Kitap yorumu: Brandon Sanderson – Edgedancer (Hudutaşar) Fırtınaışığı Arşivi novellası

Kitap yorumu: Brandon Sanderson – Edgedancer (Hudutaşar)  Fırtınaışığı Arşivi novellası

Brandon Sanderson’un “Edgedancer” (Hudutaşar) novellası, Fırtınaışığı Arşivi serisinin bir ara kitabı. Bu kısa roman (novella), yazarın çok beğendiğini söylediği List isimli bir kızın, bir parlayanın hikâyesinden çok küçük bir kesit sunuyor. Ama aynı zamanda serinin diğer kitaplarının anlaşılması için kilit konular ve ipuçlarına da sahip. 

Brandon Sanderson – Edgedancer (Hudutaşar) kitap yorumu

Şimdiye kadar Fırtınaışığı Arşivi serisinin birinci ve ikinci kitaplarını okudum. Sıra şimdi üçüncü kitap olan Oathbringer’deydi. Ancak kitaba başlarken yazar Sanderson, “Teşekkürler” başlıklı bölümde üçüncü kitap öncesi  “Edgedancer” (Hudutaşar) novellasını okumayı öneriyor. 

Ayrıca bakınız: Brandon Sanderson - Kralların Yolu (Fırtınaışığı Arşivi Serisi 1. Kitap)

Bu novellanın bildiğim kadarıyla Türkçe baskısı yok. İngilizcesi ise hem tek başına hem de Sanderson’un “Arcanum Unbounded” isimli hikayelerin toplandığı kitabında bulunuyor. Ben bu sonuncusundan bulup okudum. 

“Edgedancer” (Hudutaşar), ikinci kitap Parlayan Sözler’i okumayanlar için bazı spoiler de içeriyor. Bundan dolayı ikinci kitaptan sonra okunmalı. Aynı zamanda Sanderson’un kendisinin de dediği gibi üçüncü kitaba geçmeden önce okunması gerekiyor. Çünkü burada bazı önemli olaylar, devam kitabında yaşananları açıklaması açısından önemli.

Ayrıca bakınız: Brandon Sanderson - Parlayan Sözler (Fırtınaışığı Arşivi Serisi 2. Kitap)

Brandon Sanderson – Edgedancer (Hudutaşar) konusu

Bu kısa roman, List isimli bir kızı anlatıyor. Bu kız bir parlayan ve ona bağlı Wyndle isimli bir spreni var. Önceki romanlarda Shallan ve Kaladin’in de böyle sprenleri olduğunu görmüştük. List, kendi parlayan güçlerini daha yeni yeni keşfediyor. Novella başladığında Yeddaw isimli bir şehre geldiğini görüyoruz. Burada birini izliyor. Adını “Darkness” koymuş. Bu adam aslında bir elçi (herald) ve bir ölümsüz. Nin-son-God, Nale, Nakku, Nalan adlarıyla biliniyor. Bu kitapta ise onun parlayanları bulup öldürdüğünü görüyoruz. 

Kitap yorumu: Brandon Sanderson – Edgedancer (Hudutaşar)  Fırtınaışığı Arşivi novellası
List ve sarmaşık şeklinde Wyndle

List de onunla karşılaşmış. Hem de Azimir kralını öldürmeye çalıştığında. Kralı kurtardığı için ona sarayda önemli bir yer ayırdılar. Ancak o bundan sıkılarak oradan kaçar ve Darkness’in peşine düşer. Yanında da spreni Wyndle. 

List ile Wyndle’ın özel bir bağı var. Ancak asi bir karaktere sahip olan List, bu bağı daha da geliştirmeye yanaşmıyor. Tabii yaptıkları seyahat boyunca bu ikisi arasındaki bağ istemeden de olsa gelişir. 

Kitap önerileri: En iyi fantastik kitaplar (30 fantastik roman serisi listesi)

Parlayanlar ve elçiler

Bu kitapta bir taraftan List’in kısa hikayesi anlatılırken, diğer yandan “elçi” olarak adlandırılan ve önceki kitaplarda birkaç defa karşımıza çıkan insanlar ile artık anlatılan dönemde parlayanlar arasında nasıl bir ilişki olduğunu görüyoruz. En azında Nale isimli bu elçinin kendisine görev olarak parlayanları yok etmeye, onların dünyaya dönüşünü engellemeye çalışma görevi edindiğini görüyoruz. Böylece dünyanın yeni bir yıkımdan kurtaracağına inanıyor. Sonuçta list ile karşılaşır ki beklemediği şeyler yaşanacak. 

Buna ek olarak bu novella’a bir de beyaz giyen suikastçı olarak da önceki kitaplarda tanıdığımız Szeth karakteri de karşımıza çıkıyor. En son onun da Kaladin ile karşılaştıktan sonra köklü bir değişime uğradığını görüyoruz. 

Brandon Sanderson’un Fırtınaışığı Arşivi serisi devam eden bir seri. Yazar bu novella ile 2. ve 3. kitaplar arasında bir ara ve kısa roman sunuyor okura. Seriyi beğenenlerin severek okuyacağı bir kitap.

Ayrıca bakınız: Brandon Sanderson – Oathbringer (Fırtınaışığı Arşivi 3. kitap)

Kitap yorumu: Brandon Sanderson – Edgedancer (Hudutaşar)  Fırtınaışığı Arşivi novellası

Brandon Sanderson 

Edgedancer (Hudutaşar)  

Fırtınaışığı Arşivi serisi novellası (2.5 kitap)

272 sayfa.

Next Post Previous Post
No Comment
Add Comment
comment url

Benzer yayınlar