Kitap yorumu: Josh Malerman - Kafes

Kitap yorumu: Josh Malerman - Kafes

Josh Malerman’ın Kafes (Bird Box) kitabı, kıyamet sonrası (post-apocalyptic) bir dünyayı anlatan bir roman. Roman aynı zamanda yazarın ilk eseri. Korku ve gerilim türü kitabın ilginç bir konusu var. Zaten bundan dolayı 2014 yılında çıkan kitabın birkaç yıl sonra film uyarlaması Bird Box (2018) yapıldı. 

Öyle görünüyor ki okurlar bu kitabı ve filmini de çok beğenmiş. Çünkü romanın ana karakterinin ismini taşıyan devam kitabı “Malorie” de 2020 yılında yayımlandı.

Josh Malerman – Kafes – Konusu

Kafes romanının konusu çok ilginç. Romanın ana karakterinin ismi Malorie. Kız kardeşi Shannon ile birlikte yaşıyor. Bir gün dünyanın farklı bölgelerinden korku dolu haberler gelmeye başlar. Sibirya’dan, Rusya’dan ve sonra da yaşadıkları Amerika’nın farklı bölgelerinden. İnsanlar intihar etmeye başlar. Sadece intihar etmiyorlar. Çıldırıyorlar, ölümleri de çok acımasız oluyor. Bazen çevrelerindeki insanlara da zarar veriyorlar.

Bu olaylar kısa sürede Malorie’nin yaşadığı bölgeye de ulaşır. Haberlerde bu olaylarla ilgili çok az bilgi yer alıyor. Aslında insanların neden çıldırdığı ve kendilerini öldürdüğü bilinmiyor. Sadece ortada dolaşan teoriler var. Ancak kesin olan bir şey var ki o da insanların kendilerini öldürmeden önce bir şeyler görmeleri. Kardeşler de bu olayı kendi aralarında şöyle konuşuyorlar.

“Shannon’a, “İnsanların ne gördüklerini düşünüyorsun?" diye sordu Malorie.

“Bilmiyorum, Malorie. Gerçekten bilmiyorum."

Kardeşler sık sık birbirlerine bu soruyu soruyorlardı. İnternette bahsi geçen teorileri saymak mümkün değildi. Her biri Malorie nin ödünü patlatıyordu. Kablosuz teknolojinin kullanımından kaynaklanan radyo dalgalarının neden olduğu ruhsal bozukluk bunlardan biriydi. İnsanoğlunun evrimindeki bir hata da başka bir tanesiydi. Yeniçağ akımının takipçileri, yaşananların insanoğlunun patlamak üzere olan bir gezegenle ya da ölmekte olan bir güneşle temasından kaynaklandığını söylüyordu. 

Bazı insanlar dışarıda tehlikeli yaratıkların olduğuna inanıyordu.

Hükümet ise kapılarınızı kilitleyin demek dışında hiçbir şey söylemiyordu." (s. 38)

Olaylar o kadar hızlı yaşanır ki Malorie evine kapanır. Bu arada tek sorunu da bu değil. Bu olaylar başlamadan birkaç ay önce hamile olduğunu öğrenir. Dünyada bir kıyamet yaşanıyor ve Malorie de hamile. Hem de hiçbir yere gidemiyor. Evdeki tüm pençeleri battaniyeler ile kapatırlar. Ama ne kadar süre burada yalnız kalabilir ki? O zaman bu olaylar tam başladığında gazetede gördüğü bir ilanı hatırlar. Güvenli bir yer ile ilgili bir ilanı. Malorie de gözü kapalı bir şekilde oraya ulaşmaya çalışacak.

Geniş kitap önerileri listesi - Farklı tür ve temalara göre kitap tavsiyeleri

Kafes’in ana karakteri Malorie ve “sorun”

Malorie, gazetede gördüğü eve varır ve burada bu olaylardan kurtulan birkaç kişi ile tanışır. Bunlar Jules, Felix, Tom, Don, Cheryl ve daha sonra onun gibi hamile olan Olympia. Bu insanlar yaşadıkları olaya “sorun” diyorlar. Şimdiye kadar bildikleri bir şey var ki dışarıya gözü açık çıkmamalı ve kaldıkları evin tüm pencereleri sürekli bir battaniye ve benzer bir şeyle örtülü olmalı. Onun dışında bildikleri başla bir şey yok. Ama bu sorunu anlamak için farklı deneyler yaparlar. Mesela evin sahibi dışarıyı videoya çeker ve onu izler. Bu bile çıldırmasına ve kendisini öldürmesine yeterli olmuştu. Artık bildikleri bir şey var. Hiçbir şekilde dışarıda olan yaratıklara bakmalılar. Çünkü artık ortada kol gezen bir tür yaratıklar olduğunu biliyorlar. 

Ama roman ilerledikçe, bu yaratıklara bakmalarına rağmen çıldırmayan insanlar da olduğunu öğreniyoruz. Çünkü bir şekilde zaten delirmiş insanlar onlar. Malorie’nin olduğu eve de böyle birisi gelir ki ev ve arkadaşları için büyük bir sorunun başlangıcı olur.

Malorie ve iki çocukla yolculuk

Kitap yorumu: Josh Malerman - Kafes

Roman Malorie’nin nehirde iki çocukla yolculuğu ile başlar. Biri oğlan, diğer kız. Onlara isim bile vermemiş. Oğlan ve kız diye çağırıyor. Dört yaşındalar ve Malorie bu dört yıl boyunca onları bu nehir yolculuğuna hazırlamış. Çocukların gözleri kapalı çevrede olup bitenleri dinleyerek anlama becerileri iyice gelişmiş. 

Bu yolculuk ise güvenli olduğunu düşündükleri bir yere doğru. Ancak zorlu bir yolculuk. Bir kayık ile bir nehirde yolculuk ediyorlar. Bir anne ve iki dört yaşında çocuğu. Tabii gözler bağlı. Nehirdeki tehlikeler dışında onları takip eden çıldırmış insanlar ve yırtıcı hayvanlarla yüzleşmeleri gerekiyor. 

“Evi sonsuza dek kaybetmekten korktuğun için dört yıl boyunca beklediğini kendi kendine tekrar edip duruyorsun. Dört yıl beklemenin nedeninin çocukları eğitmek olduğunu söylüyorsun. Ama bunların ikisi de doğru değil. Dört yıl boyunca bekledin çünkü bu yolculukta, aklını kaçırmış insanların ve kurtların kol gezdiği, yaratıklar tarafından kuşatılmış bu nehirde dört yıldan daha uzun bir süredir yapmadığın bir şey yapmak zorunda kalacaksın.

Bugün gözlerini açmak zorunda kalacaksın.

Hem de dışarıda.” (s. 176)

Bu arada kitap nehirde yolculuk ile başlıyor ama yazar zamanda geri giderek Malorie'nin bu olaylar olmadan önce, güvenli olarak bildikleri evde kaldığı dönemleri anlatıyor.  

Kitap önerileri: Tüm zamanların en iyi distopya romanları (20 kitap)

Kafes romanı ve film uyarlaması Bird Box (2018)

Kitap yorumu: Josh Malerman - Kafes

Bird Box (2018) filmini izledikten sonra kitabı olduğunu öğrenmiştim. Aslında artık filmini izlediğim için kitabı okumayı düşünmüyordum. Ama 2020’de devam kitabı “Malorie” çıkınca okumaya ilk önce Kefes ile başladım. 

En başta şunu söylemek gerekiyor. Her ne kadar filmin genel konusu kitap ile aynı olsa da olayların ilerleyişi kitapta farklı. Yani filmi izleseniz de hala kitabı okumaya değer. Zaten devam kitabını merak edenler için okumaya Kafes ile başlamalarını öneririm.

Bu Josh Malerman’ın okuduğum ikinci kitabı. Öyle görünüyor ki sonuncu da olmayacak. Çünkü devam kitabı Malorie ile devam edeceğim. Çünkü korku ve gerilim türünün iyi yazarlarından biri olarak artık dikkat çekiyor. Ayrıca öykünün devamını marak ediyorum.

Kitap önerisi: Josh Malerman - Gölün Dibindeki Ev

Kitap yorumu: Josh Malerman - Kafes

Josh Malerman

Kafes

Özgün adı: Bird Box

Çev: Aslı Dağlı

İthaki Yayınları

330 sayfa.


Next Post Previous Post
No Comment
Add Comment
comment url

Benzer yayınlar