Kitap yorumu: Mark Twain - Tom Sawyer'in Maceraları

Kitap yorumu: Mark Twain - Tom Sawyer'in Maceraları

Amerikalı yazar Mark Twain’in romanı Tom Sawyer'in Maceraları, en iyi bilinen çocuk klasiklerinden biri. Tom Sawyer’in çoğu zaman arkadaşı Huckleberry Finn ile yaptığı maceralar, çocuklar için heyecanlı, eğlenceli ve olağanüstü bir okuma deneyimi sunuyor. 


Mark Twain - Tom Sawyer'in Maceraları konusu

Tom Sawyer'in Maceraları romanının konusu Mississippi nehri kıyısındaki St. Petersburg kasabasında geçiyor. Bu kasabayı Twain, çocukluğunun geçtiği Hannibal kasabasına benzeterek canlandırmış. 

Konusu 1840’larda geçen romanın ana karakterinin ismi Tom Sawyer. Yetim bir çocuk olan Tom, teyzeyi Polly ile birlikte yaşıyor. Tom genelde “yaramaz” olarak değerlendirilebilecek bir çocuk. Okuldan kaçarak farklı maceralara atılmayı seviyor. Zaten bundan dolayı da kitabın ilk sayfalarında Polly teyze tarafından cezalandırılıyor. Cezası ise evin çitini beyaza boyamak. Ancak yaramaz olduğu kadar zeki de olan Tom, bu işi hem de karşılığında elma ve başka şeyler de alarak başka çocuklara yaptırmasını biliyor. Bu olay da edebiyat tarihinde önemli bir yere sahip sahnelerden.

Çocuk klasikleri önerisi: Süleyman Sani Axundov - Karaca Kız

Kitap yorumu: Mark Twain - Tom Sawyer'in Maceraları

Tabii bu sadece bir başlangıç. Tom ve arkadaşı Huck (Huckleberry Finn kitapta çoğu zaman böyle geçiyor) bir dizi macera yaşar. Bunlar arasında gece yarısı mezarlığa giderek burada bir cinayete şahit olmaları. Haydutları izlemeleri. Bu haydutlardan birinin dul bir kadına saldırısının  karşısını almaları. Tom ve aşık olduğu kız Becky Thatcher’in mağarada kaybolması. Korsanlık oynarken kasaba halkının onları öldü bilmesi. Haydutlardan kalan çok sayıda altınla zengin olmaları gibi bir dizi macera yaşarlar. Tüm bunlar, özellikle çocuk okurların heyecanla okuyacağı bir kitap yapıyor Tom Sawyer'in Maceraları kitabını. 

Kitap yorumu: Mark Twain - Tom Sawyer'in Maceraları

Kitabın 1876 tarihli ilk baskısının girişinde yer alan Tom Sawyer resmi


Çocuklar için kitap önerisi: E. B. White - Charlotte's Web

Çocuk klasiği Tom Sawyer'in Maceraları kaç yaş için?

Çocuk edebiyatı klasikleri arasında yer alan  Mark Twain’in Tom Sawyer'in Maceraları romanı, genel olarak 10 - 12 yaş çocuklar içim önerilebilir. 


Romanın ikinci ana karakteri Huckleberry Finn

Her ne kadar romanın adı  Tom Sawyer'in Maceraları olsa da zaman zaman Tom, arkadaşı Huckleberry Finn’in gölgesinde kalıyor. Mesela, Tom mağarada  Becky ile kaybolurken, Huck haydut Kızılderili Joe’u takip ederek onun Dul Bayan Douglas’a saldırı planını öğreniyor ve onu kurtarıyor. Bu kısımlarda Huck adeta romanın ana karakterine dönüşüyor. 

Kitabın başında ise  Huckleberry Finn’in çok ilginç bir tasviri var. Çocuklar arasında ünlü, anne ve babalarının gözünde ise kötü bir üne sahip bir çocuk. Yazar, bu karakterini bize şöyle açıklıyor:

“Çok geçmeden Tom köyün genç paryası Huckleberry Finn'le karşılaştı. Huckleberry'nin babası köyün sarhoşuydu. Köyün anneleri ondan nefret eder ve ürkerdi, çünkü başıboş, kanunsuz, kaba ve kötüydü, üstelik köyün tüm çocukları onun bu özelliklerine hayrandı. Onunla yasak arkadaşlık yapmaya can atar, onun gibi olmaya cesaret edebilmek isterlerdi. Huckleberry'nin gösterişli serseri görüntüsünü kıskanmak bakımından Tom da diğer saygın çocuklardan farklı değildi, ayrıca onunla oynaması kesinlikle yasaktı. Bu yüzden her fırsat bulduğunda onunla oynardı. Huckleberry daima yetişkinlerin attığı şeyleri bulup giyerdi ve haliyle bunlar iyice yıpranmış ve her yanı yamalı olurdu. Şapkası pejmürde bir haldeydi, bir kenarı ayrılmış ve hilal şeklinde aşağı sarkmıştı. Eğer varsa paltosu ayak bileklerine kadar inerdi ve arka düğmeleri belinin çok altında olurdu. Tek bir askının tuttuğu pantolonunun ağı aşağılara sarkar, içinde ise çıplak teninden başka bir şey olmazdı. Lime lime paçaları ya sıvanmış ya çamur içinde olurdu. Huckleberry canı istediği zaman gelir, canı istediği zaman giderdi. Güzel havalarda kapı önlerinde, yağmur varsa boş duran büyük fıçılarda yatardı; okula ya da kiliseye gitmek, birilerine efendim demek ya da itaat etmek zorunda değildi. Ne zaman isterse o zaman balığa ya da yüzmeye gider, istediği kadar kalabilirdi. Kavga etmeyi ona yasaklayan hiç kimse yoktu. İstediği kadar geç yatabilirdi. Baharda ilk yalına yak gezen ve sonbaharda ayakkabıları son giyen çocuk oydu. Asla yıkanmak ya da temiz kıyafetler giymek zorunda olmamıştı. Şahane küfür ediyordu. Kısacası, hayatı değerli kılan ne varsa hepsi bu çocukta toplanmıştı. St. Petersburg' da baskı altına alınıp kısıtlanmış ne kadar çocuk varsa hepsi böyle düşünüyordu.”

Kitap önerisi:  Carlo Collodi - Pinokyo

Huckleberry Finn’in ünü bu kitabın da ötesine geçiyor. Twain, Tom Sawyer'in Maceraları romanını 1876’da yayımlanmıştı. Yazar daha sonra 1884 yılında Huckleberry Finn’in Maceraları adlı devam kitabı yayımlar. Ancak birçok açıdan  Huckleberry Finn’in Maceraları, Tom Sawyer'in Maceraları romanını gölgede bırakır. 

Kitap okurlarının sosyal medya platformu olan Goodreads’e baktığımızda  Huckleberry Finn’in Maceraları kitabı için 1,2 milyondan fazla değerlendirme var.  Tom Sawyer'in Maceraları için ise 850,000 inceleme. Tabii genel olarak Twain’in en çok okunan iki eserinin bunlar olduğunu söyleyebiliriz.

Kitap yorumu: Mark Twain - Tom Sawyer'in Maceraları

Mark Twain

Tom Sawyer'in Maceraları

Özgün adı: The Adventures of Tom Sawyer

Tür: Çocuk Klasikleri

250 sayfa.

Next Post Previous Post
1 Comments
  • ışınonur
    ışınonur 17 Temmuz 2022 11:29

    Çok sevdiğim, en son İngilizcesini okuduğum kitap.

Add Comment
comment url

Benzer yayınlar