Kitap Yorumu: C. S. Lewis - Prens Caspian (Narnia Günlükleri - 4. Kitap)

Kitap Yorumu: C. S. Lewis - Prens Caspian (Narnia Günlükleri - 4. Kitap)


İngiliz yazar C. S. Lewis’in “Prens Caspian” kitabı okuru yeniden fantastik bir ülke olan Narnia’ya götürüyor. Prens Caspian, Narnia Günlükleri serisinin yayımlanmış ikinci kitabı.

İlk önce şöyle bir soruyla başlayalım: Narnia Günlükleri serisi hangi sıralamaya göre okunmalı? Birincisi kitapların yayımlanma sıralaması var. İkincisi ise bu kitabın da sonunda yer alan kronolojik sıralama. Kitabın sonundaki sıralama şöyle:

“C.S. Lewis’in önerdiği okuma sırasıyla Narnia Günlükleri:
Büyücünün Yeğeni (1955)
Aslan, Cadı ve Dolap (1950)
At ve Çocuk (1954)
Prens Caspian (1951)
Şafak Yıldızı’nın Yolculuğu (1952)
Gümüş Sandalye (1953)
Son Savaş (1956)”

Bu sıralamaya, kitapların basım yıllarını ekledim ve böylece serinin hangi sırayla yazıldığını da görebilirsiniz. Yine de ben ve kızım, seriyi yukarıdaki sıralamaya göre değil, basım sırasına göre okumaya başladık.

En başta “Aslan, Cadı ve Dolap” kitabı ile. Serinin yazılan ilk ve en popüler kitabı.

Ayrıntılar: C. S. Lewis - Aslan, Cadı ve Dolap (Narnia Günlükleri - 2. Kitap)

Kitap Yorumu: C. S. Lewis - Prens Caspian (Narnia Günlükleri - 4. Kitap)


Kitap Yorumu: C. S. Lewis - Prens Caspian (Narnia Günlükleri - 4. Kitap)


Prens Caspian ise başlıktan da anlaşıldığı gibi, yukarıdaki sıralamaya göre serinin dördüncü ama basım sırasına göre ikinci kitabı. Basım sırası neden önemli? Çünkü “Aslan, Cadı ve Dolap”ta dört çocuğun ilk defa bir dolaptan geçerek Narnia’yı keşfetmeleri ile başlıyor aslında seri.

Prens Caspian’da ise Peter, Susan, Edmund ve Lucy isimli bu çocukların bir yıl sonra yeniden Narnia’ya geri dönmesi ile bir anlamda olaylar onlar için kaldığı yerden devam ediyor. Çocukların Narnia’dan ülkeleri İngiltere’ye dönüşlerinden bir yıl geçmiş ve bir büyü sonucu yeniden Narnia’ya dönerler. Ama Narnia bildikleri eski Narnia değil. Çok değişmiştir. Onların bulunduğu zamandan tam 1000 yıl geçmiştir.

Çocuklar Narnia’ya dönerler ama bekledikleri ve özlemini duydukları çok şey yok artık burada. Dünyada geçirdikleri 1 yıl, Narnia’da tam 1000 yıla eşit. Peki, ne değişmiştir? En başta Narnia, Telmarlılar tarafından işgal edilmiş ve burada artık bir Telmar krallığı var. Narnia’nın mitolojik yaratıkları, periler, konuşan hayvanlar ve diğerleri ise ya öldürüldü, ya da artık ormanların derinliklerinde yaşıyorlar.

Bir kitap önerisi: Rudyard Kipling - Orman Kitabı

Prens Caspian ve Narnia’da taht kavgası


Narnia’da tahtta Kral Miraz var. Ancak Miraz da tahtı, Prens Caspian’ın babasını öldürerek ele geçirmiştir. Kendi varisi olunca ise Caspian’a artık ihtiyaç duymaz. Prens Caspian ise öğretmeninin de yardımı ile ormana kaçar, eski Narnia’nın yaratıklarını da yanına alarak yeni bir düzen kurmak ister. Hem eski Narnialı yaratıkları hem de Telmarlıların bir arada yaşayabildiği bir ülke.

Bunu yaparken de yardıma ihtiyaç duyuyor ki, birinci kitapta Susan’a verilen sihirli boruyu üfleyerek yardım çağırır. İşte, kitabın ana karakteri çocuklar ya da diğer adlarıyla Muhteşem Kral Peter, Kraliçe Susan, Kral Edmund ve Kraliçe Lucy ile birlikte, Aslan ve diğer Narnia yaratıkları toplanırlar. Sonuçta yeni bir savaşa hazırlanırlar.

Büyülü dünyalara açılan kapılar


Kitap Yorumu: C. S. Lewis - Prens Caspian (Narnia Günlükleri - 4. Kitap)


Narnia Günlükleri fantastik bir seri. Yazar, okuru ve kitaplarının ana karakterlerini büyülü dünyalara açılan kapılardan geçirerek, Narnia gibi fantastik bir ülkeye götürür. Bir anlamda okur ve özellikle de çocuk ve genç okurlar için büyülü ve fantastik bir dünyanın hayalini kurdurur. Herkes aslında böyle bir kapıdan geçerek zaman zaman Narnia gibi olağan üstü yerleri ziyaret etmek ister.

Narnia Günlükleri serisi ve Prens Caspian kitabı da böyle bir hayal ürününün yazıya aktarılmış hali. Bir yandan gerçek dünya, diğer yandan mitolojik yaratıkların olduğu Narnia. Daha ne istersiniz. Bir krallıktaki taht kavgası, ordular ve savaşlar. Adaletsizlik ve ezilen halkın (hem insan hem de Narnia halkı) imdadına koşan iyinin tarafındaki varlıklar. Kitabın ana karakterleri de bu iyi ve kötü arasındaki mücadelede her zaman iyinin yanında yer almasını biliyor.

Kitap önerileri: En iyi fantastik kitaplar (25 fantastik roman serisi listesi)

Bir çocuğun gözünden “Prens Caspian” ve yorumu


Yukarıda kitabı kızımla birlikte (uyumadan önce ve sesli bir şekilde) okuduğumdan kısaca bahsettim. Bu yazıyı kaleme alırken de kitapla ilgili yorumun nedir diye sorduğumda şöyle bir cevabı oldu:

“Çok savaş var. Savaş sıkıcı gelebilir. En çok Caspian var. Adı üstünde Prens Caspian kitabı. Ama biraz üzgün yapıyor kitap. Peter ve Susan artık Narnia’ya gelemeyecek.” (A. G., 8 yaş)

Aslında kızım ilk kitabı çok sevdi. Tabii yaşına daha uygun olduğu için en çok Lucy karakteri ile kendini özdeşleştiriyor. Tabii bir de ilk kitabın film uyarlamasını da gördü. Serideki diğer kitaplar yerine bu kitapla devam etmemizin başka sebebi de yeniden içinde Peter, Susan, Edmund ve Lucy’nin olduğu bir macerayı daha okumaktı. Ama zaman zaman Caspian’ın olduğu yerlere daha ağırlık veriliyor ki bu kısımları da onun için sıkıcı gelmişti.

Kitap “The Chronicles of Narnia: Prince Caspian” ismiyle 2008 yılında filme uyarlanmıştı. Aynı zamanda serinin ikinci film uyarlaması. Serinin ilk filmi ise The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe (2005).

Kitap Yorumu: C. S. Lewis - Prens Caspian (Narnia Günlükleri - 4. Kitap)
C. S. Lewis
Prens Caspian
Narnia Günlükleri - 4. Kitap
Özgün adı: Prince Caspian: The Return to Narnia
The Chronicles of Narnia
Resimleyen: Pauline Baynes
Doğan Egmont Yayıncılık
232 sayfa.





Next Post Previous Post
4 Comments
  • Kitapların Senfonisi (Büşra)
    Kitapların Senfonisi (Büşra) 18 Nisan 2020 13:50

    Basım yılının bu kadar eski olduğunu bilmiyordum. Vay canına *-* O dönemde bu kadar muhteşem kitaplar çıkarabilmek... ♥ Merak ettiğim serilerden Narnia.

    • Cavanşir Gadimov
      Cavanşir Gadimov 18 Nisan 2020 14:09

      Güzel bir seri, iyi okumalar...

  • deeptone
    deeptone 18 Nisan 2020 14:24

    the office, community, bu komediler de olabilir :)

    • Cavanşir Gadimov
      Cavanşir Gadimov 18 Nisan 2020 18:45

      Teşekkürler

Add Comment
comment url

Benzer yayınlar