılmaz bir dağ gibi gelir.” (s. 34)

Benzer kitap incelemesi: Richard Bach - Martı Jonathan Livingston

İlham veren başarı öyküleri


Bir okur olarak kitabın benim için en dikkat çeken kısmı, yazarın ilham veren başarı öykülerine de yer vermesi. Bu başarı öyküleri aslında bir zorluk, sıkıntı ve başarısızlık ile başlıyor. Ancak olayları yaşayan kişiler hiçbir zaman pes etmiyor, çalışıyor ve çabalıyor. Sonuçta da bugün bu olaylar ve gerçek yaşam öykülerinden “ilham verici başarı hikâyeleri” diye bahsedebiliyoruz.

Bu gerçek yaşam öykülerinden biri Orison Swett Marden’e ait. Zor koşullarda dünyaya gelir, öksüz kalır, okur, çalışır ve çabalar ve bir oteller zincirine sahip olur. Ancak bir gün bunların hepsini kaybeder. Bu sefer kitap yazarak yaşamını kazanmaya çalışır. Tam da ilk kitabını bitirince yanan ev ile birlikte yazdıkları da küle döner. Yine pes etmez ve sonuçta bugün baktığımızda başarılı olduğunu görüyoruz.

Kitap incelemesi: Rövşen Abdullaoğlu - Zor Olsa da Hayat Devam Ediyor
Orison Swett Marden (solda) ve Edison Miranda (sağda)

Kitaptaki başka bir başarı öyküsü boksör Edison Miranda’ya ait. Annesi tarafından birincisi bir aylıkken iki defa terk edilen bir çocuktu. Küçük yaşta yalnızlık, sıkıntının ne olduğunu öğrenir. Çeşitli işlerde çalışır, sokaklarda yaşar. Ancak bugün adından söz ederken, “Kolombiyalı profesyonel boksör” ifadesi kullanılıyor. Pes etmeden çalışmış, çabalamış ve tüm zorlukların üstesinden başarıyla gelmesini bilmiştir.

Hikmet ve fayda


Kitapta insanların karşılaştığı zorluklar ve sıkıntılarla ilgili birçok konuya değiniliyor. Ancak sonuç itibariyle her sıkıntının bir anlamı olduğu, bir hikmet ve faydaya sahip olduğu vurgulanıyor. Yazar bunları anlatırken zaman zaman Kuran’dan ayetler ve çeşitli hadislere de başvuruyor. Ayrıca önemli bir husus da şu: Her bir zorluk ve sıkıntı aslında bizi daha güçlü yapıyor. İleride bu zorlukların bize kazandırdığı faydalar var. Ayrıca her bir şeyin de bir hikmetli yönü bulunuyor.

Yazar Rövşen Abdullaoğlu şöyle açıklıyor: “Güçlüklerin hayatın ta kendisi olduğunu bilmeniz gerekir. Hayatı sıkıntısız hayal etmek imkansızdır. Bazı psikologlara göre zorluklar bizim fiziksel ve ruhsal gelişimimiz için gereklidir. Onlar olmazsa insan kendi gelişimini sürdüremez, Joseph’in kelebeği (kitaptaki başka bir gerçek öykü) gibi kusurlu olur.” (s. 181)

Aslında insanın şikayet ettiği, olmamasını istediği zorluk ve sıkıntılar onun gelişiminin bir parçası. Bir insanın zorluk, sıkıntı ve fedakarlık yapmadan bir başarıya ulaşması düşünülemez. İşte zorluk ve sıkıntıların anlamı da bundan ibaret.

“Yaradan kuluna bela gönderdiğinde, işlerini zorlaştırdığında, bir şeyini elinden aldığında bunda muhakkak bir hayır vardır. İrademiz dışında gerçekleşen bütün işlerde bir fayda, uygunluk ve hikmet gizlidir. Bu yüzden de senin karşına çıkardığı şeylere güzel bir şekilde sabret!” (s. 209)

Yazar aynı zamanda sıkıntı ve zorluklar ile ilgili şöyle güzel bir benzetmede bulunuyor. Bir şey aldığımız zaman bir para harcarız. Eğitim için para öderiz. Doktora gider yine hastaneye para verir. Ya da gelir elde etmek için bir işe ya da bankaya para yatırırız. Kimse niye bu parayı harcadım ya da yatırdım demez. Çünkü karşılığında daha faydalı bir şey alıyor ya da daha fazla para kazanacak. İşte, maddi zararlar ve sıkıntılar da elde edilecek daha güzel şeyler için ödenen bedeller gibi. Gelecek güzel günlerin sermayesi de bunlar.

Benzer kitap yorumu: L. N. Tolstoy - İvan İlyiç'in Ölümü

Genel olarak sıkıntılı dönemlerden geçen insanlara yaşadıklarını anlama ve huzur bulamalarına yardım edebilecek bir kitap olarak tavsiye edebiliriz.

Son olarak yazar ile ilgili de bilgi verelim. Motivasyon kitapları dışında yazarın bir de psikolojik romanları da var ki çok satanlar listelerinde yer alan ve ilk baskıları hemen tükenen kitaplar olarak dikkat çekiyor.

Kitap incelemesi: Rövşen Abdullaoğlu - Zor Olsa da Hayat Devam Ediyor
Rövşen Abdullaoğlu
Zor Olsa da Hayat Devam Ediyor
Destek Yayınları
İstanbul
2019
271 sayfa.







Next Post Previous Post
No Comment
Add Comment
comment url

Benzer yayınlar