Dav Pilkey - Kaptan Düşükdon

Dav Pilkey - Kaptan Düşükdon

Birkaç yıl önce Kaptan Düşükdon (2017) isimli bir film çıkmıştı. İlk bakışta çok beğenmemiştim. Ancak kızım çok beğenmiş ve birkaç defa da izlemişti. Yakın bir zamanda filmin aslında bir kitaptan uyarlandığını, kitaplarını gördüğümde öğrendim.

Amerikalı karikatürist ve çocuk kitapları yazarı Dav Pilkey’in “Kaptan Düşükdon” kitap serisi, yazarın en ünlü eserlerinin başında geliyor. En dikkate değer kısmı, hikâyenin içinde hikâye anlatımı olması diyebiliriz. Nasıl oluyor derseniz anlatalım.

Birincisi, yazarın kendisi size George ve Harold isimli iki çocuğun hikâyesini anlatıyor. Bu çocukların en büyük özelliği çok yazamaz olmaları. Bu yaramazlıkları, bazen limiti çok fazla aşabiliyor. Okulda yaptıkları ile de bu yönde kötü bir üne kavuşmuşlar. Çocukların başka bir özelliği ise yaratıcı yönlerinin olması. Biri hikâye yazmayı seviyor, diğeri ise bu yazılanlara uygun çizimler yapmayı. Sonuçta ortaya kendi yapımları olan çizgi romanlar çıkıyor.

Kaptan Düşükdon - Çocuk kitabı içinde çizgi roman


Kitap bir yandan okura George ve Harold’un hikâyesini anlatıyor, diğer yandan ise ana karakterler de kendi çizdikleri çizgi romanlarla okura çizgi roman şeklinde kendi kurmaca süper kahramanlarının başından geçenleri anlatıyorlar. Sonuçta bir çocuk romanının içinde bir de çizgi roman var. En büyük özelliği ise bu çizgi romanlar bir süre sonra gerçek oluyor ve yaramaz çocuklarımız da bu sefer dünya kurtarıcısı oluyorlar.

Bu çocukların yaratıcı yanlarının olması ile birlikte bir de ekstra yaramaz olmaları, aslında yazarın kendi hayatı ile de ilgili. Kitaplarda da bu konuda bilgi veriliyor. Yazarın kendisi de okuldayken tavır ve davranışlarında dolayı sık sık uyarı almış ve hatta ceza olarak oturduğu koridorda özel bir yeri bile varmış. İşte tam burada “Kaptan Düşükdon” çizgi romanlarını yazmaya başlamış.

İkinci kitabın sonunda şöyle deniliyor: “Dav Pilkey çocukken, öğretmenleri onun yaramaz ve davranış bozukluğuna sahip biri olduğunu ve ciddi bir şekilde tedavi edilmesi gerektiğini düşünüyorlardı.

Ceza odasında cümle yazmadığı zamanlarda, genellikle koridordaki özel sırasında otururken görülürdü. Orada vaktini, kendi yarattığı Süper Kahraman Kaptan Düşükdon’un çizgi romanını yazıp çizerek geçirirdi.

Kaptan Düşükdon hakkında bir kitap yayımlamak Dav’in en büyük hayaliydi. Bu hayal gerçek oldu... İkinci kez!” (s. 141)

“Kaptan Düşükdon” çocuk kitapları serisinin Türkçe’si Altın Kitaplar’dan çıktı. Kızım çizgi filmini çok sevdiği için de her gün biraz biraz serinin beş kitabını okuduk. Okuduğumuz kitapların isimleri şöyle:

Dav Pilkey - Kaptan Düşükdon


Dav Pilkey - Kaptan Düşükdon 1 - Bir Kahramanlık Romanı
Dav Pilkey - Kaptan Düşükdon 2 - Konuşan Tuvaletlerin Saldırısı
Dav Pilkey - Kaptan Düşükdon 3 - Dünya Dışından Gelen…
Dav Pilkey - Kaptan Düşükdon 4 - ve Profesör Paçalıdon'un Hain Planları
Dav Pilkey - Kaptan Düşükdon 5 - ve Külotkapan Kotu Kadın'ın İntikamı

Bu seride toplamda 10’dan fazla kitap var ve Türkçe’de de yukarıda ismini yazdıklarımdan fazlası yayımlanmış.

Bir uyarı


Şunu kabul etmek gerekiyor. Yazar Dav Pilkey güzel bir iş çıkarmış ve okuru hem eğlendiren hem de güldüren bir çocuk kitabı (büyükleri bile güldüryor). Ancak buna rağmen yine de bazı kısımlarında çocuklar için olumsuz davranışlar içeren kısımlar var. Ben şahsen kızıma bu kitabı okurken, kahramanlıkların bazı yaramazlıklarına güldükten sonra, “Bunlar komik ama iyi davranış, değil, böyle yapılmaz.” diyerek de uyarma, hatırlatma ihtiyacı duydum. Bu açıdan kitabı alan veliler ve okuyan çocukların buna dikkat etmesi gerekiyor.

Son olarak kitapla ilgili kısa bir araştırma yaptığımda, ABD’de bazı okullarda yasaklandığını öğrendim. Sebep olarak ise olumsuz davranışlar içermesinden ziyade, çocukları otoriteye karşı meydan okumaya teşvik etmesi gösteriliyor.

Dav Pilkey
Kaptan Düşükdon
Özgün adı: Captain Underpants
Altın Kitaplar


Next Post Previous Post
6 Comments
  • Camgüzeli
    Camgüzeli 6 Ekim 2019 22:23

    Bıçak sırtı bir kitap serisi o zaman.O dengeyi anlayamayacak çocuklar için zararı olur mu acaba :)

    • Cavanşir Gadimov
      Cavanşir Gadimov 22 Ekim 2019 20:35

      Dikkat etmekte fayda var tabii...

  • Beyda'nın Kitaplığı
    Beyda'nın Kitaplığı 7 Ekim 2019 12:26

    Oğlumun yaşı tutmaz zaten. Çok teşekkürler :)

    • Cavanşir Gadimov
      Cavanşir Gadimov 22 Ekim 2019 20:43

      Size de teşekkürler

  • EĞİTİM PINARI
    EĞİTİM PINARI 11 Ekim 2019 23:27

    Güzel bilgilendirmeler için çok teşekkür eder, sizi blogumdaki yazılarla ilgili değerlendirmeler yapmak üzere blogumda görmekten mutluluk duyarım. Çok teşekkürler.

    • Cavanşir Gadimov
      Cavanşir Gadimov 22 Ekim 2019 20:47

      Teşekkür ederim. Bloğunuzu ziyaret ettim ve bir yorum bıraktım.

Add Comment
comment url

Benzer yayınlar