Kitap yorumu: Josh Malerman - Malorie: Bir Kafes Romanı

Kitap yorumu: Josh Malerman - Malorie: Bir Kafes Romanı


Josh Malerman’ın “Malorie: Bir Kafes Romanı” başlıklı kitabı, yazarın daha önce büyük ilgi gören ve kısa sürede film uyarlaması yapılan “Kafes” (Bird Box) romanının devam kitabı. Malerman, burada kıyamet sonrası dünyasının öyküsünü anlatmaya devam ediyor. 

Malorie: Bir Kafes Romanı üzerine kitap yorumuna devam etmeden önce Kafes romanı incelemesine aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz. 

Kitap yorumu: Josh Malerman - Kafes

Josh Malerman – Malorie: Bir Kafes Romanı – Konusu

Bir kıyamet sonrası dünya hayal edin ki insanlar burada sürekli gözleri bağlı yaşıyorlar. Çünkü gözlerin kapalı olması artık bir ölüm kalım meselesidir. Malorie: Bir Kafes Romanı, olayları iki yıl sonrasından anlatmaya başlıyor. Malorie, büyük bir felaketin yaşandığı dünyada iki çocuğu (Tom ve Olympia) ile eskiden körler için olan bir okulda yaşamaya başlamıştı. Buradaki iki yıllık bir nebze de olsa huzurlu yaşamları sona erer. Çünkü söz konusu felaket burada da yaşanır. Altı yaşlarındaki oğlu ve kızı ile birlikte yeniden gözü bağlı bir şekilde yola koyulur. 

Roman ilk bölümden hemen sonra 10 yıllık bir sıçrayış yapıyor. Malorie iki çocuğu ile birlikte bir yaz kampı alanına sığınmış ve sadece üçü burada yaşıyor. Artık şunu gördü. Bu kıyamet sonrası dünyada kimseye güvenilmez, herkesten uzakta yaşamlı ve kendi kendine koyduğu kurallara sıkı sıkı bağlı yaşamalı. 

Zaten bundan dolayı dünya yıkılmaya başladıktan sonra dünyaya gelen oğlu ve kızını 16 yaşına kadar büyütmeyi başarmıştı.

Bird Box’un kıyamet sonrası dünyasının yaratıkları

Kitap yorumu: Josh Malerman - Malorie: Bir Kafes Romanı
Bird Box (2018) filmindeki yaratıkların çizimleri


Birinci kitap Kafes (Bird Box) romanında insanların çıldırdığını, çoğu zaman kendi yaşamlarına kıydığını ve zaman zaman da diğer insanlara zarar verdiklerini öğrenmiştik. Bunun sebebi ise nereden ve nasıl ortaya çıktıkları bilinmeyen yaratıklardı. 

Devam kitabında ise hayatta kalmayı başaran insanların bu yaratıkları anlama, onlarla yaşayabilme ve onlara çıldırmadan bakabilmenin yollarını arama çabalarını görüyoruz. Malorie’nin oğlu Tom da dışarıda gözü bağlı olmadan dolaşmak için çeşitli icatlar denemek istiyor. Ancak annesinin katı kuralları buna engel.

“Peki ya artık eskisinden daha çok yaratık olduğunu biliyor muydunuz? Tahminler, geldikleri zamanki sayılarını üçe katladıklarını söylüyor.” (s. 32)

Burada bir şey daha öğreniyoruz kitabın başında. Daha önce insanların sadece yaratıklara bakmaları durumunda çıldırdığını öğrenmiştik. Şimdi ise Malorie kör insanların da çıldırdığına şahit olmuş. Bundan dolayı yaratıkların insanlara dokunması durumunda da delirebileceğini düşünüyor. 

Tabii bunların hepsi birer teori ve aslında kimse bu yaratıkların nereden geldiğini, neden onları gören insanların delirerek kendi canlarına kıydığını bilmiyor. Tabii Gary gibi kendilerini ayrıcalıklı gören insanlar yaratıkları görmelerine rağmen çıldırmayan insanlar. Ya da zaten akli dengeleri pek yerinde olmayan insanlardı en başından.

Kitap önerileri: En iyi bilim kurgu kitapları (25 bilim kurgu roman / seri listesi)

Malorie, Kör Tren ve yeni bir yolculuk

Kitap yorumu: Josh Malerman - Malorie: Bir Kafes Romanı
Yazar Josh Malerman


Malorie 10 yıl boyunca herkesten ve her şeyden uzakta iki çocuğu ile birlikte hayatta kalmayı başarmış. En başta koyduğu sıkı kurallar ve Gary gibi insanlardan uzak durmayı başardığı için. Ancak yine de hayatta olsalar da zor bir yaşam bu. Dışarıda sürekli gözü bağlı olmak, içeride de sürekli tedbirli olmak gerekiyor. 

Tabii bir gün her şey değişir. Kapılarına gelen bir adam, kendilerine nüfus memuru olduğunu söyler ve hayatta kalan insanların listesi içeren kağıtlar bırakır. Malorie burada anne ve babasının ismini görür. Sandığının aksine hayatta olduklarını öğrenir. 

“Olympia el yazısıyla kâğıda dökülmüş sonraki birkaç satırı içinden okudu. “Bu ilginç,” dedi. “Ohio’daki bir tesiste kalan hastalar, öleceklerini bildiklerinden, yaratıklara bakma teorilerini test etmek için gönüllü oldular.”

“Vay canına,” dedi Tom. “Çok cesurlarmış.”

“Kesinlikle. Adamlardan biri dışarıdaki dünyayı videoteypten izleyerek aklını kaçırdı.”

“Annemin hikâyesi gibi.”

“Evet. Bir diğeri dış dünyanın fotoğraflarına bakarak aklını kaçırdı. Bir başkasının aklını kaçırması için o fotoğrafların negatiflerine bakması yetti.” (s. 38)

Sadece bu değil. İnsanların bir treni çalıştırmayı başardığını ve bazı yerlerde yerleşimler kurduklarını öğrenir. Hatta bir yerde yaratıklardan birini yakalamayı başaran insanlar olduğunu da okur. Ama en önemlisi anne ve babasının yaşadığını öğrenmesi. Sonuçta çocukları ile yeniden yola çıkarlar. Kör Tren ile yolculuk da var önlerinde.

Geniş kitap önerileri listesi - Farklı tür ve temalara göre kitap tavsiyeleri

Malorie, Tom ve Olympia

Malorie, çocukları Tom ve Olympia’yı 16 yıl hayatta tutmayı başarmıştır. Başta koyduğu kurallar var. Sürekli göz bağı takmak, dışarı ile teması kesmek, çok dikkatli olmak ve sair. 

Diğer yandan ise çocukları böyle kıyamet sonrası bir dünyaya göz açmış. Bundan dolayı işitme duyuları aşırı gelişmiş. Tom ve Olympia, uzaktaki bir çatırtının ne olduğunu kolayca anlayabiliyor. Ya da gözleri bağlı olduğu halde çevrede kaç yaratık olduğunu da. 

Sonuçta insanlar belli bir süre sonra böyle bir dünyada yaşamaya adapte olmuş görünüyorlar. Ayrıca yaratık sorununa da çözüm bulma arayışları bitmemiş. Tom da bunlardan biri ki Molorie, anne ve babasını bulmak için çıktığı yolculukta ergenlik döneminin başkaldırılarını yaşayan Tom’la sorunlar yaşayacak.

Kitap önerisi ve yorumu: Josh Malerman - Gölün Dibindeki Ev

Josh Malerman’ın Kafes romanının devam kitabı

Öyle görünüyor ki yazar Malerman, büyük ilgi gören ilk romanını bir devam kitabı ile sürdürdü. Aslında Malorie: Bir Kafes Romanı da devamı gelebilecek türden bir sonla bitiyor. Sonuçta yaratıklar konusunda hala çok az şey biliyor insanlar. Bundan dolayı Kafes her zaman üçüncü bir kitap ile bir seriye dönüşebilecek türden bir öyküye sahip.

Kitap yorumu: Josh Malerman - Malorie: Bir Kafes Romanı


Josh Malerman

Malorie: Bir Kafes Romanı

Özgün adı: Malorie: A Bird Box Novel

Çev: Aslı Dağlı

İthaki Yayınları

İstanbul

2020

332 sayfa.

Next Post Previous Post
2 Comments
  • Sokaktaki Asosyal
    Sokaktaki Asosyal 18 Ocak 2021 13:26

    Geçen gün filmini izledim de o kadar çok beğenmemiştim.. Biraz oldu bittiye getirmişler gibi geldi ama kitabını bilemiyorum

    • Cavanşir Gadimov
      Cavanşir Gadimov 25 Ocak 2021 07:46

      Ben filmini ve konusunu beğendiğim için kitap ve devam kitabını okudum. Filmin sonunun ucu açık bırakılması devamı gelebilir şeklinde yorumlanabilir ki zaten geldi.

Add Comment
comment url

Benzer yayınlar