Jeff Vandermeer - Yok Oluş (Southern Reach Üçlemesi 1)

Jeff Vandermeer - Yok Oluş (Southern Reach Üçlemesi 1)


Jeff Vandermeer’in “Yok Oluş” romanı, bir bilim kurgu, korku ve garip kurgu romanı. Aynı zamanda Southern Reach Üçlemesi’nin de birinci kitabı.

Okurken içinizi merak ve korku karışımı bir his kaplayacak. Zaten romanın ana karakteri de gittiği bir keşif görevinde sürekli bu korku ve bilimsel merak, öğrenme, bilme güdüleri arasında gidip gelecek. 2018 yılında kitabın filmi de yapıldı. Filmin fragmanını ilgi çekici bulduğum için ilk önce kitabını okumaya karar verdim. Şimdi kitabı okuduğuma göre artık filmini de izleyebilirim.

Jeff Vandermeer - Yok Oluş - Kitap Yorumu


2017 yılının sonunda bir liste hazırlamıştım. 2018 yılında çıkacak ve kitaplardan uyarlanan filmlerden oluşan bir listeydi. İşte, bu kitap da bu listede başı çekiyordu. Sonunda da okumuş ve yorumlamış oldum.

Daha fazlası - 2018’de film uyarlaması çıkmadan okumanız gereken 10 kitap

Kitapta dünyada ortaya çıkan garip bir bölgeden bahsediliyor. Ormanlık bir alanda, deniz kıyısında bir yer burası. Bu yere “X Bölgesi” adını vermişler. Burada garip olaylar oluyor ve hükümetler de burada ne olduğunu öğrenmek için alanında uzman kişilerden oluşan keşif ekipleri gönderiyorlar.

Buraya gelen bir ekip üyelerinden birinin anlatımından dinliyoruz olayları. On ikinci ekibin tamamı kadın ve biri psikolog, biri antropolog, biri haritacı ve sonuncusu da bir biyolog. Bize başından geçenleri anlatan ise biyolog. Sonuna kadar hiçbirinin ismini bilmeyeceğiz. Gittikleri yerin ismi X Bölgesi olduğu gibi bu ekip üyeleri de X kadınlardır. Bölgeye uygun olarak adları da yok. Biz de hep onları biyolog, antropolog gibi isimleri ile bileceğiz.

X Bölgesi’nde garip şeyler oluyor ve hükümetler de buradaki sırrı çökmek için buraya zaman zaman araştırma ekipleri gönderiyor. Ana karakterimiz biyolog, bu garipliklerden birini şöyle anlatıyor:

“X Bölgesi’ne gelen ikinci ekip üyelerinin silahlarla intihar ettiklerini ve üçüncü ekibin üyelerinin de birbirlerini vurduklarını biliyorduk. Üstlerimiz ancak üst üste birkaç keşif gezisi sıfır kayıpla sonuçlandıktan sonra tekrar ateşli silah kullanımına izin vermişti. Biz on ikinci keşif ekibiydik.” (s. 23)

Yerin derinliklerine inen bir “kule”


Aslında daha sonra buraya neredeyse körü körüne geldiklerini öğreniyoruz. Hükümetler, bildiklerinden çok azını gönderilen ekibe anlatıyor. Onlar da neyle karşılaşacaklarını pek bilmeden buraya geliyorlar.

Bildikleri şeyler arasında X Bölgesi’nde daha önce bir köy olduğu, burada bir deniz fenerini bulunduğu var. Ancak geldikleri ilk gün, daha önceki ekiplerin de kamp kurdukları alanın yanında yere doğru inen bir yapı ve merdiven olduğunu öğrenirler. Biyolog buna hemen kule adının verir. Tek fark, bu kule gökyüzüne uzanmıyor, tam tersi yerin derinliklerine doğru ilerliyor.

Ekip, çok kısa sürede buradaki garip olayların farkına varmaya başlar. En büyük sorun, bir süre sonra ekip üyeleri arasındaki güvenin yok olması. Belki en baştan hiç yoktu. Çünkü araştırmaları yönetenler, en başta hipnoz altında bu uzmanları bu bölgeye göndermişti. Ayrıca onlardan saklanan çok şey var.

Ana karakter biyolog da yavaş yavaş bütün bunları anlamaya ve çözmeye başlar. Bir de bir önceki ekipte buraya gelen ve sonra da gizemli bir şekilde geri dönen kocası vardı. Kocası geri döndükten sonra hiçbir zaman eskisi gibi olmayacak ve kısa süre sonra da kanserden ölecekti.

Biyolog kendi adına öğrenmesi ve görmesi gerekenleri görüp anlar. Ancak kitap üçlemenin birinci romanı olduğu için olayları tam çözüme kavuşturmadan bitiyor. Biyolog da günlüğüne yazdıkları ve bizim de roman olarak okuduğumuz şeyleri X Bölgesi’nde bırakıyor.

Artık kitabını okuduğuma göre sıra filmini de izlemeye geldi. Filmi ile ilgili yorum ve değerlendirmemi ise Film Avcısı bloğunda paylaşacağım.

Jeff Vandermeer - Yok Oluş (Southern Reach Üçlemesi 1)
Jeff Vandermeer
Yok Oluş
Southern Reach Üçlemesi 1
Özgün adı: Annihilation
Southern Reach Trilogy 1
Çev: Mine Sarucan
Alfa Yayınları
İstanbul
2017
240 sayfa.

Next Post Previous Post
4 Comments
  • EĞİTİM PINARI
    EĞİTİM PINARI 29 Ekim 2019 19:37

    İyi çalışmalar, Yaratıcı Düşünce'' ana fikrini anlatan kısa hikayemi okumak ve değerli yorumlarla katkıda bulunmak üzere sizi blogumda görmek isterim. Teşekkürler.

    • Cavanşir Gadimov
      Cavanşir Gadimov 17 Mart 2020 13:37

      Teşekkürler bloğunuza az önce uğradım.

  • burcu
    burcu 4 Kasım 2019 09:47

    filmi izlemiştim kitaptan uyarlama olduğunu bilmiyordum. filmden ziyade kitapla konuya hakim olmak isterdim güzel bi konusu vardı.

    • Cavanşir Gadimov
      Cavanşir Gadimov 16 Mart 2020 22:36

      Kitap daha farklı. Filmi daha basite indirip ve ilk kitapla sonlandırmışlar. İyi okumalar...

Add Comment
comment url

Benzer yayınlar