Kitap yorumu: Lev Tolstoy - Erik Çekirdeği

Kitap yorumu: Lev Tolstoy - Erik Çekirdeği


Dünya klasikleri denildiğinde ilk akla gelen isimlerden biri de ünlü Rus yazar Lev Nikolayeviç Tolstoy olur. Tolstoy, Savaş ve Barış, Anna Karenina gibi eserleri ile ünlü. Bu dev yapıtlar dışında bir de çok sayıda öykü de kaleme almış Tolstoy. 

Tolstoy’un öyküleri farklı  şekillerde derlenerek yayımlanıyor. Mesela, İnsan Neyle Yaşar? başlıklı kitapta, Rus yazarın en dikkat çeken öyküleri toplanmış. Bunlardan birinin ismi de kitabın başlığı.  

Erik Çekirdeği de böyle bir kitap. Ancak en büyük farkı bu kitapta derlenen Tolstoy’un öyküleri çocuklara yönelik. Çocuklar için ve hayvanlarla ilgili öyküler de ağırlıkta. 

Tolstoy’dan çocuklar için öyküler


Erik Çekirdeği başlığını taşıyan bu kitapta toplam 19 öykü var. İlk öykünün ismi de kitabın bağlığı ile aynı. Küçük bir çocuğun ne kadar masum olabileceğini anlatıyor. 

Bu hikâyeleri kızıma okurken şunu gördüm. Çoğunu çocukluğumdan biliyormuşum. Tabii bunların Tolstoy tarafından kaleme alındığını bilmiyordum. Buradaki bazı öyküler ilkokul kitabımda (Azerbaycan’da) birer okuma parçası olarak yer alıyordu. Mesela, Aslan ile Köpek, İki Arkadaş gibi öykülerini bu kitabı okumadan bile zaten biliyordum. 

Aslan ile Köpek belki de kitaptaki en güzel ve en hüzünlü hikâye. Bundan dolayı eğer bir çocuk okursa çok etkilenir ve bir daha unutamaz. İki Arkadaş isimli öykü ise çok anlamlı bir tavsiye veriyor.

Aslan ile Köpek öyküsü

Sonuç olarak kitap için şunlar söylenebilir. Çocuğunuzun okuması için ya da çocuğunuza okumak için bir kitap arıyorsanız Tolstoy’un öykülerinin yer aldığı bu kitabı tercih edebilirsiniz. Kitabın arka kapağına göre 9 yaş ve üzeri için uygun. 


Kitap yorumu: Lev Tolstoy - Erik Çekirdeği


Lev Tolstoy
Erik Çekirdeği
Çev: Kezban Akcalı
Resimleyen: An-Su Aksoy
22. Basım
Can Yayınları
İstanbul
2014
67 sayfa.

Next Post Previous Post
No Comment
Add Comment
comment url

Benzer yayınlar