Kitap yorumu: Stieg Larsson – Ateşle Oynayan Kız (Millennium Serisi 2. Kitap)

Fotoğraf: İsveç - Stockholm


İsveçli yazar Steig Larsson’un Ateşle Oynayan Kız romanı, Millennium Serisi’nin ikinci kitabı. Hem serinin hem de yazarın ilk kitabı Ejderha Dövmeli Kız, etkileyici bir konuya ve sürükleyici bir anlatıma sahip. Bundan dolayı okurda ister istemez ikinci kitaba karşı büyük merak uyanıyor.

Bu seri, yazarın ölümünden sonra yayımlandı. Kendisi de ana karakteri gibi bir gazeteci olan yazar, kalp krizi geçirmeden önce üçlemesini bitirmişti. Larsson romanlarında birden fazla konuyu birlikte işliyor. Genel olarak bu kitaplar bir polisiye, gerilim romanları. Ancak buna ek olarak yaşadığı toplumdaki sorunlara da dikkat çekmesi dolayısıyla birden fazla konu işliyor. Ejderha Dövmeli Kız kitap yorumunda buna değinmiştim.

Bakınız: Stieg Larsson – Ejderha Dövmeli Kız (Millennium Serisi 1. Kitap)

Stieg Larsson – Ateşle Oynayan Kız – Konusu

Ateşle Oynayan Kız romanında birden fazla cinayet işlenir. Bu cinayetlerin baş şüphelisi ise serinin ana karakterlerinden biri olan Lisbeth Salander. Kurbanlardan biri, diğer ana karakter Mikael Blomkvist’in hem ortağı olduğu hem de çalıştığı Millennium dergisi için bir yazı hazırlıyordu. Yazdığı bu yazı ile ilgili de olabilir cinayetler. Ama tüm deliller Lisbeth’e işaret ediyor. 

Serinin birinci kitabında daha çok Mikael Blomkvist öne çıkmıştı. Onun geçmişine kadar ayrıntılarıyla öğrenmiştik. Ama ikinci ana karakter diyebileceğimiz Lisbeth ile ilgili birçok gizem vardı. İşte, bu kitap bu gizemlere ışık tutuyor, Lisbeth’in geçmişinde yaşanan “felaketleri” anlatıyor. Lisbeth’in içine kapalı kişiliğinde bu olaylar büyük bir pay sahibi.

Lisbeth Salander’in hikâyesi

Kitap yorumu: Stieg Larsson – Ateşle Oynayan Kız (Millennium Serisi 2. Kitap)

Serinin ilk kitabında Lisbeth’in iyi bir hacker olduğunu öğrenmiştik. Onun dışında içine kapalı biri olduğunu biliyorduk. Bunların dışında pek bir şey bilinmiyordu. Aslında bu “ejderha dövmeli kızın” geçmişinde de büyük bir dram var. 

Larsson’un romanlarının birden fazla konuyu işlediği söylemiştik. Bu romanın cinayet çözme dışındaki ikinci konusu da Lisbeth’in geçmişi ile ilgili acı dolu öyküsü. Daha fazlasını söylemeyerek, keşfetmesi için okura bırakıyorum.

Kitap önerileri: En iyi polisiye yazarları ve kitapları (40 yazar ve roman listesi)

Romanın ikinci konusu: Seks ticareti, fuhuş, seks işçileri ve fahişeler

Serinin ikinci kitabı seks ticareti konusuna dikkat çekiyor. Özellikle kadınların nasıl istismar edildiğine dikkat çekiliyor. Burada da büyük bir dram var. Mikael’in Millennium dergisi de bu sefer bu konuyu işliyor. Öyle görünüyor ki yazarın ülkesi İsveç’te seks ticareti yasadışı. Ama yasalar bu durumu ortadan kaldırmak için yeterli değil. Kitaptaki bu paragraf da buna işaret ediyor.

"Seks ticaretine karşı gayet katı bir yasa çıkarmış bir hükümetimiz var, bu yasalara uyulup uyulmadığını denetlemekle yükümlü polislerimiz var, suçluları cezalandıracak mahkemelerimiz var. Suçlu diyoruz, çünkü yasalara göre İsveç'te seks hizmeti almak suç. Seks ticaretini ahlak dışı ilan edip, öfke kusan bir basınımız var. Yani yok, yok. Ama bütün bunlara rağmen, Rusya ve Baltık ülkelerinden adam başına en çok fahişe ithal eden ülkelerden biri İsveç."

Ateşle Oynayan Kız kitap yorumu

Yazar Steig Larsson, çok yönlü konusu olan romanlar yazmış diyebilirim. Bir yandan bir polisiye ve gerilim var. Diğer yandan ise çok önemli toplumsal sorunlara -kadına yönelik şiddet, seks ticareti ve sair- dikkat çekiyor. 

Buna ilave olarak 600’ü aşan sayfa sayısıyla kalın kitaplar olmalarına rağmen bir hafta sonu rahatlıkla okuyabileceğiniz romanlar. Çünkü çok sürükleyici ve elinizden bırakamayacağınız bir kurgusu var. Zaten bundan dolayı da son yılların çok okunan kitaplarından biri. Bu açıdan yazarın polisiye ve gerilim türüne yeni bir soluk getirdiğini de söyleyebiliriz.

Bakınız: Çok okunan kitaplar – Dünya ne okuyor?

Kitap yorumu: Stieg Larsson – Ateşle Oynayan Kız (Millennium Serisi 2. Kitap)


Stieg Larsson

Ateşle Oynayan Kız 

Millennium Serisi 2. Kitap

Özgün adı: Flickan som lekte med elden

Çev: Ali Arda

Pegasus Yayınları

İstanbul

2010

679 sayfa.

Next Post Previous Post
No Comment
Add Comment
comment url

Benzer yayınlar