Kitap Yorumu: C. S. Lewis - Şafak Yıldızı’nın Yolculuğu (Narnia Günlükleri - 5. Kitap)

Kitap Yorumu: C. S. Lewis - Şafak Yıldızı’nın Yolculuğu (Narnia Günlükleri - 5. Kitap)


İrlanda asıllı yazar C.S. Lewis’in “Şafak Yıldızı’nın Yolculuğu” kitabı, yayımlanma sıralamasına göre Narnia Günlükleri serisinin üçüncü, yazarın önerdiği kronolojik okuma sıralamasına göre ise beşinci romanı. 

Bu kitapta yazar kurguladığı büyülü ülke Narnia’nın farklı yerlerine götürüyor okuru. Her şeyden önce bu roman bir macera ve seyahat romanıdır diyebiliriz. 

Kitap Yorumu C. S. Lewis - Şafak Yıldızı’nın Yolculuğu


Narnia Günlükleri, Peter, Susan, Edmund ve Lucy isimli dört kardeşin fantastik ve büyülü bir ülkeye açılan bir kapı keşfetmesi ile başlamıştı. Narnia büyünün ve büyülü yaratıkların olduğu bir ülke. Burada hayvanlar konuşur ve aynı zaman birçok mitolojik canlılar da bu topraklarda insanlarla birlikte yaşar.

Peter, Susan, Edmund ve Lucy, iki defa Narnia’ya gelerek daha sonra kendi dünyalarına geri dönmüştü. Ancak bu kitapta sadece Edmund ve Lucy Narnia’ya beklenmedik ve sihirli bir yolculuk yapabildi. Çünkü zaten önceki kitapta bu fantastik ülkenin kralı olan Aslan, Peter ve Susan’ın gelemeyeceğini söylemişti. Çünkü artık büyüdüler. Yani Narnia’yı gelip görmek sadece çocuklara nasip oluyor. 


Edmund ve Lucy, üçüncü ve son defa Narnia’ya gelirler. Ama yanlarında kuzenleri Eustace da var. Birinci defa bir dolaptan geçerek, ikinci defa bulundukları bir tren istasyonundan büyünün harekete geçirilmesi ile Narnia’ya gelmişlerdi. Şimdi ise misafir olarak gittikleri bir evdeki bir deniz tablosu üzerinden Narnia’ya gelirler.

Kitap Yorumu: C. S. Lewis - Şafak Yıldızı’nın Yolculuğu (Narnia Günlükleri - 5. Kitap)
Edmund, Lucy ve Eustace ile Prens Caspian - Filmden bir kare: The Chronicles of Narnia: The Voyage of the Dawn Treader (2010)

Deniz macerası


Şafak Yıldızı’nın Yolculuğu, adından da anlaşıldığı gibi bir deniz macerası romanı. Edmund, Lucy ve Eustace kendilerini Prens Caspian’ın gemisinde bulurlar. Tabii Eustace Narnia’yı bilmediği için olayı kabullenmek istemez ve sürekli şikayet eder. Ama yapacak bir şeyi de yok. 

Caspian, gemisi ile bir yolculuğa çıkmıştır. Daha önce Narnia’nın kimsenin görmediği yerlerine doğru yelken açıyor. Daha doğrusu amcasının kral olduğu dönemde bu uzak denizlere sürülen yedi lordu bulmaya çalışıyor.

Bu macera devam ederken okur da Narnia’nın nasıl bir dünya olduğunu görür. Daha önce sadece bir parçasını görmüştük. Burada ise adadan adaya ve denizde bir dizi macera yaşar kitabın kahramanları. Tabii zaman zaman büyük tehlikeler atlatırlar. Ancak sonunda Narnia’nın sihirli dünyasının sonunu bulurlar. Son dedikleri şey ise Aslan’ın ülkesidir.

Narnia Günlükleri hangi sıraya göre okunmalı?


Kitabın sonunda şu bilgi yer alıyor: C.S. Lewis’in önerdiği okuma sırasıyla Narnia Günlükleri:

Büyücünün Yeğeni
Aslan, Cadı ve Dolap
At ve Çocuk
Prens Caspian
Şafak Yıldızı’nın Yolculuğu
Gümüş Sandalye
Son Savaş

Ancak ben kızımla birlikte okurken yayınlanma sırasını takip ettik şimdiye kadar. Yani, "Aslan, Cadı ve Dolap", "Prens Caspian" ve sonra da "Şafak Yıldızı’nın Yolculuğu". Çünkü bu üçü Pevensie kardeşlerinin yani Peter, Susan, Edmund ve Lucy’nin hikayesini anlatıyor. 


Ben şahsen bu kitabı ilk iki kitaptan daha çok değendim. Sebebi burada bir deniz yolculuğu yapılıyor olması olabilir. Ancak kızım daha çok Aslan, Cadı ve Dolap ile Prens Caspian kitaplarını daha çok sevdi. En çok da birinci kitabı. Çünkü burada çocuklar daha fazla öne çıkıyor. 

Sonuç olarak hem çocuk hem de büyüklerin severek okuyabilecekleri bir seri ve fantastik romanlar.

Kitap Yorumu: C. S. Lewis - Şafak Yıldızı’nın Yolculuğu (Narnia Günlükleri - 5. Kitap)


C. S. Lewis
Şafak Yıldızı’nın Yolculuğu
Narnia Günlükleri - 5. Kitap
Özgün adı: The Voyage of the Dawn Treader
The Chronicles of Narnia
Resimleyen: Pauline Baynes
Doğan Egmont Yayıncılık
255 sayfa.


Next Post Previous Post
2 Comments
  • Beyda'nın Kitaplığı
    Beyda'nın Kitaplığı 2 Temmuz 2020 12:05

    Ailecek filmlerini izledik. Çok beğendik.

    • Cavanşir Gadimov
      Cavanşir Gadimov 2 Temmuz 2020 20:49

      Filmleri çok az değiştirmişler...

Add Comment
comment url

Benzer yayınlar