Kitap yorumu: Mark Twain - Huckleberry Finn'in Maceraları

Kitap yorumu: Mark Twain - Huckleberry Finn'in Maceraları

Ünlü Amerikalı yazar Mark Twain’in Huckleberry Finn'in Maceraları romanı, dünya klasikleri arasında yer alan ve edebiyat tarihinde önemli bir yere sahip bir kitap. Bu roman Twain’in başka bir ünlü romanı Tom Sawyer’ın Maceraları’nın devam kitabı.


Mark Twain - Huckleberry Finn'in Maceraları kitap yorumu

Mark Twain’in Huckleberry Finn'in Maceraları, Tom Sawyer’ın Maceraları çocuk romanının bir devamı olsa da birçok yönden birinci kitabın önüne geçiyor.  Huckleberry Finn,  Tom Sawyer’ın Maceraları romanında ikincil bir karakterdi. Ancak o kadar dikkat çekiyor ki sonuçta kendi adını taşıyan ve ana karakterin kendisi olduğu bir romanla çok daha popüler oluyor. 

Türk kitap okurlarının sosyal ağı olan 1000kitap’a baktığımda, yaklaşık 10 bin okunma ile  Tom Sawyer’ın Maceraları,  2,500 okunma ile Huckleberry Finn'in Maceraları’ndan daha çok okunuyor görünüyor. Ancak dünyada durum çok farklı. Goodreads platformunda  Huckleberry Finn'in Maceraları için okunma, değerlendirilme sayısı 1,23 milyon iken,  Tom Sawyer’ın Maceraları 894 binde. Böylece bu devam kitabı önceki kitaptan daha fazla okurun ilgisini çekiyor. 

Huckleberry Finn'in Maceraları’nın en dikkat çeken ve belki de okurun beğenmesini sağlayan yönü ise sadece bir kasabada geçen olayları anlatmaması.  Huckleberry Finn, köle Jim ile birlikte Mississippi nehri boyunca bir dizi macera yaşar, birçok farklı yer ve insan prototipini okura tanıtır. Kitapta geçen kısa adıyla Huck, aynı zamanda özgürlüğe doğru kaçan köle Jim’e yardım etmesi ve onu korumaya çalışmasıyla da nasıl bir temiz kalbe sahip olduğunu göstererek okurun bir kat daha sevgisini kazanır.

Ayrıca bakınız: Kitap yorumu: Mark Twain - Tom Sawyer'in Maceraları


Huckleberry Finn'in Maceraları’nın konusu

Kitap yorumu: Mark Twain - Huckleberry Finn'in Maceraları
1884 yılı ilk baskısındaki  Huckleberry Finn resmi.

Tom Sawyer ve Huckleberry Finn,  Tom Sawyer’ın Maceraları kitabında hatırı sayılı bir para bularak zengin olurlar. Huck, yaşadıkları St. Petersburg, Missouri’de Dul Bayan Douglas ve kız kardeşi Bayan Watson’un himayesine verilir. Ancak sokaklarda, düzgün bir yaşamı olmadan yaşamaya alışan Huck’i bunlar sıkar. Her şey, Huck’ın zengin olduğunu duyan babasının ortaya çıkması ile değişir. Huck’ın parasını ele geçirmeye çalışan bu alkolik baba Huck’ı kaçırarak bir kulübeye kapatır. Huck ise kendisi öldürülmüş gibi göstererek kaçar. Geldiği bir adada sahibinden kaçan köle Jim ile karşılaşır. İkili arkadaş olurlar ama Huck kasabaya yaptığı gizli bir ziyarette, Jim’in kendisini öldürmekten arandığını öğrenir. Böylece ellerine geçen bir salla  Mississippi nehri boyunca yol almaya başlarlar. İşte, bu yolculukta bir dizi ilginç macera yaşarlar. 

Bu yolculuk aynı zamanda  Mississippi nehri kıyısındaki 1830 – 1840 yıllardaki Amerika toplumunu anlatıyor. Özellikle bu toplumlardaki kölelik, kölelerin ne şartlarda ve nasıl yaşadıklarını  tasvir ediyor. ABD’de kölelik 1865 yılında Kongre kararıyla kaldırılmıştı. Yani romanda köleliğin kaldırılmasından 30-35 yıl önceki durumlar betimleniyor. 

Bugün bir dünya edebiyatı klasikleri arasında yer alan ve okunan bu kitap işte bu kölelik konusunu işlemesinden dolayı, ırkçı bulunarak zaman zaman ABD’de yasaklanmıştı. Yasaklanmasının başka sebepleri ise kullandığı dil. Buna rağmen yayımlandığı 1884 yılından bu yana okurların çok sevdiği kitaplardan biri. Aynı zamanda çocukların da çok merakla okuduğu ve eğlendiği bir kitap olduğunu söyleyebiliriz. 

Çocuk klasikleri önerisi: Süleyman Sani Axundov - Karaca Kız


Kölelik ve Huckleberry Finn’in köle arkadaşı Jim

Kitap yorumu: Mark Twain - Huckleberry Finn'in Maceraları

Romanın işlediği konulardan biri de kölelik. Huckleberry Finn, Jim ile uzun bir yolculuk yapar. Jim, sahibi kendisini satmak istediği için kaçan bir köle. Çünkü eğer satılırsa karısı ve çocuklarından uzak kalacak ve onları hiç görmeyecekti. Karısı ve çocukları da kendisi gibi bir köle. Huck, romanda Jim’in yaşadıkları şöyle anlatıyor:

“Benim kendi kendime söylenip durduğum sırada, Jim hep bağıra çağıra konuşuyordu. Özgür bir eyalete varır varmaz yapacağı ilk şey, tek sent bile harcamamak ve para biriktirmeye başlamakmış; yeterince biriktirince de gidip Bayan Watson’ın evinin yakınlarındaki bir çiftlikte köle olan karısını satın alacakmış; sonra ikisi birden çalışıp biriktirdikleri parayla iki çocuklarını satın alacaklarmış, eğer çocukların sahibi olan adam onları satmaya razı gelmezse de, bu tür işler yapan kölelik karşıtı birini bulup çocuklarını çaldırttıracaklarmış.”

Huck, yaptıkları yolculuk boyunca Jim’i korumak, saklamak, yakalanmasını önlemek için elinde geleni yapar. Ancak zaman zaman Jim’in nasıl karısı ve çocuklarını özlediğini görerek, arkadaşının derdini şöyle anlatır:

“Sonra gidip yattım, nöbet sırası bana geldiğinde Jim gene beni uyandırmamış; bunu sık sık yapıyordu. Gün doğarken kalktığımda onu, oturduğu yerde başını dizlerinin arasına almış, kendi kendine kederli bir şeyler mırıldanıp ağlarken gördüm. Onu fark etmemiş gibi yaptım, gördüğümü belli etmedim. Derdi belliydi. Uzaklardaki karısını ve çocuklarını düşünüp düşünüp iç geçiriyordu belli ki, keyfi hiç yoktu ve üstelik evini özlemişti; çünkü hayatı boyunca evinden hiç bu kadar uzaklaşmış değildi; o da en az beyazların kendi ailelerine düşkün olduğu kadar kendi ailesine düşkündü. Bu düşünce ilk başta aklıma yatmamıştı ama sonradan doğal bir şeymiş gibi geldi bana. Benim uykuda olduğumu sandığı çoğu geceler Jim, “Zavallı küçük Elizabeth! Ah zavallı küçük Johnny! Ah, ne zor şey olmak bu; ah, ben sizleri bir daha görememek dünya gözüyle, hiç görmemek!” diye bir kenarda içli içli sözler mırıldanır, ağlayıp yasını tutardı. Çok iyi bir zenciydi bu Jim ya.”


Tom Sawyer ve Huckleberry Finn serisi ve devam kitapları

Tom Sawyer ve Huckleberry Finn karakteri ilk önce  Tom Sawyer’ın Maceraları romanı ile okurla buluşmuştu. Yazar Mark Twain daha sonra bu çok sevilen iki karakteri için devam kitapları da yazdı. İşte, ilgili kitapların listesi:

  • Tom Sawyer’ın Maceraları (1876, 1. Kitap)
  • Huckleberry Finn’in Maceraları (1884, 2. Kitap)
  • Tom Sawyer Uzaklarda (1894, 3. Kitap)
  • Dedektif Tom Sawyer (1896, 4. Kitap)
  • Huck Finn ve Tom Sawyer Hindular Arasında ve Diğer Bitmemiş Hikayeler (1889, 5. Kitap)

Kitap yorumu: Mark Twain - Huckleberry Finn'in Maceraları


Mark Twain

Huckleberry Finn’in Maceraları

İlk defa 1884’de yayımlandı

362 sayfa.

Next Post Previous Post
No Comment
Add Comment
comment url

Benzer yayınlar