Kitap yorumu: C. S. Lewis - Aslan, Cadı ve Dolap (Narnia Günlükleri - 2. Kitap)

Kitap yorumu: C. S. Lewis - Aslan, Cadı ve Dolap (Narnia Günlükleri - 2. Kitap)


“Aslan, Cadı ve Dolap”, İngiliz yazar Clive Staples Lewis’in yedi kitaplık Narnia Günlükleri serisinin yayımlanan ilk kitabı. Ancak daha sonra yapılan kronolojik sıraya göre bu kitap serinin ikinci kitabı. Aynı zamanda serinin en popüler ve en çok okunan romanı.

İlk defa 1950 yılında yayımlanan bu kitap, okuru fantastik yaratıklar, mitolojik canlılar ve konuşan hayvanların olduğu Narnia isimli bir dünyaya götürüyor. Kitap en başta iyi ve kötü arasındaki mücadeleyi konu ediniyor. Ana karakterler ise dört çocuk.

Kitap yorumu: C. S. Lewis - Aslan, Cadı ve Dolap


Kitap okuru İkinci Dünya Savaşı yıllarını yaşayan İngiltere’ye götürüyor. Londra’nın bombalanmaya başlaması üzerine aileler çocuklarını kırsal bölgelerdeki akrabaları ya da yakınlarının evlerini gönderiyor. Peter, Susan, Edmund ve Lucy de yaşlı bir profesörün kırsaldaki evine gönderiliyor. Ev ise eski, tarihi ve çok büyük.

Çocuklar evde oynarken bir gün boş bir odada bir dolap bulurlar. İşte, bu dolap çocukların daha sonra keşfedeceği Narnia isimli fantastik bir dünyaya açılan kapı. Bu dünyayı ilk önce çocuklardan en küçüğü olan Lucy keşfeder. Ardından ise Edmund. Tabii sonra hep beraber bu dünyaya uzun yıllar sürecek bir yolculuk yaparlar.

Çocuk kitapları önerisi: Carlo Collodi - Pinokyo

Kitap yorumu: C. S. Lewis - Aslan, Cadı ve Dolap (Narnia Günlükleri - 2. Kitap)


Ama ilk önce hepsi Lucy’nin görüp de geri geldiği ve anlattığı bu fantastik dünyaya şüphe ile yanaşır. Lucy’nin hayal gördüğünü düşünürler. Lucy ısrar ettikçe ise bu “yalanlarına” son vermesi için ona daha fazla baskı yaparlar. Hatta en son durumu profesöre de anlatırlar. Aldıkları cevap ise onları şaşkına çevirecek. Çünkü profesör açık bir şekilde bir şey söylemese de üstü örtülü olarak Lucy’nin böyle fantastik bir dünyaya gitmiş olabileceğini ima eder.

“Yetişkin birinin Profesör gibi konuşacağını rüyasında görse inanmazdı ve ne düşüneceğini bilmiyordu. 
“Mantık!” dedi Profesör mırıldanarak. “Okullarda neden mantık öğretmiyorlar ki? Yalnızca üç olasılık var. Kız kardeşiniz ya yalan söylüyor, ya deli, ya da doğruyu söylüyor. Onun yalan söylemeyeceğini biliyorsunuz. Deli olmadığı da açıkça görülüyor. Bu durumda aksine deliller olmadıkça onun doğru söylediğini kabul etmek zorundayız.”

Fantastik dünya Narnia


Tabii Peter, Susan, Edmund ve Lucy, hepsi birden kendisini Narnia’da bulur. Bir dizi olay, onları dolaba girmeye zorlar. Sanki misafir oldukları ev onları oraya yönlendirir ve Narnia’ya gitmelerini ister. Sonunda dördü de birden Narnia’nın gerçek olduğunu, ziyaret ederek görürler.

Narnia ise fantastik bir ülke. Burada hayvanlar konuşuyor. Ayrıca bir dizi fantastik ve mitolojik canlılar da var. Bir zamanlar “Aslan” isimli bir aslan tarafından kurulmuş bir ülke. Yazarın kitabındaki önemli bir karakter için Türkçe “Aslan” demesi de ilginç.

Kitap önerileri: En iyi fantastik kitaplar (25 fantastik roman serisi listesi)

Kitap yorumu: C. S. Lewis - Aslan, Cadı ve Dolap (Narnia Günlükleri - 2. Kitap)


Bu fantastik ülke Narnia’nın en büyük özelliği, kurulmasından sonra Beyaz Cadı tarafından ele geçirilmesi. Cadı ise büyüleri ile Narnia’yı sürekli kış mevsiminde tutuyor. Burada yaşayan canlılar arasında ise sürekli bir korku var. Ama yine de cadıya karşı gelenler de bulunuyor. Kısacası iyi ile kötünün bir mücadelesi söz konusu.

C. S. Lewis “Aslan, Cadı ve Dolap” kitabını İkinci Dünya Savaşı’nın bitmesinden birkaç yıl sonra yazdı. Tıpkı Narnia’daki iyi ve kötünün savaşı gibi, Dünya da söz konusu dönemde iki gruba bölünerek tarihinin en büyük yıkımlarından birini yaşamıştı.

Çocuk kitapları önerisi: Samed Behrengi - Küçük Kara Balık

Aslan’ın dönüşü ve cadının sonu


Her ne kadar Beyaz Cadı bu fantastik ülkeyi hakimiyet altına alsa da burası hep böyle değildi. Narnia’nın geçmişi hakkında çok az şey biliyoruz. Ama Lucy ve kardeşleri buraya ayak basar basmaz bir kehaneti öğrenirler. Bir gün Narnia’ya “ademoğulları ve havvakızları” (insanlara böyle diyorlar) gelecek ve cadının sonu olacak. Ardından ise bu ademoğulları ve havvakızları, Narnia’da dört tahtın olduğu kalede tahta oturacak.

Bu kehanetler birbiri  ardına gerçekleşmeye başlar. İlk önce bir havvakızı olan Lucy ile tanışır bir Narnialı yaratık. Daha sonra Beyaz Cadı, Edmund’u görür ve kehaneti durdurmak için kardeşlerin hepsini ele geçirme planları yapar. Ardından ise herkesin beklediği gibi Aslan Narnia’ya gerir döner. Artık dört kardeşin Narnia maceraları, çeşitli şeylerle imtihanı başlar.

En iyi fantastik ve çocuk kitaplarından biri


Aslan, Cadı ve Dolap, en iyi fantastik ve çocuk/genç yetişkin kitaplarından biri olarak kabul ediliyor. 2005 yılında kitabın bir film uyarlaması da yapılmıştı. Her ne kadar kronolojik olarak ikinci kitap olsa da, yayımlanan birinci kitap olmasından dolayı seriye bu kitap ile başlamayı önerebiliriz.

Kitap yorumu: C. S. Lewis - Aslan, Cadı ve Dolap (Narnia Günlükleri - 2. Kitap)
C. S. Lewis
Aslan, Cadı ve Dolap
Narnia Günlükleri - 2. Kitap
Özgün adı: The Lion, the Witch and the Wardrobe
The Chronicles of Narnia
Çizimler: Pauline Baynes
Arama Sonuçları
Doğan Egmont Yayıncılık
İstanbul
2012
210 sayfa.

Çocuklar için film önerisi: Duygu yüklü bir aile filmi: Pete ve Ejderhası (Pete's Dragon - 2016)

Next Post Previous Post
6 Comments
  • MorMidye
    MorMidye 27 Mart 2020 20:38

    Okumadım ama filmini izleyip çok beğenmiştim. Gerçekten güzel bir dünya kurulmuş.

    • Cavanşir Gadimov
      Cavanşir Gadimov 28 Mart 2020 00:32

      Tam yedi kitaplık bir fantastik dünya hem de

  • ışınonur
    ışınonur 28 Mart 2020 10:42

    Seriyi yıllar önce yayladaki yazlığımızda okumuştum. Minderleri balkona koyup temiz hava ve yeşillikler içinde okuduğum güzel günler geldi aklıma :)

    • Cavanşir Gadimov
      Cavanşir Gadimov 28 Mart 2020 16:50

      Güzel günleri size hatırlattıysak ne güzel...

  • Beyda'nın Kitaplığı
    Beyda'nın Kitaplığı 28 Mart 2020 15:03

    Kitabını yakın zamanda okuyamam ama filmi varmış sanırım. Hafta sonu izleyeyim. Çok teşekkürler :)

    • Cavanşir Gadimov
      Cavanşir Gadimov 28 Mart 2020 16:51

      İyi seyirler o zaman.

Add Comment
comment url

Benzer yayınlar